ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΌλες οι αλλαγές για τους φόρους το 2015

Όλες οι αλλαγές για τους φόρους το 2015

Όλες οι αλλαγές για τους φόρους το 2015

Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία φέρνει ο νέος κώδικας, σύμφωνα με το Έθνος. Οι αλλαγές θα αφορούν στο πόθεν έσχες, στη φορολογία για αγρότες, μικρομεσαίους, ελεύθερους επαγγελματίες, ενοίκια, τόκους καταθέσεων, εκπτώσεις φόρου, μισθωτούς με «μπλοκάκια» και παροχές σε είδος για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν φέτος.

Συγκεκριμένα, καθιερώνονται τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Έτσι, «όλα τα χρήματα που δαπάνησαν το 2014 τα φυσικά πρόσωπα για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών θεωρούνται πλέον ‘τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων’ και λαμβάνονται υπόψη από την Εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος».

Παράλληλα, θα ισχύουν φοροαπαλλαγές για όλους και όχι μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Οι φοροαπαλλαγές θα αφορούν σε ιατρικές δαπάνες, νοσήλια, φάρμακα και σε δωρεές.

Την ίδια ώρα, όλοι οι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος δικαιούνται μειώσεις φόρου:

«α) Τη μείωση φόρου κατά 200 ευρώ λόγω αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

β) Τη μείωση φόρου για ιατρικές δαπάνες, εφόσον οι ίδιοι ή και τα εξαρτώμενα μέλη τους έχουν δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, είτε στην ημεδαπή είτε στην αλλοδαπή και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου.

γ) Τη μείωση φόρου για δωρεές προς συγκεκριμένους φορείς, δικαιούνται όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, εφόσον οι δωρεές αυτές υπερβαίνουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους τα 100 ευρώ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι άνεργοι με μηδενικά εισοδήματα: Όσοι δεν είχαν εισοδήματα το 2014 θα φορολογούνται με το ανώτατο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί δεν θα πληρώσουν φέτος καθόλου φόρο εισοδήματος, καθώς για τους περισσότερους τα ποσά των τεκμηρίων δεν θα βγάζουν άθροισμα μεγαλύτερο των 9.550 ευρώ.

Για όσους πληρώνονται με μπλοκάκι: «Αν ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από “μπλοκάκι”, θα φορολογηθεί με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων. Στην περίπτωση όμως που ο φορολογούμενος είναι μισθωτός και παράλληλα ενισχύει το εισόδημά του με έσοδα από «μπλοκάκι», τότε τα έσοδα από μπλοκάκι θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ».

Για τους αγρότες: Το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα προσδιοριστεί με λογιστικό τρόπο, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών τους από τα ακαθάριστα έσοδά τους και θα φορολογηθεί με 13% από το πρώτο ευρώ.

Για τα εισοδήματα από ενοίκια: Αυξήθηκε από 10% σε 11% ο συντελεστής φορολόγησης για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος από ακίνητα.

Για τις αποδείξεις: Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr