ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΟ βασικός μισθός ανεβαίνει από Απρίλιο αλλά… αρκεί;

Ο βασικός μισθός ανεβαίνει από Απρίλιο αλλά… αρκεί;

Ο βασικός μισθός ανεβαίνει από Απρίλιο αλλά… αρκεί;

Ο βασικός μισθός ανεβαίνει από Απρίλιο αλλά… αρκεί; Σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση” υπάρχει κίνδυνος για νέα «διαρροή» εργαζομένων προς τον τουρισμό

Αναλυτικά το δημοσίευμα; 

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό που ανακοίνωσε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από την 1η Απριλίου σε πρώτη φάση έδωσε έναν αέρα αισιοδοξίας περί τα οικονομικά της χώρας, όμως η εικόνα που ισχύει στην πραγματικότητα ίσως να μην επηρεάσει την οικονομία κάθετα. Αντίθετα, μπορεί να φέρει αύξηση κόστους για τους εργοδότες, όχι όμως όφελος για τους παλιότερους εργαζόμενους κι αυτό λόγω των τριετιών.

Οι παλιοί εργαζόμενοι με προϋπηρεσία φαίνεται ότι δεν θα δουν μεγάλες αλλαγές και θα παραμείνουν… παραπονεμένοι το 2023, αφού οι τριετίες συσχετίζονται άμεσα με την αποκλιμάκωση της ανεργίας, που όμως δεν φαίνεται να κινείται όπως αναμενόταν. Κι αυτό γιατί δεν φαίνεται πως θα πέσει η ανεργία κάτω από το 10% όπως αναμενόταν το 2023, πράγμα που εμποδίζει να ξεπαγώσουν οι παγωμένες τριετίες και να ανέβουν οι μισθοί βάσει προϋπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το ποσοστό ανεργίας δεν εκτιμάται ότι θα πέσει κατά μέσο όρο κάτω από 12,7% (από 12,6% φέτος) κάτι που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεχάσουν τα επιδόματα τριετιών κι αυτό είναι το πιο ελαφρύ ενδεχόμενο μια και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», είχαμε την χειρότερη επίδοση μηνός Νοεμβρίου από το 2001, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους ειδικούς!

Μαζί με τις απώλειες του Οκτωβρίου (-115.856), σε δύο μήνες σχεδόν εξανεμίστηκε κάθε θετική επίδραση της μείωσης της ανεργίας και της σημαντικά αυξημένης τουριστικής κίνησης όλου του προηγουμένου διαστήματος. Συνολικά, μέσα σε δύο μήνες (Οκτώβριος και Νοέμβριος 2022) χάθηκαν 199.483 θέσεις εργασίας!

Τα νησιά και η έλλειψη προσωπικού

Η διαδικασία λέει ότι από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η διαβούλευση για την αύξηση του κατώτατου μισθού με σκοπό τέλη Μαρτίου, ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την αύξηση του κατώτατου μισθού και να ισχύσει από την 1η Απριλίου, ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε στο μήνυμα της 1ης Ιανουαρίου πως η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έχει να κάνει με τη χρονική περίοδο των εκλογών που όλο και περισσότεροι λένε ότι θα γίνουν τον Απρίλιο.

Η αιτία που δόθηκε για την αύξηση, δηλαδή η έναρξη της τουριστικής περιόδου, καθώς πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον συγκεκριμένο κλάδο, μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί πιο ανησυχητική για περιοχές όπως το Αγρίνιο, που δεν έχουν τουρισμό και στις οποίες από πέρυσι είχε παρατηρηθεί διαρροή εργαζομένων προς τον τουρισμό από την τοπική αγορά εργασίας.

O Κώστας Ναστούλης

Μόλις το περασμένο καλοκαίρι ο πρόεδρος της εστίασης στο Αγρίνιο Κώστας Ναστούλης εξηγούσε στην «Σ»  πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εύρεσης προσωπικού. «Μιλάμε για μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, η οποία έχει ήδη αφήσει μεγάλες πληγές στον κλάδο.(…)Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, ειδικότερα στην κουζίνα και στο σέρβις, όπου μάγειρες και σερβιτόροι να είναι πλέον… δυσεύρετοι», συμπληρώνοντας πως «η μεγάλη ανάπτυξη των ξενοδοχειακών μονάδων στα νησιά έχει δημιουργήσει μεγάλη ζήτηση, με αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με τα παραπάνω να μην επαρκούν οι εργαζόμενο».

Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν με τις ανάλογες θέσεις εργασίας φέτος το καλοκαίρι, όταν οι καλύτερες προσφερόμενες δουλειές θα είναι στον τουρισμό, ενώ οι τοπικές επιχειρήσεις θα δυσκολεύονται να κρατήσουν τις δικές τους θέσεις, λόγω αύξησης κόστους εργασίας ακριβώς στους πιο νέους στην εργασία, αυτούς δηλαδή που κάνουν τις βασικές δουλειές;

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια ακριβώς συζήτηση γίνεται πλέον και κάθε φθινόπωρο σχετικά με τα εργατικά χέρια στην ελιά και τα άλλα αγροτικά προϊόντα που δεν είναι πλέον ελληνικά ή είναι σε ελάχιστο βαθμό. Η ώθηση σε εργασία αποκλειστικά στον τουρισμό σε όλη την χώρα, μέσα και από την αύξηση του κατώτατου μισθού μήπως θα ερημώσει περεταίρω περιοχές όπως η Αβόρανη, το Παναιτώλιο, το Καινούργιο;

Τα σενάρια

Τα επικρατέστερα σενάρια για την αύξηση πάντως, είναι τρία με τη βάση να ξεκινάει από τα 752 ευρώ μεικτά και να φτάνει έως και τα 798 ευρώ μεικτά.

Πιο συγκεκριμένα, το 1ο σενάριο, το σενάριο βάσης, προβλέπει ελάχιστη αύξηση 5,5% που συνεπάγεται με 752 ευρώ μεικτά, το 2ο σενάριο προβλέπει αύξηση 8%, που συνεπάγεται με 770 ευρώ μεικτά και το 3ο σενάριο προβλέπει διψήφια αύξηση 12% και συνεπάγεται 798 ευρώ μεικτά.

Σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών επικρατέστερο φαίνεται το δεύτερο σενάριο και ο λόγος είναι να προσεγγιστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με την αύξηση των συντάξεων, που «έκλεισαν» στο 7,75%.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Παναιτωλικός – Ατρόμητος 2-0: Ο Σενγκέλια… κερνούσε, ο Καρέλης μάγευε!

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ