ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΌταν δεν μπορείς να μιλήσεις ειλικρινά για το θέμα των ρομά

Όταν δεν μπορείς να μιλήσεις ειλικρινά για το θέμα των ρομά

Όταν δεν μπορείς να μιλήσεις ειλικρινά για το θέμα των ρομά

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία 24ωρα να γενικευτούν επεισόδια σε όλη την χώρα με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου νέου στην Αλίαρτο, δεν φαίνεται αυτό να συμβαίνει.

Ίσως είναι νωρίς ακόμη και να υπάρχει νηνεμία πριν την καταιγίδα, δεδομένου ότι αυτές οι γραμμές γράφονται πριν το απόγευμα της Πέμπτης που είναι παραμονή 17ης Νοεμβρίου.

Μοιάζει, πάντως, κάπως περίεργο το γεγονός πως για κάποιον λόγο οι αντιδράσεις δεν είναι μαζικές. Αρχικά αυτό αποδόθηκε στην πληροφορία που διακίνησε ο ίδιος ο συνήγορος του κατηγορούμενου αστυνομικού που είναι ο γνωστός Αλέξης Κούγιας.

Ότι δηλαδή “δεν είναι ρομά το άτυχο θύμα” ή ότι δεν ήταν στην τοπική ρομά κοινότητα η οικογένειά του…Θα ήταν κάτι τραγικό αν συνέβαινε κάτι τέτοιο να εξαρτάται από την φυλή του νεκρού το αν θα γίνουν επεισόδια ή όχι.

Επί της ουσίας όμως, όλοι ξέρουν ότι κάτι δεν πάει καλά ούτε στον τρόπο που μεταδίδονται οι πληροφορίες ούτε στον τρόπο που κάποιοι σφετερίζονται αυτή την κοινότητα. Οι πιο ωφελημένοι πάντα είναι οι παραβατικοί και οι προνομιούχοι που κάνουν κουμάντο είτε στους ρομά είτε στα στέκια που αυτόκλητα λένε ότι πολεμούν για τα δικαιώματά τους.

Δεν χρειάζεται να πούμε πόση παραβατικότητα αντιστοιχεί στην κοινότητα αυτή και δεν πρέπει να ειπωθεί τέτοια ώρα πόσα συμβάντα κατέληξαν σε θάνατο μη ρομά ατόμων από ρομά άτομα.

Το τελευταίο παράδειγμα που έχουμε, ευτυχώς όχι θανάσιμο- είναι χθεσινό από το Αγρίνιο. 18χρονος και 15χρονη ρομά πήγαν να ληστέψουν μεγάλο κατάστημα, έγιναν αντιληπτοί και στην προσπάθειά τους να διαφύγουν εξύβρισαν μια υπάλληλο και η 15χρονη την χτύπησε με γροθιές στο κεφάλι.

Κάθε μήνα πολλά τέτοια συμβάντα υπάρχουν ακόμη και τις πρωινές ώρες ακόμη και από παιδιά ρομά που δεν πάνε σχολείο.

Κι όμως, δεν υπάρχει κάποια σοβαρή συζήτηση για το θέμα, ούτε εκτιμάται το κοινωνικό καζάνι που σιγοβράζει. Απλά όλοι περιμένουν ένα μεγάλο συμβάν για να δουν αν θα καεί η χώρα κι από ποιόν! Οι υποψήφιοι όμως είναι πάρα πολλοί πλέον…

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Είναι στοκάρισμα το «1+1»;

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ