ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΗ Ολομέλεια του ΣτΕ «ανατρέπει» τη λειτουργία των ΟΤΑ – Άκυρες οι αποφάσεις από 1/12;

Η Ολομέλεια του ΣτΕ «ανατρέπει» τη λειτουργία των ΟΤΑ – Άκυρες οι αποφάσεις από 1/12;

Η Ολομέλεια του ΣτΕ «ανατρέπει» τη λειτουργία των ΟΤΑ – Άκυρες οι αποφάσεις από 1/12;

Δήμος Αγρινίου αναφέρει πως «Ο νόμος ακυρώνεται μόνο με νόμο» και αυτό σχετικά με την Ολομέλεια του ΣτΕ που «ανατρέπει» τη λειτουργία των ΟΤΑ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σχετικά με την Αυτοδιοίκηση, άκυρες είναι  οι αποφάσεις που έχουν λάβει μετά την 1η Δεκεμβρίου οι Οικονομικές Επιτροπές και Ποιότητας Ζωής των Δήμων και των Περιφερειών, βάσει τελεσίδικης απόφασης υπ΄αριθμόν 2377/2022 της Ολομέλειας του αρμόδιου Ανωτάτου Δικαστηρίου (Συμβούλιο της Επικρατείας).

Στην απόφαση του το ΣτΕ ακυρώνει, λένε οι ίδιες πηγές, τον νόμο Θεοδωρικάκου, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις διατάξεις που έγιναν ώστε να κυβερνηθούν οι δήμοι, ειδικά μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Είναι γνωστό ότι λόγω της απλής αναλογικής (που είχε εφαρμοστεί με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ πριν φύγει από την εξουσία) θα ήταν αδύνατον κάτι τέτοιο, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο της Θεσσαλονίκης.

Το ΣτΕ ορίζει την απόφαση τους ως «αμέσως εφαρμοστέα», που σημαίνει ότι όλες οι αποφάσεις που λήφθηκαν μετά από την ημερομηνία έκδοσης κρίνονται άκυρες, λένε οι ίδιες εκτιμήσεις. Η απόφαση του ΣτΕ που ελήφθη μ΄αφορμή προσφυγή κατά αποφάσεων του δήμου Βεροίας, αναφέρει ότι όλες οι αποφάσεις μέχρι 30 Νοεμεβρίου 2022 για λόγους δημοσίου συμφέροντος δεν ακυρώνονται, πάντως.

Η απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η νομοθετική αυτή επιλογή, υπό τα συγκεκριμένα δεδομένα, βρίσκεται εντός του περιθωρίου εκτίμησης που αναγνωρίζει το Σύνταγμα στον κοινό νομοθέτη και παρίσταται πρόσφορη για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των οργάνων διοικήσεως των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων. Επομένως, κατά τη γνώμη αυτή, είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι οι λόγοι ακυρώσεως, με τους οποίους προβάλλεται αντισυνταγματικότητα των σχετικών ρυθμίσεων των ν. 4623 και 4635/2019 κατά το μέρος που αυτές είναι αμέσως εφαρμοστέες. (…)Επειδή, το Δικαστήριο, εκτιμώντας τις δυσχέρειες που θα ήταν ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει ο Δήμος Βέροιας από την αναδρομή των αποτελεσμάτων της ακυρώσεως στο χρονικό σημείο εκδόσεως των προσβαλλόμενων πράξεων, κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλουν, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 50 παρ. 3β του π.δ. 18/1989, την αναδρομή των αποτελεσμάτων της ακυρώσεως σε χρονικό σημείο μεταγενέστερο της εκδόσεως των ακυρούμενων πράξεων και προγενέστερο της δημοσιεύσεως της παρούσας αποφάσεως, πρέπει δε να ορισθεί ως τέτοιο χρονικό σημείο η προηγούμενη ημέρα της δημοσιεύσεως αυτής».

Τι λένε στο Δήμο Αγρινίου

«Η ερμηνεία που δίνουν κάποια ΜΜΕ σχετικά με τον τρόπο που θα ενσωματωθεί η απόφαση του ΣτΕ στην δημόσια διοίκηση είναι μάλλον βιαστική και αυθαίρετη. Η πάγια θέση του Δήμου Αγρινίου είναι ότι ο νόμος ανατρέπεται με νέο νόμο. Όχι με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου από μόνη της», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Βασίλης Φωτάκης καθ’ ύλην αρμόδιος για την Οικονομική Επιτροπή που είναι ανάμεσα στα επίδικα της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτάκη τα δημοσιεύματα εμπεριέχουν μάλλον πολιτική θέση καθώς η διαδικασία είναι σαφής, από την καθαρογραφή της απόφαση η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να έχει στα χέρια της κάποιον νόμο που θα θέτει τους κανόνες, κάτι που μπορεί να πάρει ένα διάστημα. “Αυτό είναι ουσιαστικό, δεν είναι κάτι τυπικό για να κάνουμε καθυστερήσεις. Το γεγονός ότι το ΣτΕ καλεί την απόφασή του ως “αμέσως εφαρμοστέα” δεν έχει να κάνει με την προηγούμενη μέρα της απόφασης, εκεί θέτει το όριο, έχει να κάνει με το τι θα ορίσει ο νόμος που θα έρθει να αλλάξει τον ισχύοντα. Το αν ο νέος νόμος θα έχει την αναδρομική ισχύ που θα φτάνει μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης είναι κάτι που θα το δούμε όταν ψηφιστεί αυτός ο νόμος”, τονίζει.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα Συνείδηση

H κλήρωση του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου έκανε πλουσιότερους δύο Αγρινιώτες κατά 150.000 και 50.000 ευρώ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ