ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΟι κρίσιμες «7 ημέρες» για το Κοινωνικό Μέρισμα – Ποιοι τελικά θα το πάρουν

Οι κρίσιμες «7 ημέρες» για το Κοινωνικό Μέρισμα – Ποιοι τελικά θα το πάρουν

Οι κρίσιμες «7 ημέρες» για το Κοινωνικό Μέρισμα – Ποιοι τελικά θα το πάρουν

Το πλάνο για το Κοινωνικό Μέρισμα θα καθοριστεί μέσα στην τρέχουσα βδομάδα. Το νέο δεδομένο είναι ότι κοινωνικό μέρισμα θα λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά.

Στον «αέρα» ωστόσο παραμένει το ποσό που θα μοιραστούν. Για να δοθούν τα ίδια χρήματα με πέρσι στους δικαιούχους θα πρέπει να βρεθούν περίπου 900 εκατ. ευρώ με 1 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα προκύψουν από το πρωτογενές πλεόνασμα όμως δεν είναι δεδομένο ότι θα μοιραστούν στο μέρισμα, αφού η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί και άλλες ελαφρύνσεις (μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών).

Επίσης, ακόμη δεν είναι γνωστό αν θα γίνουν αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα. Για παράδειγμα αν το λάβουν όσοι παίρνουν το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης δεν υπάρχει λόγος να κάνουν αιτήσεις.

Βέβαια αν μπουν μέσα στο μέρισμα μερικές κατηγορίες ακόμη τότε θα χρειαστούν αιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα θα ληφθεί τις επόμενες μέρες και στη συνέχεια θα πρέπει άμεσα να βγει η σχετική υπουργική απόφαση για τα ποσά και τους δικαιούχους.

Πάντως ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή ξεκαθάρισε ότι θα βρεθούν τα χρήματα για την καταβολή του νέου κοινωνικού μερίσματος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τους υπολογισμούς της.

Έτσι, το πιθανότερο σενάριο είναι οι όποιες αιτήσεις να ξεκινήσουν τον Δεκέμβριο.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα αυτή θεωρείται κρίσιμη αφού θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Επόμενος μεγάλος σταθμός μέσα στην εβδομάδα είναι το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η ταχύτητα με την οποία θα υλοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης ειδικά για τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες και ποιες θα είναι εν τέλει οι δυνατότητες περισσότερων και πιο γρήγορων ελαφρύνσεων, ανάλογα με τα επιπλέον δημοσιονομικά περιθώρια που θα εξασφαλιστούν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν την Κυριακή από το OPEN το υπερπλεόνασμα είναι κάτω από 500 εκατ. ευρώ, ίσως και κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό θα βγει ο αριθμός του ποσού που θα μοιραστεί για μέρισμα. Χαμιλόμισθοι, άνεργοι, δικαιούχοι ΚΕΑ είναι στο target group.

Πληροφορίες για το κοινωνικό μέρισμα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο περιθώριο του 2ου Συνέδριου για την Αντιμετώπιση των «Κόκκινων» Δανείων.

Για το κοινωνικό μέρισμα επεσήμανε πως έχουν υπερβεί το στόχο ενώ για τη διανομή του ήταν κατηγορηματικός πως το ποσό θα είναι χαμηλότερο των 500 εκατ. ευρώ και ο τρόπος διανομής του θα αποφασιστεί με τον πρωθυπουργό αυτή την εβδομάδα.

aftodioikisi.gr

Αντικαπνιστικός νόμος: Από 100 έως 10.000 τα πρόστιμα – Διαβάστε την ΚΥΑ με τον κατάλογο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr