ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΕυσυνείδηταΟι “47” του Μεσολογγίου ομιλούν την… καθαρεύουσαν;

Οι “47” του Μεσολογγίου ομιλούν την… καθαρεύουσαν;

Οι “47” του Μεσολογγίου ομιλούν την… καθαρεύουσαν;

Οι “47” του Μεσολογγίου ομιλούν την… καθαρεύουσαν;

Μπορεί σε κάποιους να κάνει εντύπωση το ύφος χιλίων καρδιναλίων των “47 συλλόγων” από το Μεσολόγγι (αν ήταν 45, θα ήταν μάστοροι και θα είχαν κι 60 μαθητάδες!) που μας εξηγούν με επιστολές ότι δεν ξέρει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος το σωστό εκκλησιαστικά για την περιοχή αλλά το ξέρουν οι ίδιοι.

Και αντιτίθενται στην διάσπαση της Μητρόπολή τους, διότι τα μεγάλα ονόματα στην περιοχή, λέει, είναι η μεγάλη Αιτωλία και Ακαρνανία και η Ιερά Πόλις (γενική: της Ιεράς Πόλεως) Μεσολογγίου!

Μπορεί σε κάποιους να κάνει εντύπωση αυτό το “για την επικράτηση του σωστού και του δικαίου για το καλό της Εκκλησίας και της Πατρίδας”, όπως και το παλιότερο που είχαν αναφέρει σχετικά με… εδάφη που… προσαρτήθηκαν στο Αγρίνιο!

Οι άνθρωποι έχουν το γούστο τους, νιώθουν ότι κυρίευσαν τον νομό, ας τους αφήσουμε να το απολαύσουν.

Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι ότι ομιλούν την… καθαρεύουσαν, όχι πάντα, κυρίως στην γενική των ονομάτων, προφανώς για περισσότερο κύρος κι επισημότητα.

“Της  Ιεράς Πόλεως”, “η όποια προσπάθεια υποβαθμίσεως”, “της αποσχίσεως”, “της διασπάσεως”, “της Μητροπόλεως”, “της Ελλάδος”…Αρχοντικά πράγματα! Ομορφιές!

Σου έρχεται μια αύρα ενδόξου παρελθόντος, μερικά φρου-φρου από τα επίσημα ενδύματα του Βύρωνος, κάτι παλαιό και ιστορικό (που φτάνει μέχρι τους Δαλματούς πειρατές αλλά ας μην το κάνουμε θέμα).

Όσο να ‘ναι, με τέτοιο επίπεδο, ας πάει και το παλιάμπελο. Αν είναι να κυβερνώμεθα από τέτοιους… αρχόντους, ας μην χωρίσουμε την Μητρόπολη, ας κλίνουμε το γόνυ κι ας αποδεχτούμε ότι δεν μας αξίωσε ο Θεός να ζήσουμε μέσα στο μεγαλείο της Ιεράς Πόλεως.

Εμείς οι υπόλοιποι, οι ταπεινοί υπήκοοι…Ωιμέ!

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Photo finish για τη Μητρόπολη

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ