ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΟ νέος εκλογικός νόμος θα φέρει συσπειρώσεις…

Ο νέος εκλογικός νόμος θα φέρει συσπειρώσεις…

Ο νέος εκλογικός νόμος θα φέρει συσπειρώσεις…

Το γενικό περίγραμμα ήταν γνωστό πριν καν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Έτσι η επικείμενη κατάργηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα φαινόμενα από αυτά που είδαμε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε την απλή αναλογική. Εκείνη την εποχή στις τάξεις των αυτοδιοικητικών της χώρας, αν δεν επικρατούσαν, σίγουρα μεγάλωναν οι αντισυσπειρώσεις.

Γιατί η απλή αναλογική χωρίς μάλιστα όριο εισόδου ενός συνδυασμού στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο δημιούργησε πάρα πολλούς συνδυασμούς. Τώρα το… ποτάμι θα κυλήσει ανάποδα, το όριο εισόδου που φαίνεται ότι θα μπει από την κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του αν θεσμοθετηθεί το 3 ή το 5% θα φέρει συσπειρώσεις. Συσπειρώσεις, οι οποίες σε κάποιο -μικρό έστω- βαθμό είχαν παρατηρηθεί πριν ανοίξει η κυβέρνηση τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση.

Για παράδειγμα, σε πολλούς δήμους και πολλές περιφέρειες της χώρας οι συζητήσεις για την συμπόρευση των παρατάξεων που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς, δηλαδή στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται. Και σίγουρα, όταν θα υπάρξουν οι οριστικές διατάξεις του νέου εκλογικού νόμου της Αυτοδιοίκησης, αυτές οι συζητήσεις θα ενταθούν.

Δεν είναι λίγοι λοιπόν οι γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί, οι οποίοι βεβαίως θέλουν την κατάργηση της απλής αναλογικής, από την άλλη όμως σκέφτονται ότι στην περίπτωση που το νέο εκλογικό σύστημα φέρει συμπόρευση και συνένωση παρατάξεων θα νιώσουν πιο καυτή την ανάσα των κεντροαριστερών συνδυασμών στη μάχη για τη διεκδίκηση του ποσοστού εκλογής, που θα είναι πέριξ του 42.

Εφημερίδα Συνείδηση

Ο Λοβέρδος θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr