ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΟριστικό τέλος με κεραία κινητής τηλεφωνίας

Οριστικό τέλος με κεραία κινητής τηλεφωνίας

Καταγγελία της σύμβασης με εξώδικο από την Cosmote

Οριστικό τέλος με κεραία κινητής τηλεφωνίας

Δικαιωμένοι αισθάνονται οι κάτοικοι της περιοχής του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου από την τελική έκβαση του θέματος που είχε αναδείξει η «Σ»

 

Με μια εξώδικη δήλωση-καταγγελία της εταιρείας “Cosmote”, δόθηκε και επισήμως τέλος στην αγωνία των κατοίκων της περιοχής του παλιού Νοσοκομείου Αγρινίου, που είχαν ξεσηκωθεί πέρυσι όταν ανακάλυψαν την ύπαρξη καμουφλαρισμένης κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Όπως αναφέρει το έγγραφο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, καταγγέλλεται η υφιστάμενη μίσθωση ανάμεσα στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών και τον ιδιώτη, στην ταράτσα του οποίου είχε εγκατασταθεί η κεραία. Την ύπαρξή της είχαν ανακαλύψει κάτοικοι της περιοχής τον Οκτώβριο του 2013, οι οποίοι τότε είχαν πετύχει δικαστικώς την παύση λειτουργίας της. Αυτή η τελευταία εξέλιξη όμως, επαναφέρει το ζήτημα στο προσκήνιο για το πόσες, που και πάνω απ’ όλα με τι προδιαγραφές είναι οι κεραίες που βρίσκονται τοποθετημένες μέσα στην πόλη του Αγρινίου.

Έχει περάσει λίγο περισσότερο από ένα χρόνο όταν με πρωτοβουλία κατοίκων της περιοχής του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου, κινήθηκαν διαδικασίες για την απομάκρυνση της κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Η ανακάλυψή της έγινε τυχαία, μιας και αυτή ήταν καμουφλαρισμένη ώστε να μοιάζει με καπνοδόχο, ενώ στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως δεν πρόκειται απλώς για μια κεραία, αλλά για «σταθμό βάσης». Το γεγονός μάλιστα της εμφανής προσπάθειας συγκάλυψης, ήταν ένα από τα στοιχεία που είχε θορυβήσει τότε την γειτονία, αφού πολλοί πίστευαν ότι αν όλα ήταν σύννομα, τότε δεν θα συνέτρεχε λόγος «καμουφλαρίσματος».

Με πρωτοβουλίες των κατοίκων κινήθηκαν διαδικασία προς κάθε κατεύθυνση, ενώ αυτοψία πραγματοποίησαν και υπάλληλοι της πολεοδομίας, υπό την επίβλεψη του τότε αντιδημάρχου, Στάθη Τσούκαλου. Η διαπίστωση ότι η κεραία λειτουργεί παράνομα, χωρίς να διαθέτει πολεοδομική άδεια, αποτέλεσε ένα ακόμη ισχυρό χαρτί στα χέρια των κατοίκων οι οποίοι λίγες μέρες αργότερα πέτυχαν δικαστικά την παύση της ηλεκτροδότησης της αυθαίρετης κατασκευής.

Το έγγραφο όμως αυτό που έχουμε στην διάθεσή μας, με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου 2014, δίνει οριστικό τέλος στην υπόθεση αυτή, αφού επί της ουσίας καταγγέλλεται η σύμβαση που είχε υπογραφεί με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας, στην ταράτσα της οποία βρισκόταν η κεραία. Όπως αποκαλύπτει μάλιστα το ίδιο το έγγραφο, η κεραία βρισκόταν εκεί τουλάχιστον από το 2010, ενώ παραμένει άγνωστο αν η κεραία προϋπήρχε και παλιότερα με κάποια άλλη σύμβαση. Όπως καταμαρτυρά πάντως το εξώδικο, ο λόγος που διακόπτεται η σύμβαση δεν είναι άλλος παρά το ότι «δεν καθίσταται πλέον δυνατή η λειτουργία του Σταθμού Βάσης», απόδειξη δηλαδή ότι οι συντονισμένες κινήσεις που έγιναν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2013, απέδωσαν καρπούς.

Μιλώντας για το θέμα αυτό στην εφημερίδα «Σ» ο Θύμιος Κομματάς, ένας από τους κατοίκους της περιοχής που είχαν πρωτοστατήσει τότε στις δράσεις των κατοίκων, θέλησε να ευχαριστήσει την εφημερίδα για την ανάδειξη του ζητήματος αλλά και να αφυπνίσει τους Αγρινιώτες για την ύπαρξη κι άλλων τέτοιων κεραιών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «είναι ζήτημα δημόσιας υγείας, ειδικά για τα παιδιά».

Ίσως μάλιστα τώρα να είναι μια καλή ευκαιρία, να δραστηριοποιηθούν και κάτοικοι άλλων περιοχών του Αγρινίου και να διαπιστώσουμε επιτέλους πόσες είναι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν μέσα στην πόλη του Αγρινίου και κυρίως, αν όλα είναι σύννομα. Το νομοθετικό πλαίσιο ορίζει όχι μόνο την ύπαρξη σχετικής αδειοδότησης, αλλά και όρια ακτινοβολίας, τα οποία μετρώνται πολλές φορές την ημέρα, όπως και συγκεκριμένες αποστάσεις ασφαλείας από σχολεία και νοσοκομεία. Αρμόδια υπηρεσία για να γνωμοδοτήσει αν μια κεραία λειτουργεί νόμιμα ή όχι, είναι η Ελληνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ενώ η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας μπορεί, εφόσον της ζητηθεί, να προχωρήσει σε μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και να διαπιστώσει εάν αυτές είναι μέσα στα επιτρεπτά επίπεδα.

 

Θύμιος Κομματάς, κάτοικος της περιοχής του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου

«Θέλω να ευχαριστήσω την εφημερίδα «Συνείδηση» που μας βοήθησε να αναδείξουμε το πρόβλημά μας, με την ύπαρξη της κεραίας κινητής τηλεφωνίας αλλά και μας συμπαραστάθηκε στη συνέχεια στον αγώνα που δώσαμε. Η εξέλιξη που είχαμε, είναι πολύ ευχάριστη για εμάς, αφού δείχνει ότι κινηθήκαμε σωστά και καταφέραμε αυτό που θέλαμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τελειώνουν εδώ, αφού δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν και άλλες τέτοιες κεραίες μέσα στο Αγρίνιο. Φοβόμαστε ότι τίθεται σημαντικό θέμα για την δημόσια υγεία, ειδικά για τα παιδιά που είναι πιο ευαίσθητα. Ζητώ λοιπόν από όλους να έχουν την προσοχή τους και να συντονίσουν τις δράσεις του αν αντιληφθούν κάτι ύποπτο».

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr