ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΟμαδικά πυρά κατά της διάταξης Βορίδη για τα «εκτός ημερήσιας»

Ομαδικά πυρά κατά της διάταξης Βορίδη για τα «εκτός ημερήσιας»

Ομαδικά πυρά κατά της διάταξης Βορίδη για τα «εκτός ημερήσιας»

Ομαδικά πυρά κατά της διάταξης Βορίδη για τα «εκτός ημερήσιας» αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Αγρίνιο λένε: «Αντιδημοκρατική εκτροπή» λένε 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Αναταραχή επικρατεί στην Αυτοδιοίκηση σχετικά με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη, με το οποίο καταργεί το ιστορικό δικαίωμα των Δημοτικών Συμβούλων – Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης.

Το ενδιαφέρον είναι πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν συμφωνούν ούτε οι δήμαρχοι ανά την Ελλάδα, που πρόσκεινται πολιτικά στον χώρο της κυβέρνησης, αλλά ούτε και οι αντιπολιτευόμενοι σύμβουλοι από τον ίδιο χώρο. Τον έχει, δε, αποδοκιμάσει με τον πιο έντονο τρόπο και η ίδια η ΚΕΔΕ, όπως έχει τονίσει πολλές φορές και ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, στους επικεφαλής των παρατάξεων στο Αγρίνιο.

Η εξήγηση, είναι απλούστατη: κανένας μετριοπαθής δήμαρχος δεν θέλει να ταυτιστεί με ένα τέτοιο μέτρο, που θα μπορεί να τον βάλει στο κάδρο αντιδημοκρατικών επιλογών. Όσο κι αν στο παρελθόν είναι αλήθεια ότι γινόταν πολύωρες συζητήσεις χωρίς κανόνες και κυρίως… εκτός ημερήσιας διάταξης. Από την άλλη, όσοι είναι αντιπολίτευση απορούν με ποια θεματολογία θα «χτυπάνε» τους δημάρχους ενόψει και των προσεχών εκλογών.

Βέβαια, υπάρχει δήλωση του δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Κ. Σταματέλλου στην Βουλή ότι «η απόφαση της ΚΕΔΕ είναι με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, υπέρ της συγκεκριμένης διάταξης όπως εισάγεται από την Κυβέρνηση», που μοιάζει όμως με δική του εκτίμηση(σ.σ. δεν έχουν παρουσιαστεί τα πρακτικά της ψηφοφορίας της 30ης Μαΐου).

Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι προ ημερών ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου απέστειλε έγγραφο με παράπονα στον αρμόδιο υπουργό κ. Πέτσα για την κατανομή των 90 εκ. ενεργειακής επιχορήγησης, κίνηση που θεωρείται αντίδραση σε όσα συμβαίνουν μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης, όπως την εκπροσωπούν και πάρα πολλοί κεντροδεξιοί δήμαρχοι.

Να σημειωθεί, δε, ότι χθες το αργά το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη του δημάρχου Αγρινίου με τις παρατάξεις προκειμένου να οργανωθεί ένα ειδικό συμβούλιο με τα άλυτα ζητήματα της πόλης(με την «ελιά Καλαμών» σε πρώτο πλάνο) όπου αναμενόταν να σχεδιαστεί κι ένας τρόπος αντίδρασης στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Πέμπτη.

Χριστίνα Σταρακά: Η απόφαση του ΣΤΕ για την «Ελιά Καλαμάτας» είναι κόλαφος για την Αιτωλοακαρνανία
Η Χριστίνα Σταρακά

Η «Σ» ζήτησε την γνώμη των επικεφαλής των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο του Αγρινίου. Ξεκινώντας με την Χριστίνα Σταρακά από την μείζονα αντιπολίτευση και την παράταξη «Αγρίνιο Μπορείς». « Η ρύθμιση του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη φιμώνει ουσιαστικά τις αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις. Μέσα σε τρία χρόνια απαξίωσαν την τοπική αυτοδιοίκηση και το νέο όνειδος που πάνε να περάσουν πρέπει να μας βρει όλους απέναντι.

Η Νέα Δημοκρατία πάντα θεωρούσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι είτε η συνέχεια του κράτους και της εξουσίας, είτε η συνέχεια του κόμματος, γι’ αυτό και επί της ουσίας, ακύρωσε ακόμα και τη λαϊκή βούληση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 26ης Μαΐου του 2019», τόνισε η κ. Σταρακά.

Αγρίνιο - παράταξη Στ. Καμμένου: "Ο αγώνας των κατοίκων της Ραΐνας είναι αγώνας όλης της κοινωνίας"
Ο Σταύρος Καμμένος

Από την πλευρά του ο Σταύρος Καμμένος από την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κάνει λόγο για ξεκάθαρα αντισυνταγματική διάταξη που βάλει ευθέως κατά της δημοκρατικής εκπροσώπησης και καταργεί ότι απέμεινε από την αυτοδιοίκηση. «Πρόκειται για έκτρωμα κατά της πολυφωνίας και κατά των συμφερόντων των πολιτών που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σθεναρά, πέρα από ένα ενδεχόμενο ψήφισμα που θα πάρουμε και πέρα από την συνεννόηση που θα έχουμε στο δημοτικό συμβούλιο για να μπορούμε να συζητούμε», εξηγεί ο κ. Καμμένος.

Ο Τίμος Παπανικολάου

Σε υψηλούς τόνους και η αντίδραση του Τίμου Παπανικολάου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο οποίος κάνει λόγο για προσπάθεια «να εμποδίσουν όσες φωνές τους ενοχλούν». Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία, είναι μια συνέχεια που υπάρχει μετά τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη, τον Κλεισθένη και τις τροπολογίες που έστειλαν τις αποφάσεις για τα πάντα στις διάφορες επιτροπές. «Όπως έχουμε εξηγήσει, δεν πρόκειται για Αυτοδιοίκηση αλλά για Διοίκηση, ένα κομμάτι της εξουσίας που το κράτος θεωρεί δικό του», επισημαίνει.

Ο Στέλιος Μερμίγκης

Αλλά και ο Στέλιος Μερμίγκης, επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο» πιστεύει ότι πρόκειται για μια «φραγή στην αντιπολίτευση», όπως λέει. «Μιλάμε για αυταρχικό κατήφορο χωρίς τελειωμό. Οι παρατάξεις είναι οι φωνές της κοινωνίας και ο ρόλος τους είναι να φέρνουν προς συζήτηση τα αληθινά καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Η κυβέρνηση, μετά τους νόμους που άλλαξαν την ίδια την εκπροσώπηση στους δήμους και στις Περιφέρειες, θέλει τώρα πλήρη σιγή. Αν εμείς κάνουμε κατάχρηση χρόνου, που πλέον δεν κάνουμε σε τόσο μεγάλο βαθμό, είναι ευθύνη μας και δεν είναι η απάντηση το να μην φέρνουμε έκτακτα θέματα των πολιτών στα συμβούλια», εξηγεί ο κ. Μερμίγκης.

Γ. Καραμητσόπουλος: Ίδρυση Μητρόπολης με έδρα το Αγρίνιο
Ο Γιώργος Καραμητσόπουλος

Τέλος, ο κύριος Γιώργος Καραμητσόπουλος επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Πολιτών» θεωρεί ότι όλο το σκεπτικό του νόμου που έρχεται προς ψήφιση είναι σε λάθος κατεύθυνση, αφού στην ουσία αφήνει το συμβούλιο να επικυρώνει τελικά μόνο τις αποφάσεις των επιτροπών, χωρίς να θίγονται τα καθημερινά θέματα των πολιτών.

«Το ενδιαφέρον είναι πως ούτε οι δήμαρχοι που είναι κοντά πολιτικά με τους κυβερνώντες το θέλουν! Δεν είναι ζήτημα ευταξίας ή τήρησης των κανόνων γιατί εμείς πλέον στο συμβούλιο του Αγρινίου δεν κάνουμε κατάχρηση χρόνου ή ερωτήσεων.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε μια πρόσφατη ανακοίνωσή μας το «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι» δεν απέδωσε ποτέ. Το μείζον είναι ότι δεν υπάρχει αντιστοίχηση της λαϊκής βούλησης πλέον, μην ξεχνάμε ότι ο νόμος δίνει τα 3/5 των επιτροπών ποιότητας ζωής και οικονομικών στην πλειοψηφία ακόμη κι αν δεν είναι αυτά τα ποσοστά των εκλεγμένων συμβούλων…», επισημαίνει ο κ. Καραμητσόπουλος.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Φωτιά στα Αη Βασιλιώτικα – Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής (εικόνες + video)

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ