Ομηρία δεξαμενόπλοιου St Nikolas: Εντοπίστηκε εκτός λειτουργίας στα ανοικτά ιρανικού νησιού

Το υπό σημαία των Νησιών Μάρσαλ ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, που βρίσκεται από την Πέμπτη σε ομηρία από το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, εντοπίσθηκε ανατολικά του…

gdjkpqpxkaaarkl

Το υπό σημαία των Νησιών Μάρσαλ ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο, που βρίσκεται από την Πέμπτη σε ομηρία από το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, εντοπίσθηκε ανατολικά του ιρανικού νησιού Κεσμ, ανέφερε σε καταχώρισή της στην πλατφόρμα X η υπηρεσία TankerTrackers.com. Η επικοινωνία με το πλήρωμα δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί και η Αθήνα παρακολουθεί στενά την υπόθεση, καθώς ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος είναι και ένας 20χρονος Έλληνας, δόκιμος πλοίαρχος.

Το Ιράν ακινητοποίησε το St Nikolas, το οποίο ήταν φορτωμένο με ιρακινό αργό πετρέλαιο με προορισμό την Τουρκία, σε αντίποινα για την κατάσχεση πέρυσι από τις Ηνωμένες Πολιτείες από το ίδιο σκάφος του ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε τότε, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Βίντεο από την επιχείρηση κατά την οποία δυνάμεις του Ιράν κατέλαβαν το πρωί της Πέμπτης το δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν έδωσε στην δημοσιότητα η ιρανική τηλεόραση. Στο βίντεο φαίνονται ένοπλοι να προσγειώνονται με ελικόπτερα πάνω στο πλοίο και να το καταλαμβάνουν.

«Το ελληνόκτητο, ασφαλισμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο πλοίο, φορτωμένο με 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρακινό αργό πετρέλαιο, εντοπίσθηκε σήμερα ανατολικά του Νησιού Κεσμ του Ιράν. Το AIS (αυτόματο σύστημα αναγνώρισης πλοίων) είναι εκτός λειτουργίας», ανέφερε σε καταχώρισή της η TankerTrackers.

Οι ΗΠΑ είχαν συλλάβει το πλοίο σε μια επιχείρηση για την επιβολή κυρώσεων όταν έφερε το όνομα Suez Rajan. Το Ιράν είχε προειδοποιήσει πως η ενέργεια αυτή δεν θα έμενε αναπάντητη.

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars είχε μεταδώσει την Πέμπτη ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού στην οποία αναφερόταν ότι το δεξαμενόπλοιο St Nikolas βρισκόταν καθ’ οδόν προς ιρανικά λιμάνια.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως η κατάληψη του St Nikolas συμπίπτει με εβδομάδες επιθέσεων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης με στόχο τις οδούς της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters