ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΟ covid «σαρώνει» και τα Νοσοκομεία γίνονται Μονοθεματικά

Ο covid «σαρώνει» και τα Νοσοκομεία γίνονται Μονοθεματικά

Ο covid «σαρώνει» και τα Νοσοκομεία γίνονται Μονοθεματικά

Ο covid «σαρώνει» και τα Νοσοκομεία γίνονται Μονοθεματικά

Νέα μέτρα στα πρότυπα του lockdown αναμένονται να ισχύσουν στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου

Τα ρεκόρ των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία φέρνουν τα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου κοντά στα όριά τους. Στις δύο κλινικές covid, σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, νοσηλεύονται περί τους 55 ασθενείς και πλέον ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών για νοσηλεία covid ασθενών είναι μονοψήφιος.

Η οριακή κατάσταση που διαμορφώνεται φαίνεται πως θα αναβιώσει σε μεγάλο βαθμό της εικόνα που επικρατούσε στα Νοσοκομεία κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown. Και αυτό γιατί, όπως πληροφορείται η «Σ» έχει ήδη συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή που έχει δημιουργηθεί στο Νοσοκομείο Αγρινίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προκειμένου να λάβει αποφάσεις και να εξετάσει όλο τα πιθανά μέτρα που μπορούν να ληφθούν άμεσα, καθώς προεξοφλείται σχεδόν από όλους ότι το “κύμα” των νέων εισαγωγών ασθενών με covid θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.

Οι αποφάσεις αυτές πιθανότατα να ανακοινωθούν ακόμη και σήμερα, ωστόσο η εκτίμηση που υπάρχει στους περισσότερους υγειονομικούς είναι πως πλέον αναγκαστικά θα πρέπει να ισχύσουν τουλάχιστον κάποια από τα μέτρα που είχαν ληφθεί στη διάρκεια του προηγούμενου lockdown, ενδεχομένως με περιορισμούς σε χειρουργεία, ιατρεία κτλ.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρόκειται ουσιαστικά για μια επαναφορά στη μονοθεματική λειτουργία του Νοσοκομείου Αγρινίου .

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» εκτός απροόπτου ο ιδιώτης γιατρός Παθολόγος – Εντατικολόγος Παναγιώτης Ζώτος, αναμένεται να «επιστρατευτεί» και πάλι αναλαμβάνοντας ξανά την ευθύνη της κλινικής covid του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Τρεις νεκροί σε ένα βράδυ στην κλινική covid του Νοσοκομείου Αγρινίου

Η πορεία της πανδημίας στην Αιτωλοακαρνανία δεν αποτυπώνεται μόνο με τον αριθμό των κρουσμάτων, που εντοπίζονται καθημερινά. Αποτυπώνεται δυστυχώς και με το «σκληρό δείκτη» των θανόντων από τις επιπλοκές του covid.

Tα ξημερώματα της Τετάρτης 17/11 τρεις από τους νοσηλευόμενους στην κλινική covid του Νοσοκομείου Αγρινίου κατέληξαν. Πρόκειται για ένα ακόμη συμβάν που επιβεβαιώνει πως η θνητότητα συνολικά στη χωρά αυξάνεται.

Ως γνωστόν στο Αγρίνιο δεν λειτουργεί ΜΕΘ Covid, αλλά η ΜΕΘ έχει επαναλειτουργήσει από το Σεπτέμβριο καλύπτοντας περιστατικά της λοιπής νοσηρότητας. Μάλιστα όλο αυτό το διάστημα έχουν νοσηλευτεί εκεί κάποιοι ασθενείς.
Ωστόσο στο ερώτημα πως κάποιος πεθαίνει στην απλή κλινική covid η «Σ» συνάντησε τη «δυσκολία» υγειονομικών της περιοχής να κάνουν μια εκτίμηση και μάλιστα δημόσια, προφανώς λόγω του σάλου και των ποικίλλων εκτιμήσεων, που είχε προκαλέσει το απόλυτο ποσοστό  θνητότητας της ΜΕΘ covid του Νοσοκομείο Αγρινίου την περασμένη άνοιξη.

Ωστόσο καθώς πρόκειται για ανεμβολίαστους, μια γενική εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μιλάμε για ασθενείς που φτάνουν πολύ αργά στα νοσοκομεία, όταν δηλαδή η κατάστασή τους έχει επιβαρυνθεί αρκετά.

Εξάλλου αυτή σε γενικές γραμμές είναι η εκτίμηση και για το μικρό αριθμό των εξιτηρίων στις ΜΕΘ όλης της χώρας από την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ μόνο 3.419 ασθενείς, πράγμα που εξηγείται από την πλειοψηφία του ιατρικού κόσμου της χώρας, από το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ασθενών που καταλήγουν  στις ΜΕΘ πέρα από τα υποκείμενα νοσήματα, την ηλικία και το γεγονός ότι είναι ανεμβολίαστοι (ως επί το πλείστον), εισάγονται σε ΜΕΘ σχεδόν όταν η κατάστασή τους γίνεται μη αναστρέψιμη.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

Σχολιάστηκε πριν απευθυνθεί το διάγγελμα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr