ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΟ εμβολιασμός σε πρώτο πλάνο στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Ο εμβολιασμός σε πρώτο πλάνο στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Ο εμβολιασμός σε πρώτο πλάνο στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Mείωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού όλων των ηλικιών καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, όμως εξαιτίας των μέτρων αποστασιοποίησης, μειώθηκαν τα περιστατικά εμφάνισης κάποιων ιών, όπως του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και της γρίπης.

Παράλληλα όμως, μειώθηκε και η ανοσία του πληθυσμού. Με αποτέλεσμα τα επιδημιολογικά μοντέλα να προβλέπουν ότι με τη χαλάρωση των μέτρων, τα νοσήματα αυτά θα επανέλθουν. Ενδέχεται, μάλιστα, να γίνουμε μάρτυρες μεγάλων επιδημιών, κυρίως γρίπης και RSV και μάλιστα για τον RSV ήδη υπάρχουν σχετικά στοιχεία.

Τα παραπάνω τόνισε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) Παρασκευή Κατσαούνου με αφορμή την υποστήριξη του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας  από την ΕΠΕ ως θεσμικού εταίρου με το μήνυμα της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού.

Όλες οι δράσεις κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης έχουν το κεντρικό μήνυμα «Επιλέγω για τη ζωή μου, Προστατεύω τους γύρω μου! Εμβολιάζομαι κατά της γρίπης και της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας!» και στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δρομέων αλλά και του ευρύτερου κοινού σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού για την πρόληψη σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια Διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου, με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΕΠΕ, κ. Στυλιανού Λουκίδη και του εκπροσώπου του Δ.Σ του ΣΕΓΑΣ, κ. Παναγιώτη Δημάκου, ενώ την πρωτοβουλία χαιρέτισε και η Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κα. Μίνα Γκάγκα.

Υγιεινή ζωή
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ στη Β’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν» και Πρόεδρος της ΕΠΕ Στυλιανός Λουκίδης, υπογράμμισε την ανάγκη τώρα, περισσότερο από ποτέ, η πνευμονολογική εταιρία να ενημερώσει το κοινό για τη σημασία της πρόληψης. Χαρακτηριστικά τόνισε πως «Όταν μιλάμε για πρόληψη όσον αφορά την υγεία μας, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας δύο βασικές συνιστώσες: κατ’ αρχάς, την υιοθέτηση συμπεριφορών, όπως η τακτική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή, που έχουν θετική επίδραση στη φυσική κατάσταση του ατόμου και κατά δεύτερον την πρόληψη, που μπορεί να μας παρέχει η ιατρική επιστήμη, μέσω του εμβολιασμού και των διαγνωστικών ελέγχων.

Η σύγχρονη Πνευμονολογία επισημαίνει την αξία και των δύο αυτών συνιστωσών για τη διατήρηση ή βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των ατόμων. Ωστόσο, η σημασία του εμβολιασμού για την πρόληψη σοβαρών λοιμώξεων, όπως είναι η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη για τις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, καθώς μια ενδεχόμενη λοίμωξη μπορεί να τους αποσταθεροποιήσει».

Κάλεσε όλους να στηρίξουν το μήνυμα του εμβολιασμού και για όσους επισκεφθούν την Marathon Expo 2021 (10-13 Νοεμβρίου 2021), να σημειώσουμε ότι θα λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της Ε.Π.Ε., όπου ειδικοί πνευμονολόγοι θα μπορούν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τα οφέλη του εμβολιασμού.

Πρόληψη
Ο κ. Παναγιώτης Δημάκος, Α΄ Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ και Μέλος του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου, με αφορμή τη διοργάνωση του Μαραθωνίου, επεσήμανε ότι «Το μήνυμα της πρόληψης και η υιοθέτηση ενός καλύτερου τρόπου ζωής για όλους, αποτελεί μια από τις βασικές αξίες, τις οποίες πρεσβεύει ο Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος. Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σε αυτό το στόχο έχουμε συνοδοιπόρο όλα αυτά τα χρόνια την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Αυτή τη χρονιά εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας, το μήνυμα της πρόληψης πιστεύουμε ότι γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο και πιο σημαντικό. Γίνεται Επιλογή Ζωής καθώς όλες οι παροτρύνσεις που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, υπό το πρίσμα της παρούσας υγειονομικής κρίσης, μεταβάλλονται σε μια κρίσιμη επιλογή για κάθε έναν και κάθε μια από εμάς. Την προστασία της υγείας και της ίδιας μας της ζωής».

Στην ομιλία της, η κ. Κατσαούνου επεσήμανε ότι «Η πανδημία της νόσου COVID-19, κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τις επιπτώσεις των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού όχι μόνο στην υγεία των ανθρώπων αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Ενδεχομένως, είχαν ατονίσει στη συλλογική μνήμη οι θάνατοι, που οφείλονταν στις επιδημίες γρίπης του παρελθόντος, αλλά και ο ετήσιος υψηλός αριθμός νοσηρότητας και θνητότητας από τη γρίπη και την πνευμονιοκοκκική πνευμονία, παρά τη διαθεσιμότητα προληπτικών εμβολίων, αντιβιοτικών και αντιικών στην περίπτωση της γρίπης».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικίες, στη μείωση των περιστατικών ιώσεων, όπως του RSV και της γρίπης, αλλά και στη μείωση της ανοσίας του πληθυσμού. «Υπάρχουν, ωστόσο, επιδημιολογικά μοντέλα που προβλέπουν ότι με τη χαλάρωση των μέτρων, τα νοσήματα αυτά θα επανέλθουν. Ενδέχεται, μάλιστα, να γίνουμε μάρτυρες μεγάλων επιδημιών, κυρίως γρίπης και RSV και μάλιστα για τον RSV ήδη υπάρχουν σχετικά στοιχεία.

Ως Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, τονίζουμε συνεχώς ότι ο εμβολιασμός δεν πρέπει να αφορά αποκλειστικά την COVID-19. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εμβολιασμός για όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, για τις οποίες η ιατρική φαρέτρα διαθέτει εμβόλια. Τις ίδιες οδηγίες δίνουν και ο ΠΟΥ και η UNICEF, επισημαίνοντας ότι τα ενδεικνυόμενα εμβόλια θα πρέπει να διενεργούνται κανονικά και να μη διαταράσσεται το πρόγραμμα των εμβολιασμών.

Δυο εμβόλια ταυτόχρονα
Συγκεκριμένα για το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να συγχορηγηθεί με αυτό του πνευμονιοκόκκου ή του SARS-COV-2. Αλλιώς μεταξύ τους θα πρέπει να παρεμβάλλεται χρονικό διάστημα ενός μηνός.

Ειδικά, όσον αφορά τις ταυτόχρονες λοιμώξεις, η κ. Κατσαούνου επεσήμανε ότι με βάση τα πρώτα δεδομένα, δεν είναι συχνές στους ασθενείς με COVID-19. Ωστόσο, o πνευμονιόκοκκος είναι από τα παθογόνα που ανιχνεύονται και όταν συνυπάρχει, συνήθως η έκβαση είναι χειρότερη. Ο πνευμονιόκοκκος αλληλεπιδρά τόσο με τη γρίπη, όσο και με τον RSV, και οι εξάρσεις τους συμπίπτουν χρονικά, συνεπώς είναι πιθανό το ίδιο να συμβεί και με τον πνευμονιόκοκκο».

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, παράλληλα με τις δράσεις της στο πλαίσιο του 38ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, διοργανώνει και Διαδικτυακό Σεμινάριο με τίτλο: «Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Νεότερα δεδομένα» την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021 στις 18.00 μμ., με αφορμή τον εορτασμό εκείνη την ημέρα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Πνευμονίας.

in.gr

Καταδικάστηκε 80χρονη γιατί ξυλοκοπούσε τον 90χρονο σύζυγό της

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr