ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΟ στόχος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τους αγρότες: Η στρατηγική των δύο ταχυτήτων και το μήνυμα του Μαξίμου

Ο στόχος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τους αγρότες: Η στρατηγική των δύο ταχυτήτων και το μήνυμα του Μαξίμου

Ο στόχος των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τους αγρότες: Η στρατηγική των δύο ταχυτήτων και το μήνυμα του Μαξίμου

Έξι μέτρα για τους αγρότες, μεταξύ αυτών επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 και μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα με πρόσθετη έκπτωση 10%, περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το κόστος των νέων μέτρων εκτιμάται στα 232 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στήριξης για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, έχοντας ως αιχμή τη μείωση του ενεργειακού κόστους και προτάσσει μία στρατηγική δύο ταχυτήτων:

  • Άρση διαχρονικών αδικιών και τόνωση του αγροτικού εισοδήματος.
  • Στροφή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας προς την καινοτομία και την εξωστρέφεια, με στόχο τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία των γεωργικών προϊόντων.

Κυβερνητικά στελέχη με την ολοκλήρωση της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή επεσήμαναν στην ΕΡΤ ότι στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και των συναρμόδιων υπουργείων είναι να λυθούν τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών, πάντα υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας.

«Ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε ένα απόλυτα ισορροπημένο πλαίσιο, καθώς πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και το κλειδί των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Δεν πρόκειται για μέτρα-πυροτεχνήματα, προκειμένου να υπάρξει κατευνασμός των αντιδράσεων. Η πλειονότητα των παρεμβάσεων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχει μόνιμο χαρακτήρα για την ανακούφιση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα από το ενεργειακό κόστος», αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι ο πρωθυπουργός έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου, ακούει τα αιτήματα των αγροτών και θα συνεχίσει να θέτει τα ζητήματα που τους απασχολούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα μέτρα στήριξης για το ενεργειακό κόστος

Στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών, συνολικού ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνονται:

  • Πρόσθετη έκπτωση 10% από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
  • Ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ Τοπικών / Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
  • Μεσοπρόθεσμη μείωση κόστους 30% στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα.
  • Επιδότηση κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων.
  • Εκκίνηση προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι». Προϋπολογισμός 30 εκατομμύρια ευρώ.
  • Υλοποίηση προγράμματος «Απόλλων».

Είμαι σίγουρος ότι με ρεαλισμό, με καλή διάθεση, με διάλογο τα πράγματα θα είναι σύντομα καλύτερα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Αποτελούν άλλωστε την «καρδιά» της παράταξής μας και η λύση των προβλημάτων τους είναι και αυτή στην «καρδιά» των προτεραιοτήτων τής κυβέρνησής μας” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη Θεσσαλία

Με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, ο πρωθυπουργός ορίζει τις κυβερνητικές προτεραιότητες για τη Θεσσαλία:

  • Στήριξη των κατοίκων
  • Ανακατασκευή των υποδομών που έχουν καταστραφεί

Τον Απρίλιο ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλει το σύνολο των ενισχύσεων που δικαιούνται οι παραγωγοί. «Πριν από το Πάσχα το αγροτικό εισόδημα σε όλη τη χώρα θα έχει ενισχυθεί με «ζεστό» χρήμα το οποίο θα φτάνει τα 750 εκατομμύρια ευρώ», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ