Ντε Κρο: Πρέπει να συζητήσουμε το θέμα των αγροτών γιατί οι ανησυχίες τους είναι εν μέρει θεμιτές

«Πρέπει να συζητήσουμε στο Συμβούλιο το θέμα των αγροτών, γιατί οι ανησυχίες που έχουν είναι εν μέρει θεμιτές», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε…

ap24032287065247

«Πρέπει να συζητήσουμε στο Συμβούλιο το θέμα των αγροτών, γιατί οι ανησυχίες που έχουν είναι εν μέρει θεμιτές», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, λίγο πριν ξεκινήσουν οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

«Η κλιματική μετάβαση είναι βασική προτεραιότητα για τις κοινωνίες μας», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες μας μπορούν να είναι εταίροι σε αυτό και να μετέχουν στις συζητήσεις», τόνισε. Σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο διοικητικός φόρτος που έχουν θα παραμείνει σε λογικά πλαίσια» και τόνισε ότι οι ανακοινώσεις της Επιτροπής για παρέκκλιση κατά ένα έτος από την αγρανάπαυση «δίνουν λίγο περισσότερο οξυγόνο» στους αγρότες.

«Σήμερα έχουμε ένα μόνο στόχο, να φτάσουμε σε συμφωνία των 27», δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής που είναι η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ (2021-2027) που περιλαμβάνει και τη «Διευκόλυνση για την Ουκρανία», μακροοικονομική βοήθεια ύψους 50 δισ. ευρώ.

Ο Αλ. Ντε Κρο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ των «27». Υπενθύμισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου υπήρχε συμφωνία μεταξύ των «26», η οποία βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι και σήμερα «είναι κρίσιμης σημασίας να φτάσουμε σε συμφωνία με τα 27 κράτη-μέλη». Υπογράμμισε ότι «φυσικά και είναι ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια και να διασφαλίζεται ότι τα χρήματα ξοδεύονται σωστά – είναι ένα θεμιτό ζήτημα που μπορεί να απαντηθεί».

Καταλήγοντας ο Βέλγος πρωθυπουργός τόνισε ότι «η συμφωνία είναι προς το συμφέρον όλων» διότι το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία περιλαμβάνεται στην αναθεώρηση του ΠΔΠ που προβλέπει χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό, το Ταμείο Ανάκαμψης, τις πολιτικές γειτονίας και άλλες σημαντικές δράσεις της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ