Ο Ιερόθεος είχε αναλύσει τα γεωπολιτικά γύρω μας νωρίτερα από όλους

Την Ευρώπη και την σχέση της με αυτό που πλέον όλοι αποκαλούν "Ευρασία", ένα αχανές μέρος στις πύλες του δικού μας κόσμου που περιλαμβάνει παλιούς εχθρούς, φίλους και, δυστυχώς, πολλούς "φίλους"

Ο Ιερόθεος είχε αναλύσει τα γεωπολιτικά γύρω μας νωρίτερα από όλους

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος- ο οποίος είναι πλέον και επίσημα επίτιμος δημότης Αγρινίου- δεν είναι ένας απλός Μητροπολίτης που τυχαίνει να είναι κάπου εδώ κοντά μας και μας έγινε συνδημότης.

Πρόκειται για έναν επιστήμονα σε τομείς όπως η Θεολογία, η Ιατρική, η Βιοηθική, η Ψυχοθεραπεία, με κορυφαίο και πολυμεταφρασμένο συγγραφικό έργο σε όλο τον κόσμο και με παλιούς δεσμούς με την πόλη του Αγρίνιου που, όπως θύμισε στην ομιλία του ο δήμαρχος της πόλης, κατά την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Δαμασκηνού είχε μιλήσει για το "εμόν Αγρίνιο", δηλαδή "το δικό μου Αγρίνιο", δηλώνοντας :

"Με καύχηση λέω ότι μέσα στη μνήμη και την καρδιά μου το Αγρίνιο συναγωνίζεται τα Ιωάννινα, που είναι η γενέτειρα πόλη μου."

Πάνω από όλα όμως, πρόκειται για τον ιεράρχη που με θάρρος δεν δίστασε να μιλήσει στους Έλληνες για όσα έχουν συμβεί και συμβαίνουν στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο που τους αφορά.

Την Ευρώπη και την σχέση της με αυτό που πλέον όλοι αποκαλούν "Ευρασία", ένα αχανές μέρος στις πύλες του δικού μας κόσμου που περιλαμβάνει παλιούς εχθρούς, φίλους και, δυστυχώς, πολλούς "φίλους".

Αρθρογράφησε, και σε ΜΜΕ του Αγρινίου, με συνέπεια και για αρκετά χρόνια, ενώ δημοσίευσε σειρά επιστημονικών πονημάτων, μέχρι του σημείου που τον εχθρεύτηκαν πολλοί "κύκλοι" και εντός των παράλληλων δομών που υπάρχουν στην Εκκλησία, με έφεση τα τελευταία χρόνια στο να πολιτικολογούν.

Ο λόγος είναι ότι αναφέρθηκε εκτεταμένα στην παλιά υπόθεση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας και του ιστορικού ρόλου που αυτή η χώρα είχε διαχρονικά σε κείνα τα ταραγμένα μέρη. Δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό του και ξεκαθάρισε την εμπλοκή του Ρωσικού Πατριαρχείου σε αυτό που επιδιώκεται να γίνει η "τρίτη Ρώμη", το οποίο έχει οδηγήσει σε αυτό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στον βορρά αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου...
Μπορεί να ακούγεται κάτι συνηθισμένο αλλά δεν είναι, ειδικά από την εποχή που η Ουκρανική Εκκλησία και η ίδια η χώρα αποφάσισε να ακολουθήσει άλλο δρόμο, κάτι που δεν το δέχτηκε ο γείτονας και πρώην αδερφός.

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι αρκετοί έχουν πλέξει στο μυαλό τους την ελληνορθόδοξη παράδοση με την σλαβική, όπως καλό είναι να θυμόμαστε ότι δεν ήταν πολλοί οι ιεράρχες που εξήγησαν στον κόσμο ποιος δέχεται και ποιος όχι τα πρωτεία του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης στην Ορθοδοξία και ποιος το μισεί θανάσιμα.

Εφημερίδα "Συνείδηση"

 

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κάποτε θα πληρωθούν τα κομματικά παιχνίδια στην Θράκη...

Ε, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που έχουν την πλειοψηφία σε αυτό τον χώρο δεν έβαλαν υποψήφιο από την περιοχή! Και η Νέα Αριστερά έβαλε έναν τυπικά! Κάπως έτσι έμεινε το πεδίο ανοιχτό για το τουρκικό προξενείο...