ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΝαυπακτοςΟρεινή Ναυπακτία: Η ζωή στο χωριό πριν 89 χρόνια (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Ορεινή Ναυπακτία: Η ζωή στο χωριό πριν 89 χρόνια (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Ορεινή Ναυπακτία: Η ζωή στο χωριό πριν 89 χρόνια (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Κάπως έτσι κυλούσε η καθημερινή σκληρή ζωή των κατοίκων σε όλα τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας ,όπως καταγράφηκε στην Περίστα Ναυπακτίας, πριν 89 χρόνια.

Ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο σε βίντεο πού διέσωσε και επεξεργάστηκε ο μαιτρ του είδους ο Γιώργος Σακελλάρης από την Περίστα Ναυπακτίας στην Νέα Υόρκη.

Το βίντεο τραβήχτηκε από τον πατέρα του Χρήστο το 1933, μετανάστης πρώτης γενιάς στην Αμερική με μηχανή 16mm που ακόμη λειτουργεί, και πού επισκέφτηκε την γενέτειρά του μετά από …37 χρόνια.

Είμαστε ευγνώμονες τόσο στον Χρήστο πού το τράβηξε όσο και στον Γιώργο Σακελλάρη πού το φύλαξε, το διέσωσε και το αξιοποίησε και έχουμε σήμερα την μοναδική ζωντανή μαρτυρία.

Στο συγκλονιστικό βίντεο αποτυπώνεται η ζωή του χωριού και των ανθρώπων της στην Περίστα της Ορεινής Ναυπακτίας το …1933 ,όταν η Περίστα είχε 652 κατοίκους .

Μοναδικό ντοκουμέντο για όλη την Ορεινή Ναυπακτία ,αφού πανομοιότυπη ήταν η ζωή σε όλα τα χωριά εκείνη την εποχή, πριν 89 χρόνια, και πιθανότατα να είναι το μοναδικό βίντεο οχι μονο για τα χωρια ης Ορεινης Ναυπακτιας ,αλλά και ολης της Ελλαδας.

Ο Χρήστος Σακελλάρης καταγράφει με τη μηχανή του και μας χαρίζει μια ταινία πού ειδικά στην Περίστα και τα γύρω χωριά θα θυμίσουν συγκινητικές σκηνές .

Πανηγύρι στον Αϊ –Γιάννη στις 29/8/1933 όπου εκτός από τσάμικα χορεύονται και …μοντέρνοι χοροί

Στην Αγία Σωτήρα στις 6/8/1933 στο τέλος της Θείας λειτουργίας στήνεται πανηγύρι και οι ιερείς και οι επίτροποι ποζάρουν -πιθανότατα και ο ιδρυτής του Ναού Μοναχός Δανιήλ δεξιά[κατά κόσμον Δημήτριος Θανασούλης] και το κομβόι με τα άλογα στο μονοπάτι στην τοποθεσία βρύση ‘’γκαλανετσι’’ .

Στην βρύση στον Αϊ –Θανάση κυριαρχούν τα συνθήματα -Ψηφίστε Νόβα.

Ακόμη ο ιστορικός φακός καταγράφει το σχολείο ,τον Άγιο Αθανάσιο ,τους προεστούς ,τις φαμελιές της Περίστας ,τους μαθητές πού χορεύουν παραδοσιακούς χορούς ,το αντάμωμα του Χρήστου Σακελλάρη με τους δικούς του μετά από ..37 χρόνια.

Και τέλος η επιστροφή στην Αμερική ,μέσω Ναυπάκτου-Ψαθόπυργου Αχαΐας [Ρίο –Αντίρριο της εποχής]με το καραβάκι της γραμμής και η αναχώρηση με το βαπόρι από την Πάτρα για το υπερατλαντικό ταξίδι.

<<Περἰστα 1933. Οικογενειακές στιγμές για τον Χρἠστο Σακελλάρη

Θα το επαναλάβω για άλλη μια φορά και ας γίνω κουραστικός.

Τα φιλμάκια του είναι παρακαταθήκη στην ιστορία αυτού το τόπου.

Προσωπικά, έχω ταξιδέψει μαζί του σαν να ἠμουν μέλος της παρέας του>>

ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ

e-nafpaktia.gr

ΟΑΕΔ: Αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών στις περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr