ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτισμοςΟ Γιάννης Καλπούζος την Τετάρτη στο Αγρίνιο για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου

Ο Γιάννης Καλπούζος την Τετάρτη στο Αγρίνιο για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου

Ο Γιάννης Καλπούζος την Τετάρτη στο Αγρίνιο  για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου

Στο Αγρίνιο θα βρεθεί μεθαύριο Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, ο γνωστός συγγραφέας, ποιητής και στιχουργός Γιάννης Καλπούζος, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου του βιβλίου.

Τίτλος του βιβλίου είναι “Ραγιάς. Μέρες και Νύχτες 1821” και θα παρουσιαστεί στις 7 το απόγευμα στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, (Κτίριο πρώην τράπεζας Ελλάδος).

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Αγρινίου, το Βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και οι εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ ενώ η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες Covid-19.

Σύνοψη του βιβλίου “Ραγιάς”
1816-1829. Πάτρα, Τριπολιτσά, Ναύπλιο, Μεσολόγγι…

Αφότου ο Αγγελής βρέθηκε φυλακισμένος στο κοτέτσι του Σαχίν Αγά, το μίσος φώλιασε στην ψυχή του σαν φαρμακερό φίδι.

Κατά την εκρηκτική και συγχρόνως σαγηνευτική πορεία του μπαίνει στη δούλεψη ενός στρυφνού και τσιγκούνη πραματευτή, που σου πουλά κωλοφωτιά για καντήλι. Τον ζώνει το μολυβένιο σύγνεφο της σκλαβιάς και του εξευτελισμού των ραγιάδων. Σμίγει με την Κερασία, όπου στο πρόσωπό της βουτάνε και κολυμπούν τα όνειρα. Απαντιέται με κοτζαμπάσηδες, κολίγους και συμπολεμιστές, που είναι πιότερο από αδέρφια και γυναίκα την ώρα της μάχης, ενώ ένα τρομαγμένο Τουρκόπουλο γαντζώνεται πάνω του.

Στον δρόμο του και δύο γέροντες, οι οποίοι ξεψαχνίζουν το κίνητρο για καθετί μα και τη γλυκιά και φαρμακερή ουσία του «εγώ», η πλανεύτρα Ασπασία, διαβολικοί ξένοι, ντόπιοι τυχοδιώκτες, ο επί τριάντα έξι χρόνια αμίλητος Συμεών, ένας καβαλάρης που σώζει αιχμάλωτες Τουρκοπούλες και ο τρανότερος οχτρός του λεύτερου ανθρώπου, ο φόβος.

Ο Αγγελής βιώνει το μεγαλείο και τη σκοτεινή πλευρά του ματοβαμμένου Εικοσιένα, γκρεμίζοντας μυθεύματα και φανερώνοντας καταχωνιασμένες αλήθειες. Σφιχταγκαλιάζεται με τη φωτιά του ξεσηκωμού, μεταβολίζει την αγριότητα σε ελπίδα, λύτρωση και γλυκασμό, και βροντοφωνάζει: «Θέλω να μην είμαι ραγιάς σε κανέναν. Ραγιάς σε τίποτα!»

Αμφιλοχία: Σε πολιτιστικά μονοπάτια το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Τριανταφύλλη

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr