ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΟ Αραβαντινός Διονύσιος, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών για την Αντικατάσταση Αορτικής Βαλβίδας χωρίς ανοιχτό χειρουργείο

Ο Αραβαντινός Διονύσιος, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών για την Αντικατάσταση Αορτικής Βαλβίδας χωρίς ανοιχτό χειρουργείο

Ο Αραβαντινός Διονύσιος, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών για την Αντικατάσταση Αορτικής Βαλβίδας χωρίς ανοιχτό χειρουργείο

Η αορτική βαλβίδα είναι μία από τις τέσσερις βαλβίδες της καρδιάς και μέσω αυτής εξωθείται το αίμα προς όλο το σώμα. Το φυσιολογικό άνοιγμα της αορτικής βαλβίδας είναι περίπου 3-4 cm2. Σημαντική θεωρείται η στένωση όταν το στόμιο της αορτικής βαλβίδας γίνεται μικρότερο από 1cm2.

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί μία από τις συχνότερες βαλβιδοπάθειες του δυτικού κόσμου, ενώ είναι η συχνότερη που αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Πρόκειται συνήθως για εκφυλιστική βαλβιδοπάθεια που επέρχεται με την πάροδο της ηλικίας. Η πορεία της στένωσης είναι συνήθως μακρά και σιωπηλή. Η κλινική εμφάνιση μπορεί να περιλαμβάνει στηθάγχη, συγκοπή ή/και δύσπνοια. Η εμφάνιση συμπτωμάτων αποτελεί κομβικό σημείο, καθώς το προσδόκιμο επιβίωσης μειώνεται δραματικά, αν δεν υπάρξει θεραπεία.

Μελέτες υπολογίζουν την επιβίωση σε 2-5 έτη για την συμπωματική σοβαρή στένωση, αν αυτή αντιμετωπισθεί μόνο με φάρμακα. Ωστόσο, αν η βαλβίδα αντικατασταθεί τότε η εκτιμώμενη επιβίωση του ασθενούς επιστρέφει περίπου στα πρότερα επίπεδα. Η διάγνωση και παρακολούθηση του ασθενούς γίνεται μέσω υπερηχοκαρδιογραφίας. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ανακουφίζει προσωρινά κάποια συμπτώματα, αλλά δεν επηρεάζει και δε θεραπεύει την πάθηση της βαλβίδας. Η μόνη θεραπεία είναι η αντικατάσταση της στενωμένης βαλβίδας, η οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια μπορούσε να γίνει μόνο χειρουργικά.

Αραβαντινός Διονύσιος, Καρδιολόγος

Την τελευταία δεκαετία η μέθοδος της διαδερμικής αντικατάστασης της βαλβίδας έχει απλοποιήσει θεαματικά τη θεραπεία της πάθησης και ενδείκνυται πλέον για τους περισσότερους ασθενείς. Η μέθοδος αυτή καλείται διαδερμική εμφύτευση (αντικατάσταση) αορτικής βαλβίδας -TAVI ή TAVR-. Η TAVI εισήχθη αρχικά μόνο για ασθενείς που κρίνονταν ανεγχείρητοι ή πολύ υψηλού διεγχειρητικού κινδύνου. Πρόσφατα δεδομένα από μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες μελέτες επεκτείνουν σταδιακά το φάσμα των ασθενών και σε χαμηλού χειρουργικού κινδύνου.

Η TAVI είναι μια ελάχιστα τραυματική μέθοδος όπου μια εκπτυσσόμενη βιοπροσθετική βαλβίδα οδηγείται μέσα από τις αρτηρίες του οργανισμού στη θέση της  στενωμένης αορτικής βαλβίδας και απελευθερώνεται στην κατάλληλη θέση. Η νέα βαλβίδα αρχίζει να λειτουργεί αμέσως. Η συνηθέστερη θέση εισαγωγής του καθετήρα είναι η μηριαία αρτηρία.

Το βασικό πλεονέκτημα της TAVI είναι η εμφύτευση μιας καινούριας βιοπροσθετικής βαλβίδας χωρίς την ανάγκη ο ασθενής να υποβληθεί στην κλασική χειρουργική μέθοδο με διάνοιξη του θώρακα και προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς. Συνήθως γίνεται χωρίς γενική αναισθησία και η διάρκεια της επέμβασης είναι μικρή. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 3-5 μέρες και μπορεί να  δραστηριοποιηθεί πλήρως σε μία εβδομάδα. Η πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών είναι χαμηλή και ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο της κλασικής χειρουργικής αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας. Για τους λόγους αυτούς, ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλονται σε  διαδερμική εμφύτευση της αορτικής βαλβίδας έχει αυξηθεί ραγδαία την  τελευταία δεκαετία.

Η τοποθέτηση της νέας αορτικής βαλβίδας περιορίζει άμεσα τα συμπτώματα που οφειλόταν στην αορτική στένωση, αποκαθιστά τη φυσιολογική λειτουργία της βαλβίδας και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής και το προσδόκιμο επιβίωσης.

*Γράφει ο Αραβαντινός Διονύσιος, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιμελητής του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του Νοσοκομείου Υγεία.

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου διαθέτει αίθουσες και ειδικευμένο προσωπικό για τους εμβολιασμούς

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr