ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΏρα Πανελληνίων: Στη «μάχη» για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 2.020 Αιτωλοακαρνάνες μαθητές

Ώρα Πανελληνίων: Στη «μάχη» για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 2.020 Αιτωλοακαρνάνες μαθητές

Ώρα Πανελληνίων: Στη «μάχη» για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 2.020 Αιτωλοακαρνάνες μαθητές

Ώρα Πανελληνίων: Θα «μετρηθούν» τα κενά μιας δύσκολης χρονιάς αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία συμπληρώνει πως στη «μάχη» για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 2.020 Αιτωλοακαρνάνες μαθητές.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους υποψήφιους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς αύριο, Παρασκευή 3/6 ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, ενώ την Πέμπτη 2/6 για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ.

Στις φετινές πανελλαδικές θα χρησιμοποιηθεί εκ νέου ο «κόφτης» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ενώ και τα μόρια που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι θα υπολογιστούν με διαφορετικό τρόπο.

Φέτος στην Αιτωλοακαρνανία θα δώσουν τη «μάχη» τους για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 2.020 μαθητές, σχεδόν δηλαδή όσοι βρέθηκαν στην ίδια θέση πέρσι (2.107). Συγκεκριμένα από τα ΓΕΛ οι υποψήφιοι είναι 1.530 και από τα ΕΠΑΛ οι υποψήφιοι είναι 490 και θα κληθούν να εξεταστούν στα 25 εξεταστικά κέντρα του νομού.

Σε πανελλαδικό επίπεδο ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Το βαθμολογικό κέντρο για την Αιτωλοακαρνανία είναι μόνο ένα και θα λειτουργεί στο σχολικό συγκρότημα του 2ου – 6ου Γυμνασίου. Επιλέχθηκε αυτό το σχολείο, διότι εξυπηρετεί καθώς βρίσκεται κέντρο της πόλης, υπάρχει χώρος στάθμευσης για τους βαθμολογητές που έρχονται από άλλες περιοχές και το βασικότερο διαθέτει πολλές αίθουσες.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Τσιρώνης μιλώντας στη «Σ» για τις πανελλαδικές έστειλε το μήνυμά του, αλλά παράλληλα αναφέρθηκε και στις εξετάσεις «σκιαγραφώντας» όλη την πορεία των δύσκολων ετών, που προηγήθηκαν για τους μαθητές που φέτος θα καθίσουν να δώσουν πανελλαδικές και όλα τα προηγούμενα χρόνια έβαζαν τις βάσεις για την φετινή χρονιά, για τις φετινές πανελλαδικές που αποτελούν τον πρώτο μεγάλο σταθμό της ζωής τους.

Ο Γιώργος Τσιρώνης

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιρώνης τόνισε: «φέτος είναι ίσως η πιο δύσκολη χρονιά για τις πανελλαδικές, καθώς οι μαθητές που καλούνται να εξεταστούν δεν έχουν καμία εμπειρία εξετάσεων, ενώ ήταν και μια χρονιά covid.

Μέσα στη χρονιά η πλειοψηφία των μαθητών και των οικογενειών τους νόσησαν, οπότε έχασαν μαθήματα. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα ήταν δύσκολη, γιατί ταυτόχρονα γίνονταν και δια ζώσης μαθήματα και μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Οι μαθητές προετοιμάστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που μπορούσαν να προετοιμαστούν από τα φροντιστήρια, για να ανταπεξέλθουν στις μεγάλες απαιτήσεις. Πιστεύω πως πήραν τα εφόδια και θα καταφέρουν να βγουν νικητές.

Τα φροντιστήρια από την αρχή τις πανδημίας ήταν οι πρώτοι χώροι που άμεσα ανταπεξήλθαν στις νέες συνθήκες, από την πρώτη μάλιστα καραντίνα εισήγαγαν μέσα σε 10 ημέρες την τηλεκπαίδευση, οπότε σ’ αυτό ήμασταν πρωτοπόροι.

Η τηλεκπαίδευση όμως δεν αντικαθιστά με τίποτε την διαδραστική επαφή με τον μαθητή. Όμως παρ’ όλο που ανταπεξήλθαμε αμέσως στις νέες συνθήκες, για τους μαθητές δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Οι μαθητές που θα δώσουν φέτος πανελλήνιες πήραν όλες τις βάσεις που θα έπρεπε να έχουν μέσω τηλεκπαίδευσης. Αυτό συνεπάγεται πως σίγουρα υπάρχουν εκπαιδευτικά κενά.

Η τηλεκπαίδευση απαιτεί από τον μαθητή να έχει την ωριμότητα της παρακολούθησης που ζητείται συνήθως σε κάποιον φοιτητή ή μεταπτυχιακό φοιτητή και όχι σε αυτή την ηλικία και αυτό έκανε δύσκολη όλη την εκπαιδευτική διαδικασία.

Υπήρχαν μαθητές που ανταπεξήλθαν άριστα και άλλοι που δεν το εκμεταλλεύτηκαν και γι’ αυτό φέτος παρά το ότι σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας τα θέματα θα είναι εύκολα, θα έχουμε πτώση των βάσεων και των ΕΒΕ.

Η Αιτωλοακαρνανία εντυπωσιακά γρήγορα προσαρμόστηκε σε κάθε διαδικασία που προέκυψε όλα αυτά τα χρόνια λόγω της πανδημίας, από το μικρότερο μέχρι και το μεγαλύτερο σε βαθμό, πράγμα που δεν το περιμέναμε ούτε οι ίδιοι.

Προσπαθήσαμε και προσφέραμε όσο το δυνατόν καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στις δύσκολες αυτές εποχές με κόπο, μεράκι και αγάπη για τους μαθητές, προσπαθώντας να μην υπάρχουν γενιές που να έχουν «καεί» λόγω της δύσκολης κατάστασης του covid.

Ως Ένωση Φροντιστών Αιτωλοακαρνανίας είμαστε περήφανοι που όλες οι νόμιμες αδειοδοτημένες φροντιστηριακές δομές μας τήρησαν μέσα στη χρονιά όλα τα πρωτοκόλλα προστασίας για τον covid 19, με αποτέλεσμα συμφώνα με τον ΕΟΔΥ να μην υπάρξει καμία διασπορά του ιού στις δομές μας.

Καλή επιτυχία στις εξετάσεις. Οι μαθητές πρέπει να έχουν υπομονή, επιμονή και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στις δυνατότητές τους, γιατί οι πανελλήνιες χρειάζονται ακόμη θάρρος, πίστη στις δυνατότητές, ενώ μεγάλο ρόλο πέραν της προετοιμασίας παίζει και το ψυχολογικό κομμάτι».

Τι θα ισχύσει φέτος

Ο κάθε υποψήφιος για κάθε σχολή θα έχει διαφορετικά μόρια, γιατί ο συντελεστής βαρύτητας της Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) είναι διαφορετικός σε κάθε σχολή, καθώς κάθε τμήμα μπορεί να ορίσει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα.

Συνολικά 393 σχολές έχουν κρατήσει ίδιο το συντελεστή βαρύτητας με πέρσι. Από την άλλη, κάποια Τμήματα, για παράδειγμα το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων Αγρινίου, δε θα πάρει φέτος φοιτητές.

Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Λατινικά, αντί της Κοινωνιολογίας, ενώ ούτε φέτος θα ισχύσει το διπλό μηχανογραφικό, αλλά οι υποψήφιοι θα έχουν ένα μηχανογραφικό για τα ΑΕΙ και ένα παράλληλο για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Οι βασικές οδηγίες

Οι Πανελλαδικές ολοκληρώνονται στις 10 Ιουνίου για τους μαθητές των ΓΕΛ και στις 17 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ, ενώ τα ειδικά μαθήματα θα εξεταστούν μεταξύ 18 και 30 Ιουνίου.

Οι μαθητές πρέπει να προσέλθουν στα εξεταστικά κέντρα μέχρι τις 08:00. Οι εξετάσεις αρχίζουν στις 08:30, κοινή ώρα τόσο για τους υποψηφίους των ημερήσιων, όσο και των εσπερινών Λυκείων.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες και η εξεταστέα ύλη, όπως επίσης και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Παναιτωλικός: Δεν υποβιβάζεται, του ρίχνουν πρόστιμο 300.000 ευρώ

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ