ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΟι αρτοποιοί του Αγρινίου διαβεβαιώνουν: Καμία άλλη αύξηση

Οι αρτοποιοί του Αγρινίου διαβεβαιώνουν: Καμία άλλη αύξηση

Οι αρτοποιοί του Αγρινίου διαβεβαιώνουν: Καμία άλλη αύξηση

Οι αρτοποιοί του Αγρινίου διαβεβαιώνουν: Καμία άλλη αύξηση όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία επισημαίνει πως κατά 17% έχει αυξηθεί το ψωμί στο Αγρίνιο, όμως παρά το γεγονός ότι οι φούρνοι στενάζουν από την ενεργειακή κρίση δεν προβλέπεται άλλη αύξηση μέχρι το τέλος του χρόνου

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Το ψωμί ψωμάκι λένε πλέον σε πολλές χώρες της Ευρώπης, καθώς το σκεύασμα που μπαίνει σε σχεδόν κάθε σπίτι έχει πλέον αρχίσει να θεωρείται είδος «πολυτελείας»! Η μέση τιμή του ψωμιού σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. σύμφωνα με την Eurostat αυξήθηκε μεσοσταθμικά σχεδόν κατά 20% τον Αύγουστο!

Το ράλι όμως δεν σταματά εκεί, καθώς υπάρχουν χώρες που οι καταναλωτές βλέπουν  την τιμή του ψωμιού να έχει αυξηθεί κατά 33% ή ακόμη και κατά 66%, όπως λ.χ. η Λιθουανία και η Ουγγαρία αντιστοίχως!

Η αύξηση που σημειώνεται από τον Μάρτιο και έπειτα οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εξαιτίας της οποίας διακόπηκαν οι εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας επί μήνες, ενώ περιορίστηκαν και οι εξαγωγές λιπασμάτων επειδή οι Ρώσοι παραγωγοί έχασαν την πρόσβαση στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν αμμωνία σε όλον τον κόσμο!

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε τις προηγούμενες ημέρες η Eurostat η μέση τιμή του ψωμιού στην Ε.Ε. ήταν κατά 18% υψηλότερη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Η αύξηση της τιμής του ψωμιού έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και την Ελλάδα, αλλά όπως φαίνεται η περιοχή του Αγρινίου προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει «κόντρα»!

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Αρτοποιών Αγρινίου και Περιχώρων Κώστα Σάββα, στο Αγρίνιο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα υπάρξει αύξηση, ενώ από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι προσφάτως οι Αγρινιώτες πλήρωναν κατά 17% ακριβότερο το ψωμί!

Συγκεκριμένα ο κ. Σάββας παρουσιάζοντας όλη την κατάσταση στον κλάδο του τονίζει:

Ο Κώστας Σάββας

«το ψωμί στο Αγρίνιο πήρε αύξηση της τάξεως του 17% από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά δεν προβλέπεται απολύτως καμία άλλη αύξηση για τον χρόνο αυτό τουλάχιστον. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε, οι πρώτες ύλες, για την παρασκευή ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων έχουν σε μεγάλο βαθμό σταθεροποιηθεί ως προς την τιμή τους, αλλά αντιμετωπίζουμε σοβαρό ζήτημα με το ρεύμα και το πετρέλαιο, όπου είναι βασικά «συστατικά» για την δουλειά μας.

Η τιμή των αλεύρων, του ηλιέλαιου έχει σταθεροποιηθεί στην περιοχή μας. Για την υπόλοιπη Ελλάδα είναι άλλο ζήτημα και δεν γνωρίζω επ’ ακριβώς τι γίνεται. Με τα σημερινά όμως δεδομένα αποκλείεται να υπάρξει αύξηση της τιμής του ψωμιού στην περιοχή μας. Μπορώ ακόμη και να δεσμευτώ γι’ αυτό στο 100%. Στην παρούσα φάση μισό κιλό φραντζόλας κοστίζει κατά μέσο όρο 1,20. Μπορεί να το βρει στην πόλη μας κάποιος με 1 ευρώ και με 1,50, αλλά κατά μέσο όρο η τιμή του είναι 1,20.

Η πώληση ψωμιού σταδιακά, μάλιστα από την έναρξη του νέου σχολικού έτους και έπειτα, αρχίζει και ανεβαίνει συνεχώς, όπως επίσης και το κουλούρι Θεσσαλονίκης, το σνακ των φτωχών. Η αύξηση αυτή εντοπίζεται στο 30%. Παράλληλα βλέπουμε πως στα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα, τυρόπιτες, κουλουράκια κλπ μειώνεται η κατανάλωση συνεχώς.

Τα προηγούμενα χρόνια η πώληση του ψωμιού ήταν σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, επί της ουσίας, όταν ο κόσμος δεν έχει λεφτά «επιστρέφει» στο ψωμί, όταν έχει «γυρίζει την πλάτη» στο ψωμί. Η πτώση του ψωμιού είχε ξεκινήσει από το 2013 – 2014, ενώ τότε υπήρχε άνοδος στα σνακ και στα αρτοσκευάσματα.

Τώρα γίνεται το αντίθετο τελείως. Ανεβαίνει δηλαδή το ψωμί και έπεσαν τα σνακ σε ποσοστό πάνω του 30%. Υπάρχουν γονείς που για το σχολείο και τα παιδιά τους διαθέτουν ένα ευρώ μόνο, παλιότερα δεν ήταν έτσι, ψώνιζαν αρκετά σνακ και για τα παιδιά στο σχολείο και για το σπίτι. Με 1 ευρώ όμως που δίνουν σήμερα τι μπορείς να πάρεις; Ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης και γι αυτό υπάρχει άνοδος στις πωλήσεις στο κουλούρι, είναι το σνακ των φτωχών.

Το μεγάλο πρόβλημα στις επιχειρήσεις του κλάδου μας είναι η ενέργεια. Οι λογαριασμοί που έρχονται είναι τουλάχιστον «τρελοί». Φέτος σε σχέση με πέρσι τον Σεπτέμβριο οι τιμές στο ρεύμα και το πετρέλαιο για εμάς είναι αυξημένες μέχρι και 85%. Μιλάμε για ρεύμα της τάξεως των 4.500 ευρώ και των 5.000 ευρώ. Αυτό είναι το σοβαρό πρόβλημά μας. Αν ξεπεραστεί το ζήτημα της ενέργειας θεωρώ πως θα μπούμε σε μια σειρά. Τώρα όμως η ενέργεια «καλπάζει» και δεν μπορούμε να την φτάσουμε, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε».

Το κόστος λειτουργίας των φούρνων έχει εκτοξευτεί και δεν είναι τυχαίο για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, καταγράφονται -περιορισμένα ωστόσο σε αριθμό- «λουκέτα» σε φούρνους ανά τη χώρα, για οικονομικούς λόγους.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα ‘Συνείδηση” 

Άκτιο – Άγιος Νικόλαος: Πλησιάζει η παράδοση (εικόνες)

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ