ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑμφιλοχια«Νταντάδες της γειτονιάς» στην Αμφιλοχία – Ξεκίνησε να «τρέχει» το πρόγραμμα

«Νταντάδες της γειτονιάς» στην Αμφιλοχία – Ξεκίνησε να «τρέχει» το πρόγραμμα

«Νταντάδες της γειτονιάς» στην Αμφιλοχία – Ξεκίνησε να «τρέχει» το πρόγραμμα

«Νταντάδες της γειτονιάς» στην Αμφιλοχία – Ξεκίνησε να «τρέχει» το πρόγραμμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει πως την προηγούμενη εβδομάδα εκπαιδεύτηκαν 14 παιδαγωγοί και αναμένεται η δεύτερη φάση που θα εκπαιδευτούν ακόμη 12. Μετ’ εμποδίων η συμμετοχή των παιδαγωγών στο πρόγραμμα

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» αφορά τη φύλαξη βρεφών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής στέγης, είτε στο σπίτι του παιδαγωγού – επιμελητή, κάτι που ρυθμίζεται από την συμφωνία που θα υπάρξει από τις δύο συμβαλλόμενες πλευρές.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και συμπεριλαμβάνει σε πρώτη φάση πιλοτικά 33 Δήμους. Στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, οι μόνοι Δήμοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι αυτοί της Πρέβεζας και της Αμφιλοχίας.

Στην Αμφιλοχία κατά την προηγούμενη εβδομάδα ήδη εκπαιδεύτηκαν οι πρώτοι 14 βρεφονηπιοκόμοι (παιδαγωγοί – επιμελητές).

Την ενημέρωση των παιδαγωγών – επιμελητών για το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» ο Δήμος Αμφιλοχίας ξεκίνησε να την «τρέχει» τον Απρίλιο με επικεφαλής την εντεταλμένη σύμβουλο του Δήμου Αμφιλοχίας για το εν λόγω πρόγραμμα, Λαμπρινή Χαρδαλιά, με την προσπάθεια της οποίας συγκεντρώθηκαν οι συγκεκριμένοι επιμελητές – παιδαγωγοί, που ήδη εκπαιδεύτηκαν ή πρόκειται να εκπαιδευτούν στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του προγράμματος, που θα υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο αγώνας της κα Χαρδαλιάς ήταν μετ’ εμποδίων, διότι αν και ήταν γνωστό το πρόγραμμα και επίσης γνωστό ότι θα εφαρμοστεί και στην Αμφιλοχία, το ενδιαφέρον από πολλούς βρεφονηπιοκόμους – παιδαγωγούς – επιμελητές σταματούσε συνήθως στην έκφραση μόνο του ενδιαφέροντος. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι άνθρωποι του Δήμου Αμφιλοχίας να ψάχνουν – έναν – έναν τους ενδιαφερόμενους για να τους ενημερώσουν και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες συμμετοχής στο πρόγραμμα!

Η Λαμπρινή Χαρδαλιά

Ωστόσο, όλα βαίνουν καλώς και τα «σημάδια» είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά με την κα Χαρδαλιά να αναφέρει μιλώντας στη «Σ»: «σε πρώτη φάση εκπαιδεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα 14 βρεφονηπιοκόμοι. Συγκεκριμένα πραγματοποίησαν σεμινάριο και εκπαίδευση πάνω στις πρώτες βοήθειες, που είναι απαραίτητο, ενώ θα λάβουν την βεβαίωση από το ΕΚΑΒ μέσα στο μήνα.

Κατά τη δεύτερη φάση, η οποία θα υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, θα εκπαιδευτούν ακόμη 12 επαγγελματίες, οι οποίοι αυτή την στιγμή δεν είναι κάτοχοι πτυχίων, αλλά είναι κάτοχοι μόνο βεβαιώσεων και δεν μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ τον Σεπτέμβριο θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν κανονικά.

Μέχρι τέλος Ιουλίου θα γραφτούν στην πλατφόρμα. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η γνωμάτευση παθολόγου, ψυχιάτρου και δερματολόγου, γνωματεύσεις δηλαδή που έχουμε ήδη, όπως επίσης και η βεβαίωση πρώτων βοηθειών, που αναμένουμε από το ΕΚΑΒ τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά των οικογενειών φαίνεται να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά για να ξεκινήσουν να κάνουν αιτήσεις θα πρέπει να ολοκληρώσουν την εγγραφή οι επαγγελματίες. Πολλές ενδιαφερόμενες οικογένειες ρωτούν και ψάχνουν για την έναρξη του προγράμματος, αλλά οι γνωματεύσεις και οι πιστοποιήσεις των επαγγελματιών πρέπει να είναι από δημόσιες δομές και ως προς αυτό καθυστερήσαμε, διότι το ΕΚΑΒ λ.χ. αυτή την στιγμή βρίσκεται σε περίοδο αδειών και αυτό οδηγεί δύο μήνες πίσω την εκπαίδευση των υπόλοιπων επαγγελματιών. Παράλληλα, αντίστοιχη πιστοποίηση ζητούν πολλές κατηγορίες επαγγελματιών και αυτό φέρνει φόρτο εργασίας στο ΕΚΑΒ.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων από την πλευρά των επαγγελματιών είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικός, αλλά και σ’ αυτό το «κομμάτι» είχαμε πολλά προβλήματα.

Ψάχναμε να ενημερώσουμε έναν – έναν, γιατί κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει παρ’ ότι ήταν γνωστό το πρόγραμμα και ήταν γνωστό ότι θα εφαρμοστεί και στο Δήμο Αμφιλοχίας, αν και γνωρίζαμε πως υπήρχε ενδιαφέρον.
Μετά την επίσημη εγγραφή των πρώτων 14 επαγγελματιών στην πλατφόρμα που θα γίνει μέσα στο μήνα, θα μπορούν να ξεκινήσουν να δηλώνουν συμμετοχή και οι οικογένειες. Ο κάθε επαγγελματίας θα μπορεί να εξυπηρετεί και 3 οικογένειες, οπότε σύντομα θα μπούμε σε μια σειρά και κατά την υλοποίηση και της δεύτερης φάσης θα είναι πιο ενεργά τα πράγματα και το ενδιαφέρον των οικογενειών θα καλυφτεί. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά του εκπαιδευτές – διασώστες του ΕΚΑΒ Αριστογείτον Αλεξανδρόπουλο, Θεοδώρα Τσιόλη και Μιχαήλ Σταμάτη”.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

«Νταντάδες της γειτονιάς» στην Αμφιλοχία - Ξεκίνησε να «τρέχει» το πρόγραμμα

Αγρίνιο: Φωτιά στα Αη Βασιλιώτικα – Κινητοποίηση της Πυροσβεστικής (εικόνες + video)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ