ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΌλο και περισσότεροι Αγρινιώτες θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο

Όλο και περισσότεροι Αγρινιώτες θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο

Όλο και περισσότεροι Αγρινιώτες θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο

Παράλληλα και στα φαρμακεία του Αγρινίου παρατηρείται η προσέλευση πολιτών που επιθυμούν να βρεθεί τρόπος ώστε να μην εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά με αυτό της Pfizer.

Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Τριχωνίδας Αχ. Κοντοπάνος

«Παρατηρούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετά αυξημένη κίνηση στα φαρμακεία για το εμβόλιο της Αstrazeneca. Με όλα όσα έχουν ακουστεί ο κόσμος έχει θορυβηθεί και θέλει να αλλάξει το εμβόλιο της ΑstraZeneca σε Pfizer. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε τα εμβόλια σε όλους, γιατί δεν υπάρχουν εμβόλια αρκετά» αναφέρει στη «Σ» ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Τριχωνίδας Αχ. Κοντοπάνος και προσθέτει: « Προς το παρόν δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα και να έχει απαγορευτεί η χρήση του ή να έχουμε κάποιες άλλες υπόνοιες. Ας υπάρχει εφησυχασμός στον κόσμο και σιγά – σιγά ας μπούμε σε μια σειρά και να γίνονται κανονικά οι εμβολιασμοί, όσο και να το προσπαθήσουν οι φαρμακοποιοί δεν γίνεται όλοι να κάνουν εμβόλιο της Pfizer. Δεν πρέπει να φοβούνται τόσο πολύ, αν έρθει κάποια προειδοποίηση ή απαγόρευση άμεσα εμείς πρώτοι θα ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας».

Αξιωματούχος ΕΜΑ: Υπάρχει σύνδεση μεταξύ του AstraZeneca και των θρομβώσεων
Για σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού και των θρομβώσεων μίλησε αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).
Σε συνέντευξή του, ο επικεφαλής των εμβολίων Μάρκο Καβαλέρι δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ότι «κατά τη γνώμη μου μπορούμε να το πούμε τώρα, υπάρχει μια καθαρή σχέση με το εμβόλιο».Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε πως παραμένει ασαφές τι προκαλεί αυτή την αντίδραση.Μάλιστα, ο κ. Καβαλέρι υπονόησε πως η σύνδεση αυτή θα επιβεβαιωθεί και επίσημα από τον οργανισμό τις επόμενες ώρες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων -που είχε αναφέρει προηγουμένως ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων- αναμένεται να επικαιροποιήσει τις συστάσεις του σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις παρενέργειές του μέχρι τις 9 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει ότι δεν είχαν βρεθεί παράγοντες ειδικού κινδύνου, περιλαμβανομένης της ηλικίας, για ενδεχόμενη σχέση του εν λόγω εμβολίου με θρόμβους στο αίμα.Τότε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή είχε επαναλάβει τη θέση που είχε διατυπώσει στις 18 Μαρτίου: «Τα οφέλη του στην προστασία των ανθρώπων από την Covid-19, με τους κινδύνους που σχετίζονται με θάνατο και νοσηλεία, υπερτερούν ενδεχόμενων κινδύνων».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός μέσω της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης συνεκτιμά 44 περιστατικά από ολόκληρη την Ευρώπη (σε 9,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς) και 62 παγκοσμίως.

Συνεπεία αυτών των περιστατικών, αρκετές χώρες -περιλαμβανομένων Καναδά, Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας- αποφάσισαν εκ νέου να αναστείλουν προσωρινά ή να περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.Σημειώνεται πως ο αντίστοιχος αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει ακόμη το εμβόλιο ενώ ο σύμβουλος του ΤζοΜπάιντεν για την πανδημία και κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, είχε δηλώσει προ ημερών ότι μάλλον η χώρα δεν θα το συμπεριλάβει στην εκστρατεία εμβολιασμού της.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr