ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔυτικη ΕλλαδαΟλοκληρώνονται οι μελέτες για την σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό – Προχωρά και ο περιφερειακός

Ολοκληρώνονται οι μελέτες για την σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό – Προχωρά και ο περιφερειακός

Ολοκληρώνονται οι μελέτες για την σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό – Προχωρά και ο περιφερειακός

Ένα βήμα μπρος κάνει το έργο οδικής σύνδεσης Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.

Με απόφαση του Yπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ξεκινά διαδικασία πρόσληψης Τεχνικού Συμβούλου που θα ωριμάσει περισσότερο το έργο. Θα αναλάνει την εκπόνηση Κυκλοφοριακής Μελέτης Ανάλυσης Κόστους Οφέλους, προκαρκτικών μελετών τεχνικών έργων και προμελέτης αποχέτευσης-αποστράγγισης. Η απόφαση έρχεται ως συνέχεια άλλης απόφασης για μελέτες τον περασμένο Ιούνιο.

Να σημειωθεί πως στο έργο συμπεριλαμβάνεται και η ολοκλήρωση της περιφερειακής οδού Αγρινίου. Το έργο έχει χαρακτηριστεί Εθνικού Επιπέδου, Ειδικού και Σημαντικου. Είναι επίσης ενταγμένο στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

Με το έργο της οδικής σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό θα μειωθούν οι χρόνοι μετακίνησης. Η σύνδεση προβλέπεται μέσω του κόμβου Αγγελοκάστρου με διέλευση νότια του υφιστάμενου στρατιωτικού αεροδρομίου, με κατάληξη στη νέα δυτική περιφερειακή οδό της πόλη του Αγρινίου.

Το τεχνικό αντικείμενο του έργου

Το μήκος του συνδετήριου αυτού δρόμου είναι 13,3χλμ ενώ το μήκος της δυτικής περιφερειακής οδού είναι 6,8χλμ. Θα διαθέτει δύο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας πλάτους 3,5 μέτρων εκάστη. Το μήκος του συνδετήριου αυτού δρόμου είναι 13,3χλμ ενώ το μήκος της δυτικής περιφερειακής οδού είναι 6,8χλμ. Το έργο έχει εκτιμώμενο κόστος 80 εκατ. ευρώ.

Στα έργα της οδικής σύνδεσης περιλαμβάνονται ένας ανισόπεδος κόμβος, πέντε κυκλικοί κόμβοι, τρεις άνω διαβάσεις, πέντε κάτω διαβάσεις, τέσσερις γέφυρες, 14 οχετοί, ανακατασκευή και κατασκευή νέου τοπικού οδικού δικτύου κάθετων και παράπλευρων οδών και αποκατάσταση αρδευτικού δικτύου 14χλμ.

Για την ολοκλήρωση της περιφερειακής οδού περιλαμβάνεται νέος άξονας 6,8χλμ.,  τέσσερις κυκλικοί κόμβοι, δυο γέφυρες, μια άνω διάβαση, δυο κάτω διαβάσεις, 4 οχετοί, ανακατασκευή και κατασκευή νέου τοπικού οδικού δικτύου κάθετων και παράπλευρων οδών και κατασκευή ποδηλατοδρόμου συνολικού μήκους 3χλμ.

Η ολοκλήρωση της περιμετρικής οδού στο Αγρίνιο (συνδέεται με κόμβους με τον Ρεμπελιά και το νέο νοσοκομείο) και σύνδεσης του δρόμου με το Βιοτεχνικό Πάρκο που επιδιώκεται να δημιουργηθεί κοντά στα Καλύβια, προβλέπει πιθανή αξιοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου του ΝΑΤΟ, ανισόπεδους κόμβους, υπόγειες διαβάσεις κλπ. Το έργο περιλαμβάνει και απαλλοτριώσεις 1.400 στρεμμάτων, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε περιπου 10 εκατ. ευρώ.

Πώς προχωρά η ωρίμανση των μελετών

Ουσιαστικά με τις μελέτες που προωθούνται θα φτάσουμε κοντά στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου αυτού.

Η υπόθεση ωρίμανσης του έργου ξεκίνησε από την προηγούμενη δεκαετία. Το 2018 η μελετητική εταιρεία RACE παρέδωσε προμελέτη του έργου στο υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Με την υπ΄ αρ. πρωτ. ΔΟΥ/οικ/2996/06-06-2018 Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε καταρχάς η εκπόνηση της μελέτης. Στη συνέχεια το 2020 προχωρά η εκπόνηση (μέσω Τεχνικού Συμβούλου) για την προμελέτη οδοποϊίας, οριστική μελέτη και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Με την νέα αυτή κίνηση πρόσληψης Συμβούλου που ολοκληρώνει την ωρίμανση των έργων, στήνονται οι βάσεις ώστε το έργο να διεκδικήσει κονδύλια από κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να μπορέσει το έργο να υλοποιηθεί.

Πηγή: ypodomes.gr

Ναύπακτος: Τραυματίστηκε δικυκλιστής σε τροχαίο στο Ξηροπήγαδο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ