Οριζόντιες συγχωνεύσεις τμημάτων χωρίς εξαιρέσεις
Μόνο που αυτό είναι εθνικά επιζήμιο και ουσιαστικά σηματοδοτεί ότι στην λεγόμενη δημόσια παιδεία, αντί να δίνονται ίσες ευκαιρίες συμβαίνει του εντελώς αντίθετο
Δυστυχώς ο Κυριάκος Πιερρακάκης το καλό όνομα που έφτιαξε ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης την περίοδο της πανδημίας πάει να το χαλάσει ως Υπουργός Παιδείας.
Ο λόγος φυσικά για τις μαζικές συγχωνεύσεις τμημάτων στα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας.
Το περίεργο με αυτή την ιστορία είναι ότι το μέτρο αυτό είναι οριζόντιο θυμίζοντας τα οριζόντια μέτρα των περικοπών που λαμβάνονταν στα πρώτα χρόνια των μνημονίων.
Δεν αμφιβάλει κανείς ότι την τελευταία τριετία έγιναν αρκετές χιλιάδες διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών.
Και πλέον η κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει κόστη από την εκπαίδευση και βασικά τα κόστη των αναπληρωτών σκέφτηκε να μειώσει τα τμήματα. Και σε αυτό βεβαίως μπορεί να έχει κανείς πολλές αντιρρήσεις.
Όμως το πλέον χαρακτηριστικό αυτής της ιστορίας είναι ότι συγχωνεύονται τμήματα ακόμα και σε απομακρυσμένα σχολεία. Σε σχολεία περιοχών, που τα τελευταία χρόνια βιώνουν μία μεγάλη δημογραφική συρρίκνωση, αν όχι και κατάρρευση.
Στην περιοχή μας το παράδειγμα είναι το Λύκειο στο Θέρμο, όπου ο Δήμος Θέρμου στην τελευταία απογραφή είδε τον πληθυσμό του κατά 30% μειωμένο και τώρα έρχεται το Υπουργείο Παιδείας να συγχωνεύσει τμήματα στο Λύκειο Θέρμου.
Και φυσικά αυτό δεν γίνεται γιατί μειώθηκε δραματικά ο αριθμός των μαθητών μέσα σε μια χρονιά, αλλά γίνεται στο πλαίσιο των γενικότερων συγχωνεύσεων, που δεν αφήνουν ως φαίνεται περιθώρια για εξαιρέσεις.
Το μοναδικό Λύκειο του δήμου, όπου φοιτούν μαθητές, όχι μόνο από τη γραφική κωμόπολη του Θέρμου, αλλά και από γειτονικά χωριά.
Σε μια περιοχή που, πέρα από το δημογραφικό της θέμα, είναι επισήμως χαρακτηρισμένη ως ορεινή, που αρκετοί μαθητές μετακινούνται για να πάνε στο σχολείο, το οποίο είναι το μοναδικό στήριγμά τους για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς στην περιοχή δεν υπάρχουν οργανωμένα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης.
Σε αυτή την περιοχή έρχεται το Υπουργείο και μειώνει τα τμήματα στην τάξη της Γ’ Λυκείου.
Μόνο που αυτό είναι εθνικά επιζήμιο και ουσιαστικά σηματοδοτεί ότι στην λεγόμενη δημόσια παιδεία, αντί να δίνονται ίσες ευκαιρίες συμβαίνει του εντελώς αντίθετο.
Εφημερίδα "Συνείδηση"