Όταν μιλάμε για λειψυδρία ακόμα και στη Δυτική Φραγκίστα, καταλαβαίνεις τι έρχεται!

Έχουμε βρει τρόπο να αποταμιεύσουμε νερό ή να κάνουμε σχέδιο για απόλυτα ελεγχόμενες ροές και κατανάλωση;

IMG_1685

Ίσως αρκετοί πολίτες τούτης της χώρας να μην έχουν καταλάβει σε ποιας έκτασης φαινόμενο αναφερόμαστε όταν μιλάμε για λειψυδρία κι όχι γενικά και αόριστα στην Ελλάδα αλλά κι εδώ δυτικά όπου εννοείται ότι έχουμε μερικά περισσότερα νερά από ότι έχουν π.χ. στην Ηλεία ή στην Αχαΐα όπου ήδη δεν έχουν να ποτίσουν.

Πρέπει να ειπωθεί ότι χωριά τα οποία βρίσκονται σχεδόν δίπλα από την λίμνη των Κρεμαστών και στην πλευρά της Ευρυτανίας και στην πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας δεν έχουν νερό αρκετές ώρες της μέρας.

Αυτό όμως που έμαθε η στήλη για ένα μέρος μέσα στην φύση κυριολεκτικά, όπως η Δυτική Φραγκίστα, η οποία αναγκάστηκε κάποιες μέρες πριν να κόψει το νερό για ώρες, μέχρι να γεμίζει η δεξαμενή, δείχνει την έκταση του προβλήματος!

Ο λόγος δεν είναι τόσο τα ποτίσματα. Όσοι είδαν τον φετινό χειμώνα που δεν είχε χιόνια ήταν προετοιμασμένοι, άλλωστε. Ο βασικός λόγος είναι ότι τώρα που έχουν έρθει καλοκαιρινοί επισκέπτες και αυξήθηκε ο τοπικός πληθυσμός, μερικοί δεν καταλαβαίνουν τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν φέτος κι ότι το νερό χρειάζεται ειδική διαχείριση.

Άλλος, σύμφωνα με πληροφορίες έπλενε το αυτοκίνητό του με πόσιμο νερό, άλλη έκανε γενική καθαριότητα και πότισμα σε αυλή και σπίτι κι ένας κορυφαίος καθάρισε το φορτηγό του με το λάστιχο και το νερό να τρέχει για... τέσσερις ώρες!
Κάπου εκεί οι άνθρωποι του δήμου κατάλαβαν ότι κάποιοι ζουν στον κόσμο τους κι αποφάσισαν να το "κόψουν" για μερικές ώρες, ζητώντας από όλους χρήση σε ειδικές συνθήκες!

Αν έφτασε το πρόβλημα στην Δυτική Φραγκίστα ή στα χωριά των Παρακαμπυλίων καταλαβαίνουμε τι έρχεται... Όμως, υπάρχει κι ένα ερώτημα καίριο. Έχει σκεφτεί κανείς τι θα γίνει αν το φετινό επαναληφθεί και του χρόνου; Τι έχουμε σχεδιάσει να κάνουμε;

Κι ας πάρουμε το καλό σενάριο, ότι τα επόμενα δύο χρόνια χιονίζει τον χειμώνα κι έχει νερά. Εμείς έχουμε βρει τρόπο να αποταμιεύσουμε νερό ή να κάνουμε σχέδιο για απόλυτα ελεγχόμενες ροές και κατανάλωση;

Την ίδια ώρα στο Ισραήλ, εκτρέφουν πέστροφες μέσα στην έρημο χρησιμοποιώντας την υγρασία που πέφτει τη νύχτα! Άκουσον, άκουσον!