ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΟι συμφωνίες για το μεταναστευτικό εκτός Ε.Ε.

Οι συμφωνίες για το μεταναστευτικό εκτός Ε.Ε.

Οι συμφωνίες για το μεταναστευτικό εκτός Ε.Ε.

Κάποια στιγμή θεωρήθηκε συγκυριακό φαινόμενο το γεγονός ότι Δανία και Μ. Βρετανία υπέγραψαν συμφωνίες με αφρικανικές χώρες, προκειμένου παράνομοι μετανάστες από το έδαφός τους να μεταφέρονται σε κλειστά καμπ στην Αφρική και η διαβίωση και τα έξοδα να βαρύνουν τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ακόμη και φωνές για… δουλεία ακούστηκαν, λες και φταίνε οι χώρες που δέχονται την εισβολή των ανθρώπων χωρίς χαρτιά στο έδαφός τους κι όχι οι δουλέμποροι που τους μεταφέρουν!

Φαίνεται όμως ότι κι άλλες χώρες προχωρούν σε ανάλογες συμφωνίες όπως συμβαίνει με εκείνη μεταξύ Ιταλίας – Αλβανίας για τη δημιουργία δύο κλειστών κέντρων για παράτυπους μετανάστες στη βόρεια Αλβανία.

Όπως γράφει εφημερίδα της Ρώμης, η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον τόνισε ότι «η συμφωνία αυτή δεν παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο, διότι τίθεται εκτός αυτού» και ότι «όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη συμφωνία θα εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις διάσωσης ιταλικών πλοίων σε ανοικτή θάλασσα, δηλαδή εκτός των ιταλικών και ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων».

Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις διάσωσης σε ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα συνεπιφέρουν την υποχρεωτική εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου για το άσυλο, όπως προβλέπεται από τις σχετικές συνθήκες και από τον κανονισμό του Δουβλίνου, αλλά…όχι όταν η διάσωση γίνεται σε διεθνή ύδατα.

Οι δικαιωματιστές είναι στα κάγκελα λέγοντας ότι το ιταλοαλβανικό πρωτόκολλο συνεργασίας αφορά μόνο τις επιχειρήσεις διάσωσης της Ιταλικής Ακτοφυλακής και της Οικονομικής Αστυνομίας, οι περισσότερες από τις οποίες όμως πραγματοποιούνται εντός των ιταλικών χωρικών υδάτων, όπου λένε πως πρέπει να εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο. Όμως, αργά ή γρήγορα, η πραγματικότητα θα τους κάνει να προσαρμοστούν και να χάσουν “δουλίτσα”.

Το ζήτημα είναι εμείς εδώ στην Ελλάδα τι κάνουμε…

Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Θα «ξεκολλήσει» ο Ανδρουλάκης ;

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ