ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & ΥγειαΟ Σύψας εξηγεί γιατί η AstraZeneca ανέστειλε το εμβόλιο για τον κορονοϊό – Το χαρακτήρισε “καλό νέο”

Ο Σύψας εξηγεί γιατί η AstraZeneca ανέστειλε το εμβόλιο για τον κορονοϊό – Το χαρακτήρισε “καλό νέο”

Ο Σύψας εξηγεί γιατί η AstraZeneca ανέστειλε το εμβόλιο για τον κορονοϊό – Το χαρακτήρισε “καλό νέο”

“Για εμένα είναι καλό νέο, με καθησυχάζει ότι όλα γίνονται όπως πρέπει” ανέφερε ο Νίκος Σύψας για την αναστολή των δοκιμών του εμβολίου για τον κορονοϊό από την AstraZeneca.

Αιφνιδιάζει αποτιμώντας ως “καλό νέο”την αναστολή των δοκιμών του εμβολίου για τον κορονοϊό από την AstraZeneca ο καθηγής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Σύψας.

“Θα την έλεγα καλή εξέλιξη κατά τη γνώμη μου, με την έννοια ότι φαίνεται ότι λειτουργούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας της κλινικής μελέτης. Γιατί ξέρετε, υπάρχουν κάποιες κυβερνήσεις οι οποίες πιέζουνε να ‘’πηδήσουμε’’ μερικά κομμάτια (της μελέτης) και ιδίως της ασφάλειας. Αυτό δεν γίνεται. Για εμένα είναι καλό νέο, με καθησυχάζει ότι όλα γίνονται όπως πρέπει”, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό χορηγείται σε 30.000 άτομα

Το εμβόλιο βρίσκεται στη φάση 3 της μελέτης, δηλαδή χορηγείται σε 30.000 άτομα σε Αμερική, Βραζιλία και Νότιο Αφρική. Κάποιος από τους εθελοντές που συμμετέχουν στη μελέτη εμφάνισε νόσημα, δεν έχει γίνει γνωστό τι είδους και το ερώτημα είναι “εάν το νόσημα είναι τυχαίο ή αν οφείλεται/σχετίζεται το εμβόλιο”.

Η διαδικασία προβλέπει διακοπή της μελέτης, προκειμένου ένα ειδικό ανεξάρτητο σώμα που την επιτηρεί να εξετάσει τα στοιχεία και να αποφανθεί εάν πρόκειται για παρενέργεια του εμβολίου ή όχι. Εάν αυτοί οι ειδικοί, θεωρήσουν ότι όντως πρόκειται για παρενέργεια μπορεί και να σταματήσει και η μελέτη. Αν θεωρήσουν ότι πρόκειται για τυχαίο γεγονός τότε η μελέτη συνεχίζεται.

Θα καθυστερήσει η παραγωγή εμβολίου

“Εκείνο το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι, να το πω έτσι χοντρικά, ανελέητοι, δηλαδή δεν δέχονται τίποτα, καμία παρενέργεια από το εμβόλιο. Δηλαδή πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιοι όλοι ότι τα ζητήματα ασφάλειας του εμβολίου είναι υπό έλεγχο”, τόνισε ο κ. Σύψας και σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή ασφαλώς θα πάει πίσω τις εξελίξεις, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο για τον κορονοϊό με αποδεδειγμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
“Ελπίζουμε ότι το εμβόλιο αυτό θα προχωρήσει. Αυτή η εξέλιξη μας πάει λίγο πίσω σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης φάσεως 3 πριν τον Οκτώβριο. Μετά θα ακολουθήσουν οι εγκριτικές διαδικασίες και μετά θα έχουμε το εμβόλιο διαθέσιμο”, είπε.

thetoc.gr

Κορωνοϊός: Σε αναστολή η έρευνα για το εμβόλιο της AstraZeneca – Ασθενής εμφάνισε σοβαρή ανεπιθύμητη αντίδραση

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr