ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΟ μεγάλος ρυθμιστής Της δεύτερης Κυριακής

Ο μεγάλος ρυθμιστής Της δεύτερης Κυριακής

Οι συνδυασμοί που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ

Η συμμετοχή και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στην αυτοδιοίκηση

Ως «ασθενικά» μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τα ποσοστά των συνδυασμών που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών τις 18ης Μάιου, τόσο στους περισσότερους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας όσο και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Αν και προεκλογικά υπήρχε η εκτίμηση ότι οι συγκεκριμένες παρατάξεις θα πρωταγωνιστούσαν στις εκλογές και θα κατέγραφαν υψηλά ποσοστά, το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης δεν δικαίωσε αυτή την πρόβλεψη. Μοναδική ίσως εξαίρεση η περίπτωση του κ. Λουκόπουλου στη Ναύπακτο, η υποψηφιότητα του οποίου είχε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, και κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο σημειώνοντας μάλιστα το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των συνυποψήφιων του. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κόσμος που στήριξε του συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ παραιτείται από το εκλογικό παιχνίδι, καθώς όπως όλα δείχνουν είναι αυτός που θα αναδειχθεί στον «μεγάλο ρυθμιστή» του εκλογικού αποτελέσματος του δεύτερου γύρου.
Είτε κατεβαίνουν με το μανδύα του «ανεξάρτητου» είτε «κοιτάζοντας» προς τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, 6 ζευγάρια υποψηφίων θα αναμετρήσουν εκ νέου τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναδειχθούν οι νέοι δήμαρχοι, πενταετούς πλέον θητείας, στου δήμους Αγρινίου, Ακτίου-Βόνιτσας, Αμφιλοχίας, Μεσολογγίου, Ναπάκτου και Ξηρομέρου. «Η Δημοκρατία στηρίζεται στη συμμετοχή», μαθαίναμε στο σχολείο, ίσως όμως τελικά οι υποψήφιοι που έμειναν εκτός και δεν θα συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής, να είναι αυτοί που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.
Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη και ακόμη και εκεί που οι διαφορές είναι μεγαλύτερες, όλα μπορεί να αλλάξουν τη δεύτερη Κυριακή, όπως πολλές φορές έχουμε δει να γίνεται στο παρελθόν. Προκειμένου να διαμορφωθεί λοιπόν το τελικό αποτέλεσμα, έχει σημασία να αξιολογήσουμε το πως μπορεί να μετακινηθούν και να ψηφίσουν οι χιλιάδες ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο επέλεξαν τους εκλεκτούς του ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδιοίκηση. Σημασία έχει επίσης να δούμε και το ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνουν μέσα στις επόμενες μέρες οι 12 υποψήφιοι που περνάνε στον δεύτερο γύρο.
Αν και αυτές οι εκλογές έλαβαν έντονο πολιτικό χαρακτήρα, τελικά φαίνεται ότι δεν επικράτησε η αντι-μνημονιακή ψήφος αλλά η αποχή. Όλοι αυτοί λοιπόν οι ψηφοφόροι που είτε επέλεξαν συνδυασμό που δεν κατάφερε να εκπροσωπηθεί στην δεύτερη Κυριακή είτε δεν προσήλθαν καν να ψηφίσου, είναι αυτοί που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν τον τελικό νικητή. Οι εποχές που οι ψηφοφόροι λειτουργούσαν απόλυτα ως κομματικοί στρατοί και κατευθύνονταν τυφλά παίρνοντας «γραμμή», έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και άλλωστε δεν χαρακτήριζαν ποτέ τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
Από την άλλη, δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να θεωρεί το θέμα λήξαν και να μην δίνει κάποια «κατεύθυνση» στις δυνάμεις που στήριξαν τους συνδυασμούς του στις προχθεσινές εκλογές, κινδυνεύοντας έτσι να «χαρίσει» τόσους δήμους σε κεντροδεξιούς συνδυασμούς, ενισχύοντας εμμέσως κατ’ αυτόν τον τρόπο, έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο, τη Νέα Δημοκρατία.  Με το βλέμμα της Κουμουνδούρου όμως να πέφτει μοιραία σε Αθήνα και Αττική, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε και τα υψηλότερα ποσοστά, αλλά και στις Ευρωεκλογές, το βάρος των αποφάσεων θα πέσει στους ώμους των υποψηφίων που στήριξε το κόμμα. Δύσκολα πάντως μπορούμε να φανταστούμε τους συγκεκριμένους ψηφοφόρους να μην μετακινούνται προς κεντροαριστερές υποψηφιότητες και να επιλέγουν «κυβερνητικό» δήμαρχο.
Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα θα κριθεί επίσης σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους υποψηφίους που θα αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο, και από το αν θα επιλέξουν να «κοιτάξουν» προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί ο πολιτικός τους λόγος μέσα στο επόμενο πενθήμερο, στην προσπάθειά τους από τη μία να αποφύγουν να απομακρύνουν όλους όσοι τους στήριξαν, αλλά επιδιώκοντας ταυτόχρονα να «ψαρέψουν» τον ψηφοφόρο αυτό που μπορεί να τους δώσει τη διαφορά που χρειάζονται ώστε να εκλεγούν δήμαρχοι.
Μπορεί τελικά όντως «η Δημοκρατία να στηρίζεται στη συμμετοχή», αλλά εν τέλει τα αποτελέσματα στην Αιτωλοακαρνανία, όπως και αλλού, μπορεί να κριθούν ακόμη και από την αποχή αλλά και αυτούς τους υποψηφίους που δεν συμμετέχουν στην αναμέτρηση της Κυριακής. Ίδωμεν σε πέντε μέρες.

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr