Οι ελεύθεροι επαγγελματίες κι ο κύκλος των φόρων και της ακρίβειας

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τόσο μεγάλη ακρίβεια σαν αυτή που βλέπουμε, έχει χρόνια να δει ο κόσμος ολόκληρος

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες κι ο κύκλος των φόρων και της ακρίβειας

Πολλοί προσπαθούν να εξηγήσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με όρους ευρωπαϊκούς και μάλλον ξεχνάνε να προσαρμόσουν τις αναλύσεις τους σε τοπικό επίπεδο.

Για παράδειγμα, το Αγρίνιο έχει πρόβλημα εισοδήματος και μικρών εταιριών που δεν δίνουν θέσεις εργασίας αλλά αφού αυτά δεν λύθηκαν ποτέ, τελικά το πρόβλημα καταλήγει στην ακρίβεια και στην φορολογία. Αυτή η τελευταία, φυσικά, αφορά κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατί των υπολοίπων τα εισοδήματα είναι πια...φιξαρισμένα.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τόσο μεγάλη ακρίβεια σαν αυτή που βλέπουμε, έχει χρόνια να δει ο κόσμος ολόκληρος.

Οι λόγοι; Δημογραφική γήρανση, αποπαγκοσμιοποίηση, ενεργειακή μετάβαση και πόλεμοι ή εντάσεις μεταξύ μεγάλων χωρών. Ειδικά ο Έλληνας αληθινή ακρίβεια είχε να δει εδώ και 25 χρόνια ενώ στα τέλη του '70 η ζωή του είχε πάψει πια να κρέμεται από τι θα έκαναν τα επιτόκια και πως θα αντιμετώπιζαν τις καταστάσεις οι δυτικές χώρες που πάλι ήταν σε...κρίση αλλά τελικά κατέρρευσε ο κομμουνισμός!

Οι ειδικοί λένε ότι έχουμε μπλέξει με ένα δίκοπο μαχαίρι αφού για να αντιμετωπίσεις την φτώχεια της ακρίβειας πρέπει να ανεβάσεις μισθούς αλλά αυτό θα φέρει πληθωρισμό!

Οι ίδιοι ειδικοί λένε ότι για να δούμε τις τιμές να ξαναπέφτουν πρέπει να κυριαρχήσουν τα αυτόματα εργοστάσια θα υποκαταστήσουν τα φθηνά εργατικά χέρια από τη Ασία και την έλλειψη εργατικού δυναμικού στη γερασμένη Δύση. Αυτό όμως χρειάζεται κάπου 10 με15 χρόνια...

Οπότε, πού μετατίθεται το βάρος για όλα; Στην φορολογία, δηλαδή στο ελεύθερο επάγγελμα που είναι και ο γίγαντας αλλά και το μικρομάγαζο. Οπότε τι κάνεις; Και πάλι οι ειδικοί λένε ότι πιο αποδοτικό είναι ένα σύστημα flat tax, ίδιους φόρους για όλους. Αυτό όμως συνεπάγεται περιορισμό κρατικών δαπανών και στην Ελλάδα ακόμη και οι αυτοαπασχολούμενοι ζουν με επιδόματα και κρατική βοήθεια! Οι μισοί φοροδιαφεύγουν, ίσως και παραπάνω, άσε που η ρητορική τους δεν θυμίζει σε τίποτε ιδιωτική πρωτοβουλία...

Οπότε; Αν έχεις σκοπό να αλλάξεις τα πράγματα έρχεσαι σε σύγκρουση αλλιώς κάνεις...ανασχηματισμό. Σε καμιά περίπτωση δεν τους λες όλους κλέφτες, πάντως.

Εφημερίδα "Συνείδηση"

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο γάμος των ομόφυλων και η κομματική προσήλωση στον ανασχηματισμό

Η πλευρά Μαξίμου πάντως υποστηρίζει ότι δεν ήταν κριτήριο η στάση στο γάμο των ομοφύλων και απόδειξη είναι η υπουργοποίηση των κυρίων Γκιουλέκα, Καραγκούνη και Γκίκα, που καταψήφισαν το συγκεκριμένο νόμο