Ο υπουργός Δικαιοσύνης, οι Ειρηνοδίκες και ο... Ελευθέριος Βενιζέλος!

Το όνειρο Φλωρίδη για ενοποίηση των Πρωτοδικών και των Ειρηνοδικείων δεν είναι ούτε αμελητέο αλλά ούτε και τωρινό. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια.

floridis

Το όνειρο Φλωρίδη για ενοποίηση των Πρωτοδικών και των Ειρηνοδικείων δεν είναι ούτε αμελητέο αλλά ούτε και τωρινό. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια.

Πρόκειται για την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, ώστε το σύνολο των δικαστών που θα προκύψει να εκδικάζει όλες τις υποθέσεις πρώτου βαθμού (αστικές και ποινικές) με αποτέλεσμα την ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε στην τελική μορφή του από το Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσιάστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, με τον τρόπο αυτό περίπου 1.000 δικαστές θα προστεθούν στο δικαστικό δυναμικό με στόχο να μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων. Ο στόχος, λέει, είναι από τα τέσσερα χρόνια (!) που θέλουμε κατά μέσο όρο σήμερα να τελεσιδικήσει μια υπόθεση να πάμε στις 400-500 μέρες...

Ωραίο ακούγεται, όμως ο Φλωρίδης ξέρεις τι αντιστάσεις έχει το Σύστημα. "Τρομακτικές αντιστάσεις, πιο μεγάλες δυσκολίες έχεις να κάνεις μια τέτοια αλλαγή από το να κάνεις έναν πόλεμο. Αρκεί να σας πω ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος που 5πλασίασε την Ελλάδα σε έδαφος, δεν κατόρθωσε να ενοποιήσει τα Πρωτοδικεία με τα Ειρηνοδικεία στην Ελλάδα"!

Τάδε έφη κ. Υπουργός, για να καταλάβουμε ποιος κυβερνά τελικά διαχρονικά αυτόν τον τόπο...

Για να μπορέσει κανείς, μάλιστα, να καταλάβει για ποιο ακριβώς πράγμα μιλάμε, αρκεί να παραθέσουμε ένα παράδειγμα που παρέθεσε ο Φλωρίδης όταν τον ρώτησαν κάποιο με επιφύλαξη αν είναι άξιοι οι Ειρηνοδίκες να αναλάβουν υποθέσεις πρωτοδικών.

"Θα πάμε και σε διαρκή επιμόρφωση για να καλυφθούν οι διαφορές αλλά πρέπει να καταλάβουμε το εξής που μέχρι σήμερα σε χιλιάδες υποθέσεις χώριζε τον Ειρηνοδίκη από έναν Πρωτοδίκη και μπορεί πλέον να εκλείψει. Μια δίκη για μια ζημιά σε ένα όχημα στον δρόμο αν ήταν μέχρι 20.000 ευρώ δίκαζε Ειρηνοδίκης. Αν πήγαινε 20.000 ευρώ και ένα, έπρεπε να δικάσει Πρωτοδίκης!"...

Κι όμως, χρειάστηκε ένας αιώνας να ξεπεραστεί αυτό. Για τέτοια... αντίσταση μιλάμε.

Εφημερίδα «Συνείδηση»