ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΟ χάρτης που δείχνει Αγρίνιο – Μεσολόγγι ίσα βάρκα ίσα πανιά

Ο χάρτης που δείχνει Αγρίνιο – Μεσολόγγι ίσα βάρκα ίσα πανιά

Ο χάρτης που δείχνει Αγρίνιο – Μεσολόγγι ίσα βάρκα ίσα πανιά

O χάρτης της Αιτωλοακαρνανίας που κρέμασαν χθες στο Μεσολόγγι μπροστά από την είσοδο του Πρωτοδικείου, αποτυπώνει μια πτυχή της πραγματικότητα, που λίγο πολύ ήταν ξεχασμένη.

Μπορεί οι Δήμοι Αγρινίου και Μεσολογγίου να έχουν μεγάλη πληθυσμιακή και γεωγραφική διαφορά, οι πρωτοδικειακές περιφέρειες όμως έχουν πολύ μικρή διαφορά. Γιατί υπάρχουν  περιοχές του Δήμου Αγρινίου που υπάγονται πρωτοδικειακά στο Μεσολόγγι, όπως ο Αράκυνθος, το Αγγελόκαστρο και η Μακρυνεία.

Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Πρωτοδικείο του Μεσολογγίου εξυπηρετεί τους Δήμους Ναυπακτίας και Ξηρομέρου (με εξαίρεση την Ενότητα Φυτειών) φέρνει  σχεδόν ισοπαλία στα πληθυσμιακά δεδομένα των δύο πρωτοδικειακών περιφερειών. Και αυτή ουσιαστικά είναι η απάντηση του Μεσολογγίου στα περί «χωριού» που ακούστηκαν τις προάλλες στο Αγρίνιο.

Όμως ο χάρτης έχει και ένα γκρι χρώμα είναι η περιοχή του Μενιδίου, που υπάγεται στην Άρτα και το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας που υπάγεται στη Λευκάδα. Αυτές της περιοχές ο νομικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας συνολικά ποτέ δεν τις διεκδίκησε.

Αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα έπρεπε να τις διεκδικήσεις γιατί δεν είναι εύκολο να φέρεις π.χ. την αρμοδιότητα για το Μενίδι στο Αγρίνιο ή στο Μεσολόγγι. Ο τοπικός πληθυσμός εξυπηρετείται πιο εύκολα στην Άρτα. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που αποδεικνύει όμως τις πολλές ιδιαιτερότητες της Αιτωλοακαρνανίας. Ιδιαιτερότητες που σε κάθε περίπτωση πρέπει να τις λάβει υπ’ όψιν η κυβέρνηση.

Εφημερίδα “Συνείδηση”

Η ατάκα του Μητσοτάκη ως πάσα για ενότητα

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ