ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΤο «βλέμμα» στο χειμώνα – Η «Σ» καταγράφει τι γίνεται στις πληγείσες περιοχές και τι εκκρεμεί

Το «βλέμμα» στο χειμώνα – Η «Σ» καταγράφει τι γίνεται στις πληγείσες περιοχές και τι εκκρεμεί

Το «βλέμμα» στο χειμώνα – Η «Σ» καταγράφει τι γίνεται στις πληγείσες περιοχές και τι εκκρεμεί

Το ήπιο φθινόπωρο σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση” βοηθά να ολοκληρωθούν όσοι καθαρισμοί και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ενόψει του χειμώνα και δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, η οποία πλέον μέσω των έντονων καιρικών φαινομένων συχνά μας «χτυπάει την πόρτα», τα συνεργεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων Αγρινίου και Μεσολογγίου δουλεύουν πυρετωδώς για να δράσουν προληπτικά.

Περιοχές που επλήγησαν κατά τα προηγούμενα χρόνια και ακόμη μετράνε πληγές ενεργούν τόσο με την υποστήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας, όσο και μόνο με την εργασία του Προέδρου και του Δ.Σ. της Κοινότητας (λ.χ. Καμαρούλα) για να προστατέψουν περιουσίες και να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες ενόψει του χειμώνα και της πιθανότητας των έντονων καιρικών φαινομένων.

Το πολύ ήπιο μέχρι στιγμής φθινόπωρο από άποψη καιρικών συνθηκών και βροχοπτώσεων, βοηθά ώστε να γίνουν όσα ενδεχομένως δεν έχουν γίνει ακόμη σε επίπεδο καθαρισμών και άλλων αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων. Και αυτό γιατί η καταγραφή που κάνει η «Σ» μιλώντας με αυτοδιοικητικούς της περιοχής και προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων δείχνει ότι υπάρχουν μεν περιπτώσεις όπως στο Καινούργιο και το Λιγόρεμα όπου οι απαιτούμενες παρεμβάσεις έχουν γίνει, υπάρχουν όμως και πολλές ακόμη περιπτώσεις που περιμένουν….

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καμαρούλας Αλέξης Μερμήγκας τόνισε:

Το «βλέμμα» στο χειμώνα - Η «Σ» καταγράφει γίνεται στις πληγείσες περιοχές και τι εκκρεμεί
Ο Αλέξης Μερμήγκας

«Κάποια σημεία δεν έχουν καθαριστεί, ενώ σε κάποια σημεία χρειάζεται να κατασκευαστούν σχάρες για όμβρια νερά, όπως επίσης και όλο το σύστημα που απαιτείται σ’ αυτή την περίπτωση, ώστε τα νερά που έρχονται από την Αγία Παρασκευή και την Αγία Μαρίνα να μην καταλήγουν σε σπίτια, στα οποία δημιουργούνται προβλήματα και βρίσκονται στο κάτω μέρος του κεντρικού δρόμου, της Ε.Ο..

Έχουν έρθει οι αρμόδιοι να δουν τα σημεία, εντόπισαν που πρέπει να κατασκευαστεί η σχάρα, αλλά δεν έγινε τίποτε ακόμη, αν και τα νερά είναι κάθε φορά πολλά. Επίσης, κάποια ρέματα και αυλάκια πρέπει να καθαριστούν.

Από την κατασκευή του καινούργιου δρόμου κάποια χωράφια πνίγονται από το νερό, γιατί κατασκευάστηκε ένα ρέμα το οποίο παρακάτω από τον δρόμο είναι μικρό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα. Ο κεντρικός δρόμος επίσης που οδηγεί από την Καμαρούλα στον οικισμό «Ναστέϊκα» όταν βρέχει είναι μόνιμα γεμάτος νερό και είναι απροσπέλαστος για τα αυτοκίνητα. Χρειάζονται παρεμβάσεις αρκετές και σοβαρές».

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Άνω Καερασόβου Νίκος Σιάσος ανέφερε:

Το «βλέμμα» στο χειμώνα - Η «Σ» καταγράφει γίνεται στις πληγείσες περιοχές και τι εκκρεμεί
O Νίκος Σιάσος

«Κάνουμε ότι είναι δυνατόν σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Δήμο Αγρινίου. Ανοίξαμε τον περιφερειακό δρόμο από το χωριό μας προς τα Ελληνικά και το Μεσολόγγι με προσωρινή διέλευση, ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος και κυρίως να εξυπηρετούνται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, κάναμε επίσης κάποια αντιπλημμυρικά έργα στην επαρχιακή οδό Κάτω Κερασόβου – Άνω Καρασόβου, ενώ συνεχίζουμε την προσπάθεια, συνεχίζουμε τους καθαρισμούς ρεμάτων και άλλων δύσκολων σημείων με την συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου.

Η κατολίσθηση που είχε γίνει έξω από το Άνω Καράσοβο προς τα Ελληνικά ήταν μεγάλη και ακόμη οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών παρακολουθούν την περιοχή μας, παρά του ότι έχει σταματήσει η κατολίσθηση. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και το χειμώνα. Αν πάλι έχουμε φέτος τόσο δύσκολο χειμώνα με τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα φαντάζομαι πως θα έχουμε πρόβλημα και φέτος.

Προσπαθούμε να κάνουμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, ώστε να εξυπηρετήσουμε και να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των συγχωριανών μας και κυρίως των κτηνοτρόφων και των αγροτών, γιατί πολλά σημεία που επλήγησαν επηρέασαν άμεσα αυτούς, ενώ προσφάτως ξεκίνησε και η καλλιέργεια του κάστανου και δεν μπορούσαν εύκολα να μεταβούν στις καλλιέργειές τους. Ευελπιστούμε μόνο φέτος ο χειμώνας να είναι ήπιος, να μην έχουμε ακραία φαινόμενα, καθώς τα προβλήματα ήταν πολλά και αν συμβεί κάτι αντίστοιχο με το παρελθόν θα διογκωθούν περισσότερο».

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ζευγαρακίου Κώστας Παππάς τόνισε:

«από την χρονιά που ανέλαβα Πρόεδρος τα ρέματα καθαρίζονται κάθε χρόνο. Το Ζευγαράκι είναι ένα χωριό που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα ρέματα και γι’ αυτό και τώρα αναμένουμε την τρέχουσα ή την επόμενη εβδομάδα συνεργεία από την Περιφέρεια για να παρέμβουν σε δύσκολα και επικίνδυνα σημεία, όπως και από το Δήμο Αγρινίου για τη συνέχιση του καθαρισμού σε χαντάκια και άλλα σημεία που πρέπει.

Τα περισσότερα ζητήματα όμως τα έχουμε επιλύσει και έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα και για τον φετινό χειμώνα. Θεωρώ πως δεν θα έχουμε φέτος πρόβλημα, αλλά μόνο ο Θεός το ξέρει αυτό, γιατί τα καιρικά φαινόμενα πλέον έχουν αλλάξει πολύ και είναι ιδιαίτερα έντονα. Κάθε χρόνο κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως εστιάζουμε στις παρεμβάσεις για το χειμώνα, με σκοπό να εξυπηρετήσουμε τους συγχωριανούς μας και να διαφυλάξουμε τις περιουσίες τους».

Η Αντιδήμαρχος Οινιαδών Μέμη Γούργαρη ανέφερε:

Το «βλέμμα» στο χειμώνα - Η «Σ» καταγράφει γίνεται στις πληγείσες περιοχές και τι εκκρεμεί
Η Μέμη Γούργαρη

«Ως Δήμος έχουμε αρμοδιότητα μόνο στα φρεάτια, τα οποία είναι καθαρισμένα και σε λίγο φτάνουμε στο τέλος των καθαρισμών τους σε όλο το Δήμο Μεσολογγίου. Έχουμε θέμα με κάποιες «μπούκες» στις Οινιάδες, στο Νεοχώρι και έχω ζητήσει από τον ΤΟΕΒ, του οποίου είναι αρμοδιότητα να καθαριστούν.

Έχουμε πολύ καλή συνεργασία και ξέρω πως θα καθαριστούν, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη κάτι. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα σημεία αυτά, πίσω από τα σφαγεία, πίσω από το 2ο Δημοτικό, τα οποία αποστραγγίζουν όλα τα νερά του χωριού. Από πέρσι που σημειώθηκαν πλημμύρες Περιφέρεια και ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ άνοιξαν μεγάλα και αρκετά αυλάκια.

Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στο Λεσίνι από τους ίδιους φορείς που πέρυσι είχε πλημυρίσει. Έχουν γίνει πολλές ενέργειες, αλλά πρέπει να υπάρξουν και άλλες διανοίξεις αυλακιών για να φεύγει εύκολο το νερό. Τα φρεάτια δεν είναι το πρόβλημα, το ζήτημα είναι πως οι ποσότητες νερού είναι πλέον τεράστιες και οι υπόγειες σωληνώσεις είναι μικρές για τις σύγχρονες ανάγκες και τις τεράστιες ποσότητες νερού που πέφτουν πλέον. Αυτό φαίνεται διότι μετά από ένα τέταρτο το νερό έχει υποχωρήσει.

Έχουμε καλή συνεργασία με τους επικεφαλής των υπόλοιπων φορέων και με τον κατάλληλο συντονισμό υπάρχει αποτέλεσμα. Όμως το ζήτημα είναι οι υποδομές, το υπόγειο δίκτυο σωληνώσεων, το οποίο είναι με βάση τις προδιαγραφές, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του παρελθόντος, ενώ τώρα άλλαξαν πολύ τα πράγματα και πέφτουν πολλαπλάσιες ποσότητες νερού».

Ανακούφιση στο Καινούργιο για το «Λιγόρεμα»

Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής στο «Λιγόρεμα», στην γέφυρα που βρίσκεται επί της Ε.Ο. Αγρινίου – Θέρμου, λίγο πριν την Κάτω Τραγάνα, στο Καινούργιο.

Οι κάτοικοι πέριξ του σημείου, αλλά και ολόκληρης της Τ.Κ. Καινουρίου ανέμεναν πέντε χρόνια για να υλοποιηθεί το έργο αυτό, αλλά πλέον αισθάνονται ανακούφιση και ασφάλεια! Ο Πρόεδρος της ΤΚ Καινουργίου, Βασίλης Καραγκούνης, μιλώντας στην «Σ» υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και στο έτερο ρέμα που αποτελεί «εφιάλτη» για τους κατοίκους της περιοχής, αυτό του Αγίου Σάββα στην Κάτω Τραγάνα.

Το «βλέμμα» στο χειμώνα - Η «Σ» καταγράφει γίνεται στις πληγείσες περιοχές και τι εκκρεμεί
Ο Βασίλης Καραγκούνης

Συγκεκριμένα, ο κ. Καραγκούνης τόνισε: «μόνο ανακούφιση αισθανόμαστε στο Καινούργιο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, όλοι μας, και εγώ ως πρόεδρος που κάθε φορά που έβρεχε άφηνα τη δουλειά μου, πήγαινα να ελέγξω και οι κάτοικοι γύρω από το «Λιγόρεμα» που όταν έπιανε βροχή δεν μπορούσαν ούτε να κοιμηθούν ήσυχοι.

Έχουν αλλάξει τα πράγματα σε σχέση με το παρελθόν και αυτό αποτελεί μόνιμο άγχος. Οι ποσότητες νερού που περνούν από τα ρέματα της κοινότητας είναι απίστευτες και δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που περνούσαν στο παρελθόν ή έστω πριν λίγα χρόνια. Στο Καινούργιο έχουμε 6 ρέματα μέσα στον αστικό ιστό, είναι όλα καθαρισμένα βέβαια από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Γίνονται ακόμη κάποιες εργασίες στο «Λιγόρεμα» για να καθαριστούν και κάποια τμήματα που είναι πριν την γέφυρα. Προσπαθούμε να κάνουμε κάθε τι ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στο χωριό.

Τώρα πλέον έχει 1 – 1,5 μήνα ξηρασία, βρέχει και ο όγκος νερού που έρχεται από το βουνό μπορεί να είναι για 3 μήνες. Μάλιστα, οι ποσότητες αυτές έρχονται ταυτόχρονα, την ίδια ακριβώς στιγμή και αυτό μας ανησυχεί. Στο μέλλον όμτι παρέμβαση και αν γίνεται πρέπει να γίνεται με το σκεπτικό της πολλαπλάσιας ποσότητας νερού. Μιλάω για το μέλλον, γιατί χρειάζονται και άλλες παρεμβάσεις, από την άλλη πλευρά του ρέματος αυτού, αλλά και των υπόλοιπων ρεμάτων.

Το θετικό είναι πως στο ρέμα στον Άγιο Σάββα της Κάτω Τραγάνας, που και αυτό πλημμυρίζει, θα γίνουν αντίστοιχες εργασίες σαν αυτές που έγιναν στο «Λιγόρεμα». Είναι πολύ σημαντικό, γιατί το συγκεκριμένο ρέμα δημιουργεί προβλήματα, είναι ο μόνιμος «βραχνάς» και εφιάλτης μας μετά το «Λιγόρεμα». Οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα, πριν τα Χριστούγεννα.

Στο «Λιγόερμα» η διάνοιξη είναι ύψους 2,5 μέτρα και πλάτους 5,5 μέτρων. Μπορούν δηλαδή εύκολα να διέρθουν πάνω από 12 με 13 κυβικά νερού, ενώ πριν τις εργασίες ήταν 1 x 1,5 μαζί με δύο σωλήνες Φ80. Ουσιαστικά πενταπλασιάστηκε η χωρητικότητα στην διέλευση του νερού.

Έγιναν εκτός από τους καθαρισμούς κάποια τοιχία στήριξης – αντιστήριξης και σε λίγο ολοκληρώνονται πλήρως οι παρεμβάσεις. Θεωρώ πως στο συγκεκριμένο σημείο πλέον δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αν ολοκληρωθούν οι εργασίες και στο ρέμα του Αγίου Σάββα, βάση του σχεδιασμού που έχω δει, τότε η περιοχή του Καινουργίου θα θωρακιστεί για τα επόμενα χρόνια».

 

Το «βλέμμα» στο χειμώνα - Η «Σ» καταγράφει γίνεται στις πληγείσες περιοχές και τι εκκρεμεί

Το «βλέμμα» στο χειμώνα - Η «Σ» καταγράφει γίνεται στις πληγείσες περιοχές και τι εκκρεμεί

Το «βλέμμα» στο χειμώνα - Η «Σ» καταγράφει γίνεται στις πληγείσες περιοχές και τι εκκρεμεί

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιο: Πλήρωναν ΕΦΚΑ με πάγια εντολή αλλά από το 2020 φαινόταν «μπαταχτζήδες»!

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ