Ο λευκός “θησαυρός” της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου
Ο λευκός “θησαυρός” της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου καλύπτει το 70% της πανελλήνιας παραγωγής και αποτελεί ένα από τα εξαγώγιμα προϊόντα της περιοχής.
Στην περιοχή της λιμνοθάλασσας συναντάμε δύο αλυκές, την Άσπρη (δημοσίου συμφέροντος) και την Μαύρη Αλυκή (που ανήκει στον Δήμο Μεσολογγίου), συνολικής έκτασης 14.000 στρεμμάτων, (από τα 21.920 στρέμμ. που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο), και από τους 243 χιλιάδες τόνους της συνολικής εγχώριας παραγωγής, προσφέρουν τους 130 χιλιάδες τόνους καλύπτοντας έτσι το 70% του πρωτογενούς αλατιού.
Η διαδικασία παραγωγής αλατιού αρχίζει τον Μάρτιο και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο. Το θαλασσινό νερό αντλείται από την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και διοχετεύεται στα διαμερίσματα (λεκάνες). Από εκεί προχωράει στα επόμενα διαμερίσματα, όπου το αλάτι αντλείται από τα κρυσταλλωτήρια.
Στις αλυκές Μεσολογγίου το αλάτι συλλέγεται και συγκεντρώνεται ολόλευκο και καθαρό σε μικρούς σωρούς.
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της πλύσεως, μεταφέρεται με την βοήθεια μεταφορικής ταινίας στις υπαίθριες αποθήκες σχηματίζοντας αλατοσωρούς. Πρόκειται για ένα μοναδικό θέαμα που εντυπωσιάζει και εκπλήσσει τους περαστικούς.
Η συγκομιδή του προϊόντος αρχίζει συνήθως περί τις αρχές Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου