ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΌλοι… market pass! Ξεκίνησε η διαδικασία, χαμός από αιτήσεις!

Όλοι… market pass! Ξεκίνησε η διαδικασία, χαμός από αιτήσεις!

Όλοι… market pass! Ξεκίνησε η διαδικασία, χαμός από αιτήσεις!

Ξεκίνησε η διαδικασία, χαμός από αιτήσεις όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” Όλοι… market pass! Τ. Προβίδας, πρόεδρος λογιστών Αγρινίου: «Η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή για μέρες, δεν υπάρχει θέμα προτεραιότητας»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις περισσότεροι από 100.000 ενδιαφερόμενοι τις 3 πρώτες ώρες που ήταν διαθέσιμη μπήκαν στην πλατφόρμα του Market Pass στο vouchers.gov.gr για να υποβάλουν την αίτηση συμμετοχής για να λάβουν την επιταγή αγορών, που αναμένεται εδώ και καιρό και μάλιστα είχα αρχίσει να προκαλεί και κάποιες γκρίνιες για την καθυστέρηση. Πρόκειται για  πολίτες των οποίων οι ΑΦΜ λήγουν σε 1, 2, 3, 4, ενώ από σήμερα, Τετάρτη 22/2, θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση όλοι οι δικαιούχοι, ανεξαρτήτως ΑΦΜ.

Σημειώνεται πως δικαιούχοι είναι περίπου το 85% των ελληνικών νοικοκυριών και η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους, ενώ θα καλύπτει την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων παραμένει στις 15 Μαρτίου, ενώ οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στις αρχές Μαρτίου αλλά όποιος κάνει την αίτηση μέσα στον Φεβρουάριο θα πληρωθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και όποιος κάνει την αίτηση μέχρι 15 Μαρτίου θα πληρωθεί στο τέλος του ιδίου μήνα.

«Χαμός» από αιτήσεις σε λογιστές και ιδιωτικά ΚΕΠ

Στην περιοχή μας το ενδιαφέρον είναι φυσικά πολύ μεγάλο και λόγω και της τοπικής πληθυσμιακής σύστασης υπάρχουν πολλοί που δεν μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση μόνοι τους για μορφωτικούς λόγους ή λόγω μη εξοικείωσης με τα σύγχρονα συστήματα. Όπως είναι αναμενόμενο, το βάρος θα επωμιστούν οι λογιστές και τα ιδιωτικά ΚΕΠ που είναι και το αντικείμενό τους οι αιτήσεις εν γένει. «Καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι υποχρέωση των λογιστικών γραφείων οι αιτήσεις αυτού του είδους, ανάλογα με την σχέση που έχει ο κάθε συνάδελφος όμως πολύ συχνά εξυπηρετεί όσους δεν έχουν άλλο τρόπο. Άλλα γραφεία δεν αναλαμβάνουν αυτό το έργο, άλλα το κάνουν. Η αλήθεια είναι ότι τα αιτήματα είναι πολλά και ειδικά οι πιο ηλικιωμένοι ρωτούν συνεχώς.

Ο «χαμός» από τις αιτήσεις μέσα σε λίγο διάστημα όμως δεν δικαιολογείται, καθώς όποιος είναι να πάρει το συγκεκριμένο βοήθημα θα το πάρει, δεν υπάρχει θέμα προτεραιότητας. Άλλωστε οι πιο πολλοί το δικαιούνται και το γνωρίζουν», εξηγεί στην «Σ» ο Τάσος Προβίδας, πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Αγρινίου που επισημαίνει ότι ο πολύς κόσμος έχει συνηθίσει ως μέρος της νοοτροπίας του να κυνηγά άμεσα το κάθε επίδομα που ανακοινώνεται.

Ο Τάσος Προβίδας

«Οι συνάδελφοι που έχουν ενημερώσει ότι θα εξυπηρετούν έχουν δεχθεί κανονική «πολιορκία» από το πρωί! Είναι ένα φαινόμενο όχι και πολύ τιμητικό και τα media έχουν καταλάβει ότι αυτό θέλει ο κόσμος, με αποτέλεσμα να αναπαράγεται. Αρκεί να πω ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που αν και τους λένε οι λογιστές ότι σήμερα δεν είναι το νούμερό τους στο ΑΦΜ, έρχονται και ξανάρχονται», συμπληρώνει.

Διευκρινήσεις και χρηστικές πληροφορίες

Εάν ο πολίτης κάνει κάποιο λάθος στην αίτηση του και αυτή δεν εγκριθεί, τότε θα μπορέσει να ξανακάνει την αίτηση σε μεταγενέστερο χρόνο μέχρι τις αρχές Μαΐου. Παράλληλα, σύμφωνα με διευκρινίσεις που έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, από την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση και στα ΚΕΠ.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του προγράμματος. Βάση υπολογισμού για το κατά πόσο ένα φυσικό πρόσωπο δικαιούται το Market Pass είναι η Φορολογική Δήλωση του 2021, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:

Δεν είναι δικαιούχοι του μέτρου όσοι είναι εξαρτώμενα μέλη ή φιλοξενούνται, εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης (αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη, πισίνες κ.λπ.), είναι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού ή δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass: είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν, εφόσον δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Στην πρώτη περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις. Στην δεύτερη περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις (μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023).

Ποσά και παραδείγματα

Το ποσό που θα δοθεί ως οικονομική ενίσχυση υπολογίζεται ως το 10% από το μηνιαίο ύψος αγορών, το οποίο ορίζεται στα 220 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Συνεπώς ένα μονομελές νοικοκυριό θα ενισχύεται το επόμενο εξάμηνο με 22 ευρώ ανά μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγούνται επιπλέον 10 ευρώ μηνιαίως.

Έγγαμο ζευγάρι χωρίς τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)

Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)

Διαζευγμένος γονέας με δύο τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + (2 x 100) ευρώ, δηλαδή 42 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 252 ευρώ (€42 x 6 μήνες)

Έγγαμο ζευγάρι με δύο τέκνα και ένα φιλοξενούμενο μέλος δικαιούται το 10% από τα 220 + (4 x 100) ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 372 ευρώ (€62 x 6 μήνες).

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ανάστατοι κτηνοτρόφοι στην Αιτωλοακαρνανία – Έμειναν εκτός ενισχύσεων – Στο… περίμενε για τις ζωοτροφές

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ