Ο κορονοϊός δεν κάνει διακοπές…

Τι δείχνει νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων Οι πνευμονολόγοι προειδοποιούν και για την επικείμενη έλευση της νόσου των Λεγεωνάριων Συμβουλές από τον πνευμονολόγο - φυματιολόγο, Γιώργο…

<p>koronoios erevna</p>

Τι δείχνει νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων

Οι πνευμονολόγοι προειδοποιούν και για την επικείμενη έλευση της νόσου των Λεγεωνάριων

Συμβουλές από τον πνευμονολόγο - φυματιολόγο, Γιώργο Κατσουράκη

Νέα ευρήματα ότι η ζέστη δεν είναι αρκετή για να απαλλαγούμε από το νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες. Σε μελέτη σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Covid-19 είναι απίθανο να εξαφανιστεί το καλοκαίρι.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο Mount Auburn, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, θέλησαν να εξετάσουν και αυτοί το θέμα. Έτσι, ανέλυσαν τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ηλιοφάνεια στις πολιτείες των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Τα στοιχεία αυτά συνέκριναν με τα κρούσματα του κορωνοϊού.

Οι καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ δεν είναι ενιαίες σε όλες τις πολιτείες. Παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση, αναλόγως με το γεωγραφικό πλάτος. Ρόλο παίζουν επίσης διάφορα γεωγραφικά χαρακτηριστικά (π.χ. βουνά, έρημοι). Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ περιλαμβάνουν τα περισσότερα είδη κλίματος - από το τροπικό έως το πολικό.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι ο ρυθμός των κρουσμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός μειώνεται καθώς αυξάνεται η περιβαλλοντική θερμοκρασία. Ωστόσο η τάση αυτή είναι σημαντική μέχρι τους 11 βαθμούς Κελσίου. Οι μειώσεις στις υψηλότερες θερμοκρασίες είναι μέτριες.

Η αύξηση της ηλιοφάνειας επίσης μειώνει τις λοιμώξεις. Και πάλι, όμως, οι μειώσεις είναι μέτριες. Όσον αφορά την υγρασία, η βροχή δεν φάνηκε να παίζει ρόλο.

Ο πνευμονολόγος - φυματιολόγος, Γιώργος Κατσουράκης

Για το λόγο αυτό ο Αγρινιώτης πνευμονολόγος - φυματιολόγος, Γιώργος Κατσουράκης, εφιστά την προσοχή στους πολίτες τονίζοντας κατηγορηματικά ότι θα πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Κατσουράκης, δίνει χρήσιμες συμβουλές για τον σωστό καθαρισμό και συντήρηση των κλιματιστικών μονάδων, με φόντο την έλευση της νόσου των Λεγεωνάριων. Τα τελευταία χρόνια εξάλλου, παρουσιάζεται αύξηση στα άτομα που πλήττει η νόσος, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης των κλιματιστικών (air condition) σε κάθε κλειστό χώρο (σπίτι, γραφείο, αυτοκίνητο, καταστήματα, εστιατόρια κλπ). Η ελλιπής ή κακή συντήρηση του κλιματιστικού, φέρνει συσσώρευση επικίνδυνων βακτηρίων στο εσωτερικό του, τα οποία μεταφέρονται στον αέρα που αναπνέει το άτομο.

Δεν είναι μεταδοτική ασθένεια η νόσος Λεγεωνάριων από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής. Αντ’ αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι κολλούν τη νόσο από την εισπνοή των βακτηρίων. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ασθένεια των λεγεωνάριων.

Η νόσος Λεγεωνάριων είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας. Μια εκτεταμένη φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται συνήθως από μόλυνση με ένα βακτήριο γνωστό legionella.

Το βακτήριο της νόσου Λεγεωνάριων προκαλεί επίσης τον πυρετό τύπου Pontiac, μια ηπιότερη ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Χωριστά ή από κοινού, οι δύο ασθένειες ονομάζονται απλά ως “νόσος των λεγεωνάριων”. Ο πυρετός Pontiac συνήθως φεύγει από μόνος του, αλλά αν αφεθεί χωρίς καμία ιατρική θεραπεία, η νόσος των λεγεωνάριων μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά συνήθως θεραπεύει τη νόσο, μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη θεραπεία.

Η νόσος Λεγεωνάριων αναπτύσσεται συνήθως 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο legionella. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με τα ακόλουθα συμπτώματα:

Πονοκέφαλος

Μυϊκός πόνος

Ρίγη

Πυρετός που μπορεί να φτάσει τους 40° C και παραπάνω

Μέχρι τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα, ο ασθενής θα αναπτύξει και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:

Βήχας, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και μερικές φορές, αίμα

Δύσπνοια

Πόνος στο στήθος

Συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια

Σύγχυση, ή άλλες ψυχικές αλλαγές

Εφημερίδα "Συνείδηση"