ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΟ 20χρονος καραγκιοζοπαίχτης που θέλει να γίνει ο σύγχρονος Σπαθάρης

Ο 20χρονος καραγκιοζοπαίχτης που θέλει να γίνει ο σύγχρονος Σπαθάρης

Ο 20χρονος καραγκιοζοπαίχτης που θέλει να γίνει ο σύγχρονος Σπαθάρης

«Θέλω να συνεχίσει να υπάρχει ζωντανός ο Καραγκιόζης, πάντα επαναστάτης, πάντα καπάτσος και πολυμήχανος και όχι να μπει σε μουσείο», λέει ο  Μιχάλης Παπανικολάου.

Πολλοί πιστεύουν πως τα νέα παιδιά που η τεχνολογία είναι στη ζωή τους από τη στιγμή που γεννιούνται, έχουν ξεχάσει τις παραδόσεις. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως αποδεικνύει το αντίθετο. Πολλοί νέοι ασχολούνται με την Ελληνική παράδοση, τη μουσική, την κατασκευή παραδοσιακών οργάνων, τη ζωγραφική και πολλά άλλα. Ένα από αυτά τα νέα παιδιά είναι και 20χρονος Μιχάλης Παπανικολάου, που ασχολείται με μια τέχνη που δυστυχώς όσο περνούν τα χρόνια χάνεται: τον Καραγκιόζη.

Ο Μιχάλης μαγεύτηκε από τον Καραγκιόζη, όταν τεσσάρων χρονών είδε την πρώτη του παράσταση «Ο γάμος του Μπάρμπα-Γιώργου» στο Θέατρο Σκιών Αθανασίου και ζήτησε να του αγοράσουν την πρώτη του φιγούρα.

Στα έξι του χρόνια είχε πλέον μια ολοκληρωμένη συλλογή από φιγούρες του Μόλλα και ξεκίνησε να στήνει παραστάσεις με αυτοσχέδιο μπερντέ ένα σεντόνι. Όλες τους βασισμένος σε βιβλία που μανιωδώς διάβαζε και σενάρια με κλασσικά έργα πουν ήδη υπήρχαν.

Στα δεκατέσσερα άρχισε να γράφει σενάρια -πάντα όμως βασισμένα στον Καραγκιόζη- δικής του έμπνευσης και δειλά δειλά ξεκίνησε να φτιάχνει ο ίδιος τις φιγούρες.

Οι υποχρεώσεις του σχολείου, δεν του επέτρεπαν να στήνει παραστάσεις, όμως στον ελεύθερο χρόνο του έγραφε, σχεδίαζε και προσπάθησε να τελειοποιηθεί στην κατασκευή τους.

Το 2019 στήνει το δικό κανάλι στο You Tube με όνομα το «Θέατρο Σκιών Μιχαήλ Παπανικολάου» με τις δικές του πλέον παραστάσεις να ανεβαίνουν στο… διαδίκτυο. 
Παράλληλα διαβάζει, παρακολουθεί μαθήματα και οτιδήποτ σχετικό υπήρχε στο internet για αυτήν την τέχνη που τόσο αγαπά από παιδί και φέτος κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας κι ενώ η τεχνική του στις φιγούρες εξελίσσεται το κανάλι σιγά σιγά έχει απήχηση. Μετονομάζεται σε «ΣΠΙΤΙ ΣΚΙΩΝ», ιδέα του μικρού του αδελφού Ηλία που ασχολείται κυρίως με τα ηλεκτρονικά μέσα και φτιάχνουν μαζί την ιστοσελίδα του και το προφίλ του instagram.

Κάπου στα Χριστούγεννα, ο Μιχάλης σκέφτεται πως ο Καραγκιόζης μπορεί να περάσει στο σήμερα. Έτσι υλοποιείται η ιδέα μιας παράστασης προσαρμοσμένης σε Θέατρο Σκιών της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» του Ντίκενς που πραγματικά κάνει την διαφορά!

Το κανάλι αποκτά φανατικό κοινό, που περιμένει τις παραστάσεις του Μιχάλη που προετοιμάζονται, στήνονται και βιντεοσκοπούνται εξολοκλήρου από τον ίδιο, από το σενάριο μέχρι τις φιγούρες, αλλά και παλιές σπάνιες ιστορίες που τις ξαναπαίζει για να μην ξεχαστούν.

Παράλληλα ασχολείται με μια τεχνική από το Εργαστήριο Σκιών του Κούζαρου, που οι φιγούρες σκαλίζονται στο χέρι, είναι αποκλειστικά ασπρόμαυρες και αν τις δει κανείς θα μπορούσε άνετα να τις χαρακτηρίσει ως «μικρά έργα τέχνης». Η λατρεία που έχει για το θέατρο σκιών φαίνεται στον τρόπο που παίζει, αγκαλιάζοντας τρυφερά τις φιγούρες και στο πρόσωπο του που γελά ασταμάτητα, καθώς ο Καραγκιόζης και η παρέα του, μιλούν, χορεύουν, τσακώνονται, αστειεύονται και ζωντανεύουν μέσα από εκείνον.

Όνειρό του είναι να πάει ένα βήμα παρακάτω αυτήν την τέχνη, προσαρμόζοντάς την στο σήμερα, αλλά με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση αφού όπως λέει ο ίδιος «θέλω να συνεχίσει να υπάρχει ζωντανός ο Καραγκιόζης, πάντα επαναστάτης, πάντα καπάτσος και πολυμήχανος και όχι να μπει σε μουσείο, θα στενοχωρηθεί και έτσι θα πεθάνει πραγματικά».

protothema.gr

Τζον Κένεντι: Σε δημοπρασία τρεις ερωτικές επιστολές του – Το φλογερό ειδύλλιο με Σουηδέζα αριστοκράτισσα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr