ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα Νεα«Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης»

«Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης»

Παρουσίαση βασικών κατευθύνσεων Παύλου Μοσχολιού – «Σύγχρονο Αγρίνιο-Κοινωνική Συμμαχία»

Ενίσχυση κοινωνικών δομών, έργα υποδομής και δημιουργία «ταυτότητας» πόλης οι άμεσες προτεραιότητες

Το πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης την οποίας ηγείται, παρουσίασε ο Παύλος Μοσχολιός νυν δήμαρχος Αγρινίου και  υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, νωρίς χθες το μεσημέρι σε ξενοδοχείο της πόλης. Ο κ. Μοσχολιός παρουσίασε συνοπτικά το πολυσέλιδο πρόγραμμα του συνδυασμού «Σύγχρονο Αγρίνιο – Κοινωνική Συμμαχία», το οποίο όπως υπενθύμισε βρίσκεται σε ανοικτή διαβούλευση στο διαδίκτυο από τις 17 Απριλίου, και στη συνέχεια απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ξεκινώντας την παρουσίαση του προγράμματος, ο κ . Μοσχολιός αναφέρθηκε στην περασμένη τριετία την οποία χαρακτήρισε ως «την χειρότερη τριετία από οικονομική και θεσμική άποψη για την τοπική αυτοδιοίκηση».

Όπως είπε ο ίδιος στη συνέχεια, πέρα από την πρωτόγνωρη μείωση πόρων υπήρξε «αφαίμαξη» των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, υποστηρίζοντας όμως ότι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο δήμος Αγρινίου «κατάφερε να σταθεί στα πόδια του χωρίς να μειώσει καμία υποδομή, ενώ παράλληλα κατόρθωσε να πετύχει πρόγραμμα ύψους 162,5 εκατομμυρίων ευρώ για την εκτέλεση έργων».
Οι πέντε βασικοί στόχοι που έθεσε για την επόμενη πενταετία ο κ. Μοσχολιός, σύμφωνα με το πρόγραμμά του συνδυασμού, είναι:
1. Διατήρηση και βελτίωση της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας του Δήμου, ώστε:
Α) να εξυπηρετεί τις ανάγκες του πολίτη στο χρόνο και στον τόπο που τις χρειάζεται,
Β) να ηγηθεί της αναπτυξιακής προσπάθειας που έχει ανάγκη ο τόπος.
2. Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και προστασία κοινωνικών ομάδων οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού.
3. Ενίσχυση των υποδομών, του περιβάλλοντος, της αισθητικής και της ταυτότητας του Δήμου, βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ελκυστικότητας.
4. Ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας, ώστε το Αγρίνιο να αποτελεί κύριο πόλο ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα.
5. Προώθηση της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Αναφερόμενος σε γενικότερους στόχους οι οποίοι υπάρχουν στο πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης, ο κ. Μοσχολιός έκανε λόγο για διεκδίκηση αντισταθμιστικών οφελών για την τοπική κοινωνία από την λειτουργία των υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, «όπως φθηνότερα τιμολόγια για επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα αλλά και ειδικά κοινωνικά τιμολόγια». Άλλωστε, έθεσε την κατοχύρωση και επέκταση της κοινωνικής πολιτικής ως ένα από τα βασικότερα σημεία του προγράμματος της δημοτικής παράταξης.
Μια από τις ιδέες τις οποίες παρουσίασε ο κ. Μοσχολιός, είναι ένα στρατηγικό σχέδιο μάρκετινγκ για τη διαμόρφωση της ταυτότητας «Branding» της πόλης, δηλαδή η δημιουργία μιας ξεχωριστής ταυτότητας της πόλεως του Αγρινίου, η οποία θα μπορεί να καταστεί αντικείμενο εκμετάλλευσης και «να συνεισφέρει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και την τοπική ανάπτυξη του Αγρινίου». Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Σ», ο κ. Μοσχολιός είπε ότι ως ταυτότητα της πόλης θα μπορούσαν να αναδειχθούν θέματα όπως το «νερό, το περιβάλλον, οι πολιτιστικοί χώροι ή ο θρησκευτικός τουρισμός».
Το σημαντικό όμως είναι, όπως είπε ο ίδιος, «η ταυτότητα αυτή να γίνει γνωστή και να διαχυθεί έξω από τα όρια της πόλης». Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό όμως, θα απαιτηθεί μια διεργασία και μια διαβούλευση ανάμεσα σε πανεπιστημιακά τμήματα, παράγοντες και φορείς της περιοχής, ενώ στη διαβούλευση θα συμμετέχουν και οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της πόλης με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων.
Ολοκληρώνοντας την παρουσία του προγράμματος και των θέσεων της παράταξής του, ο κ. Μοσχολιός δεσμεύτηκε για έναν δήμο που θα συνεχίσει να διεκδικεί, εμφανίστηκε σίγουρος για τη νίκη τους στις προσεχείς εκλογές και τόνισε ότι τα έργα που έχουν υλοποιηθεί κατά τις δύο προηγούμενες θητείες και η εφαρμογή των προηγούμενων προγραμματικών δηλώσεών του, αποτελούν εχέγγυο για τον ρεαλισμό που χαρακτηρίζει το πρόγραμμά του και «αυτό είναι κάτι που θα αναγνωριστεί από τους δημότες».
Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr