ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΌλα ανοικτά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Όλα ανοικτά για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

aΠαρά το απογοητευτικό 168-131

Όλα ανοικτά

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Πρέπει να θεωρούνται όμως βέβαιες οι εκλογές μέσα στο 2015

 

Μείον 12. Ή αλλιώς 168. Ή 131+1. Ή όπως θέλει να το δει ο καθένας, λιγότερο ή περισσότερο αισιόδοξα ή απαισιόδοξα. Πάντως από όπου κι αν ξεκινήσουμε, η ουσία είναι μία: ούτε χθες είχαμε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στην τυπική, σχεδόν θεατρική, διαδικασία που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες στην Βουλή. Βέβαια, κανείς δεν είχε αυταπάτες ότι χθες θα γινόταν το «θαύμα» των 200 «Ναι» στον Σταύρο Δήμα, αφού τυπικά τόσοι απαιτούνται για την εκλογή του στην δεύτερη κατά σειρά ψηφοφορία. Ούτε φυσικά πλησιάσαμε καν τους 180, δηλαδή τον απαιτούμενο αριθμό των Βουλευτών για την Τρίτη και καταληκτική ψηφοφορία. Είπαμε, τυπική η διαδικασία, αλλού βρίσκεται η ουσία.

Και η ουσία είναι ότι τα κουκιά δεν βγαίνουν όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση. Ούτε η προσπάθεια εκφοβισμού κοινωνίας και Βουλευτών, ούτε καν το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά της περασμένης Κυριακής στάθηκα αρκετά για να αρθούν οι αρνήσεις των Βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛΛ και των ανεξάρτητων για να στηρίξουν τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από την άλλη όμως το +8 αποτελεί αναμφισβήτητα ένα κέρδος για την Κυβέρνηση, η οποία διαπίστωσε ότι περιθώρια υπάρχουν ακόμη, αν και πλέον έχουν στενέψει επικίνδυνα.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, το χθεσινό «κέρδος» ήταν οι οκτώ ανεξάρτητοι Βουλευτές, δύο από τους οποίους προέρχονται από την Χρυσή Αυγή, ο οποίοι άλλαξαν το «Παρών» του πρώτου γύρου σε «Ναι». Σκοπός τώρα του Αντώνη Σαμαρά θα είναι να εξαντλήσει τα περιθώρια προσέγγισης με τους υπόλοιπους ανεξάρτητους Βουλευτές αλλά και να προσπαθήσει να «διεμβολίσει» τα μικρότερα κόμματα.

Πρώτος στόχος, οι ανεξάρτητοι, οι οποίοι «αυξήθηκαν» χθες μετά την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα από την ΔΗΜΑΡ. Η κα Φούντα δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή της λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, αλλά παρέμεινε πιστή στην στάση που τήρησε κατά την πρώτη ψηφοφορία, ψηφίζοντας «Παρούσα». Δεν αποκλείεται όμως να γίνει προσπάθεια προσέγγισης κι άλλου αριθμού ανεξάρτητων Βουλευτών, και σίγουρα μέσα στο στόχαστρο του Πρωθυπουργού θα είναι και η ίδια, αφού η αποδέσμευσή της από το κόμμα της θα μπορούσε να την φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο «Ναι».

Άλλο ένα σχεδόν σίγουρο «Ναι» θεωρείται αυτό του Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και δύσκολα θα αναλάβει την ευθύνη της καταψήφισης του Σταύρου Δήμα ακόμη και στην τελική ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη. Ως πιθανό «Ναι» θεωρείται και ο Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος προέρχεται από τους Ανεξάρτητους Έλληνες αλλά δείχνει ότι πλέον βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Έτσι, ξεκινώντας από τους 168 φτάνουμε στους 169 και ψάχνουμε τους επόμενους 11, πάλι μέσα από τον χώρο των ανεξαρτήτων. Αν οπλιστεί με… αισιοδοξία το κυβερνητικό επιτελείο, τότε μπορεί να ελπίζει ότι όλο και κάτι θα ψαρέψει.

Για να φτάσει όμως τους 180, πρέπει απαραίτητα με κάποιον τρόπο να μπουν στο παιχνίδι και οι Βουλευτές των μικρών κομμάτων. Πρώτη περίπτωση, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι παρά τις αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πολύ μεγαλύτερη συνοχή απ’ ότι θα περίμενε κανείς, και παραμένουν σταθεροί στο «Όχι». Ίσως ο Πάνος Καμένος να σκέφτεται ότι αν υποχωρήσει τώρα, τότε δεν θα έχει κανένα λόγο ύπαρξης το κόμμα του και σε επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα βρεθεί εκτός Βουλής. Αν ακολουθεί αυτό το σκεπτικό, τόσο ο ίδιος όσο και οι Βουλευτές του, τότε παραμένει πιο πιθανό σενάριο να ευελπιστούν σε μια αυριανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η περίπτωση της ΔΗΜΑΡ όμως ίσως να αποτελεί καλύτερο στόχο για τον Αντώνη Σαμαρά, αφού το κόμμα είναι εμφανώς αποδυναμωμένο, και όχι μόνο δημοσκοπικά, από τις πρόσφατες αποχωρήσεις. Παρά την σταθερή στάση που έχει τηρήσει ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος μάλλον τα έχει «βρει» με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι κάποιοι από τους Βουλευτές του θα μπορούσαν με την ανάλογη… πειθώ να πούνε «Ναι» στον Σταύρο Δήμα. Αν και δεν είναι εύκολο να μπούμε σε ονοματολογία, η ΔΗΜΑΡ είναι ένα κόμμα που αρκετοί μέσα σε αυτό δεν βλέπουν με καλό μάτι την συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και αναζητούν ευκαιρία απεμπλοκής τους.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όπως ακριβώς έπραξε την προηγούμενη Κυριακή ο Αντώνης Σαμαράς, θα ακολουθήσει και νέο διάγγελμα με ακόμη περισσότερα ανοίγματα… προς τα αριστερά αλλά και τα δεξιά. Και προς τα δεξιά; Ναι, γιατί όχι; Ήδη οι δύο πρώτοι Βουλευτές που προέρχονται από την Χρυσή Αυγή και πλέον βρίσκονται στο Κοινοβούλιο ως ανεξάρτητοι ψήφισαν στην δεύτερη ψηφοφορία των Σταύρο Δήμα και παρά τις εχθρικές ματιές που εισέπραξαν από τους πρώην συναδέλφους τους, θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για πολιτικές ζυμώσεις. Άλλωστε οι επικεφαλείς του κόμματος βρίσκονται προφυλακισμένοι και τα περιθώρια κινήσεων είναι πολλά από πλευράς Κυβέρνησης, είτε με τους ίδιους είτε με όσους ακόμη παραμένουν απ’ έξω.

Όλα ρευστά λοιπόν; Έτσι φαίνεται. Ακόμη και τώρα μπορούμε όλοι να ελπίζουμε ή να απευχόμαστε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Αυτό όμως το οποίο όλοι πρέπει να παραδεχθούμε, είναι ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Ακόμη κι αν καταφέρει να συγκεντρώσει τους 180, επικοινωνιακά έχει ήδη χάσει το παιχνίδι και οι εκλογές μέσα στο 2015 αποτελούν πλέον μονόδρομο, αφού το κυβερνητικό επιτελείο δείχνει κυριολεκτικά να «σέρνεται». Το θέμα είναι πότε μέσα στο 2015. Σε ένα μήνα από τώρα, όπως θέλει η αντιπολίτευση, ή σε έναν χρόνο από τώρα, όπως πρότειναν οι 8 Βουλευτές που συνυπέγραψαν σχετική επιστολή, προτείνοντας τρόπους απεμπλοκής της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου από τις εκλογές. Ίσως από εκεί μάλιστα να ξεκινήσουν και οι βολιδοσκοπήσεις των Αντώνη Σαμαρά…

 

Κώστας Καρακώστας

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr