Ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Νίκος Τράκας στο «Δυτικά FM 92,8»: Επιβεβλημένες οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ηχητικό)

Επιτακτική είναι η ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ – ΟΤΑ Νίκο Τράκα που βρέθηκε στο studio του «Δυτικά FM 92,8» και συνομίλησε με τη Δήμητρα Λαοπόδη, στο πλαίσιο της εκπομπής της «Today News», για τα προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση.

trakas-poe -ota-1

Επιτακτική είναι η ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ – ΟΤΑ Νίκο Τράκα που βρέθηκε στο studio του «Δυτικά FM 92,8» και συνομίλησε με τη Δήμητρα Λαοπόδη, στο πλαίσιο της εκπομπής της «Today News», για τα προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόνισε ακόμα ότι θα πρέπει άμεσα να καταργηθεί η «διάταξη Βορίδη» για τις υποχρεωτικές εφέσεις, όταν υπάρχουν πρωτόδικες αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζομένους, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά καταργεί το αυτοδιοίκητο στους Δήμους. Στο πλαίσιο αυτό έχει κληθεί η ΚΕΔΕ να πάρει δημόσια θέση και να πιέσει την Κυβέρνηση προκειμένου κάθε Δήμος ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές του να προσλάβει μόνιμο προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων όπου παρατηρούνται ελλείψεις.

«Από τη μία η κυβέρνηση υποχρεώνει τους δημάρχους για τα εργατικά θέματα να πηγαίνουν μέχρι τέλους, ακόμα και στον Άρειο Πάγο μέχρι να δοθούν λύσεις, από την άλλη όμως δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε εργολάβο έχει διαφορά, να υπάρχει μια συζήτηση για μια συναινετική διαδικασία μεταξύ δημάρχου και εργολάβου», σχολίασε ο κ. Τράκας κάνοντας λόγο για «κόλπο».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές εταιρείες που «ξεφυτρώνουν» στους Δήμους σημειώνοντας ότι πρόκειται για «τυρί» που δόθηκε στους δημάρχους και περιέγραψε μια κατάσταση κατά την οποία οι εργαζόμενοι θα προσλαμβάνονται χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με μισθούς πείνας και με διευθύνοντες συμβούλους οι αμοιβές των οποίων θα αγγίζουν τα 3.000 ευρώ. Κάτω από αυτό το πρίσμα, προανήγγειλε άλλη μια «μαύρη τρύπα» που θα δημιουργηθεί στους Δήμους.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κατάργησης των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ενώ επέκρινε τη στάση της υπουργού Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως με την οποία ακόμα δεν έχουν συναντηθεί. «Η κυβέρνηση καταργεί στην πραγματικότητα την ίδια την Αυτοδιοίκηση κι αφήνει περισσότερο χώρο τελικά για τους εργολάβους», τόνισε ο κ. Τράκας ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι οι περισσότεροι δήμαρχοι πρόσκεινται στην κυβέρνηση αναφέροντας ότι «δηλώνουν ανεξάρτητοι σε κάθε περίπτωση και πρέπει τελικά να μας πείσουν γι’ αυτό».

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ έθιξε και το ζήτημα των αντιδημαρχιών που αντικατέστησαν τα νομικά πρόσωπα εμφανίζοντάς όλον αυτόν τον κόσμο ως εργαζόμενους. «Έτσι κι αλλιώς θα μας δει η κ. Κεραμέως, που μέχρι σήμερα δεν μας έχει δει, κάπου θα βρεθούμε λόγω των εκατοντάδων εργατικών ατυχημάτων τα οποία πρέπει να αναδείξουμε και να απαντήσει η κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν στο τέλος, κι αυτό μένει να αποδειχθεί και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που σίγουρα έχουν στο μυαλό τους για περιπτώσεις όπως οι διάφορες ΔΕΥΑ. Μοντέλα που έχουν αποτύχει και στο εξωτερικό, αλλά τα προωθούν για την Ελλάδα», επεσήμανε.

Ευθεία επίθεση έκανε και προς τα όργανα των δημάρχων που, όπως είπε, «έχουν αποτύχει συνδικαλιστικά και τελικά είναι όργανα-βιτρίνα στην υπηρεσία τελικά εκείνων που δεν τους επιτρέπουν ούτε προσλήψεις να κάνουν με βάση τη δυνατότητά τους». Σε ότι αφορά την κυβερνητική απάντηση για τον δημοσιονομικό χώρο που δεν επιτρέπει εκτροπές, ο κ. Τράκας έκανε λόγο για «ιδιώτες που δήθεν κάνουν αγαθοεργίες ακόμη και σε δήμους στην Αιτωλοακαρνανία, αγοράζοντας μπουφάν και άλλο υλικό για τους δημοτικούς υπαλλήλους, πράγμα που δείχνει ότι ακόμη θέλουν να έχουν τους εργαζόμενους σε ένδεια και στην ελεημοσύνη κάποιων». Όπως εξήγησε, η ΠΟΕ –ΟΤΑ θέτει με έμφαση του θέμα του 13ου και του 14ου μισθού καθώς η ακρίβεια και οι συνθήκες της αγοράς σήμερα δεν είναι σε διαφορετικό πεδίο για ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους.

«Οι μισθοί στο Δημόσιο έχουν μείνει παγωμένοι για 14 χρόνια και δόθηκαν αυξήσεις της τάξης των 45 ευρώ. Ο 13ος και 14ος μισθός είναι αίτημα όλων των Ομοσπονδιών, όχι δική μας μόνο, πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι έχουμε τα ίδια έξοδα με κάθε άλλο εργαζόμενο. Πρέπει να θυμούνται οι πολίτες ότι η Αυτοδιοίκηση ήταν ο πυλώνας πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η χώρα σε όλες τις κρίσεις όπως η κόβιντ και η περίοδος των μνημονίων. Κι αυτό δεν μπορούν να το απαλείψουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις όπως η πρόσφατη στην Κόρινθο με την τηλε-εργασία κάποιου που στην τελική ανάλυση είναι μια περίπτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες και διογκώνεται από τα ΜΜΕ», τόνισε ο κ. Τράκας.

Καταλήγοντας, άφησε να εννοηθεί ότι επίκεινται σημαντικοί αγώνες για τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά και για τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση. «Πριν τις εκλογές, βουλευτικές και τοπικές, όλοι οι πολιτικοί παράγοντες μας αγαπούσαν, τώρα μένει να δούμε ποιοι είναι ειλικρινείς. Εμείς, θα το ξαναπώ, θα βρεθούμε με την ΑΔΕΔΥ και τις άλλες Ομοσπονδίες και θα αποφασίσουμε πως θα διεξάγουμε τον αγώνα μας. Η κ. Κεραμέως δεν θα μας αποφεύγει διαρκώς, κάποια στιγμή θα βρεθούμε κι αν δούμε ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης μετά τα ακολουθήσουν οι δικοί μας αγώνες, που έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να τους δίνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του προέδρου της ΠΟΕ - ΟΤΑ στο «Δυτικά FM 92,8»: