ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανια«Nταντάδες της γειτονιάς»: Μεγάλο το ενδιαφέρον στην Αμφιλοχία για το πρόγραμμα

«Nταντάδες της γειτονιάς»: Μεγάλο το ενδιαφέρον στην Αμφιλοχία για το πρόγραμμα

«Nταντάδες της γειτονιάς»: Μεγάλο το ενδιαφέρον στην Αμφιλοχία για το πρόγραμμα

Μεγάλο το ενδιαφέρον στην Αμφιλοχία για συμμετοχή στο πρόγραμμα “Νταντάδες της γειτονιάς” για τη φύλαξη και φτοντίδα βρεφών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Συνείδηση” .

Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» αφορά τη φύλαξη βρεφών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής στέγης, είτε στο σπίτι του παιδαγωγού – επιμελητή, κάτι που ρυθμίζεται από την συμφωνία που θα υπάρξει από τις δύο συμβαλλόμενες πλευρές.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και συμπεριλαμβάνει σε πρώτη φάση πιλοτικά 33 Δήμους. Στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, οι μόνοι Δήμοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι αυτοί της Πρέβεζας και της Αμφιλοχίας.

Στην Αμφιλοχία, το ενδιαφέρον των γονέων που έχουν ενημερωθεί για το πρόγραμμα, αλλά δεν έχουν τις απαραίτητες προσβάσεις για να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες και τα κριτήρια, όπως διαθέτουν οι παιδαγωγοί – επιμελητές, απευθύνονται στο Δήμο Αμφιλοχίας για να ενημερωθούν.

Την ενημέρωση των παιδαγωγών – επιμελητών για το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» ο Δήμος Αμφιλοχίας ξεκίνησε να την «τρέχει» εδώ και λίγες ημέρες και η εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου Αμφιλοχίας για το εν λόγω πρόγραμμα είναι η Λαμπρινή Χαρδαλιά (φωτογραφία).

Αρχικά πρέπει να συμπληρωθεί το μητρώο των παιδαγωγών – επιμελητών για το οποίο η αντίστοιχη πλατφόρμα στο gov.gr ήδη έχει ανοίξει και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τέλος του έτους και έπειτα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την συμπλήρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών για τους ενδιαφερόμενους γονείς.

Συγκεκριμένα για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» στον Δήμο Αμφιλοχίας η κα. Χαρδαλιά μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί το μητρώο επιμελητών όπου εκεί θα εγγραφούν όσοι και όσες επιθυμούν να απασχοληθούν ως επιμελητές και ως επιμελήτριες (τα άτομα δηλαδή που θα αναλάβουν την φύλαξη και την φροντίδα των βρεφών). Ο Δήμος Αμφιλοχίας στερείται κάποιας αντίστοιχης δομής οπότε θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία μια θέση εργασίας στους επαγγελματίες και ταυτόχρονα στους γονείς θα προσφέρει μια εξειδικευμένη εργασία, που στερούμαστε στην περιοχή. Η φύλαξη των βρεφών γίνεται συνήθως από συγγενικά πρόσωπα του ζευγαριού, όπου υπάρχουν τέτοια πρόσωπα, συνεπώς θα δώσει «ανάσα» σε πολλούς γονείς, ενώ επιπλέον το οικονομικό κίνητρο είναι σημαντικός παράγοντας που θα βοηθήσει τις οικογένειες.

Είναι για μερική απασχόληση στο πρόγραμμα 150 ευρώ προς τους γονείς το μήνα ανά παιδάκι και 250 ευρώ για πλήρη απασχόληση. Τα χρήματα βάσει του προγράμματος δίνονται στους γονείς για να τα διαθέσουν στους επιμελητές, που θα αναλάβουν την φύλαξη των παιδιών τους. Ωστόσο, από κει και έπειτα θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ γονέων και επιμελητών για το τελικό χρηματικό ποσό, που θα λάβει ο επιμελητής, καθώς επαναλαμβάνω πως τα 150 ευρώ ή τα 250 ευρώ (ανάλογα την απασχόληση) είναι ως ενίσχυση των οικογενειών, για να προσλάβουν επιμελητές και δεν είναι το τελικό ποσό που θα εισπράξουν οι επιμελητές. Το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί ανάλογα με τη συμφωνία που θα γίνει μεταξύ γονέων και επιμελητή. Μέσα από το πρόγραμμα οι επιμελητές θα αποκτήσουν προϋπηρεσία και θα έχουν ασφάλιση με εργόσημο, το οποίο είναι βασικό για κάποιον που είναι εκτός αγοράς εργασίας. Θα τον βοηθήσει να ενταχθεί σ’ αυτή, να αποκτήσει προϋπηρεσία και φυσικά εμπειρία.

Η προσπάθεια του Δήμου Αμφιλοχίας για να επικοινωνήσει το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα, η εγγραφή των επιμελητών ξεκίνησε από τις 29/3 και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους επιμελητές στη συγκέντρωση των δικαιολογητικών, αλλά και να ενημερώσουμε για το πρόγραμμα, ώστε να αντιληφθούν σωστά οι ενδιαφερόμενοι τι ακριβώς είναι. Όπως προβλέπει το πρόγραμμα, πέρα από το απαραίτητο πτυχίο που πρέπει να διαθέτουν οι επιμελητές, πρέπει επιπλέον να έχουν τρείς γνωματεύσεις από δημόσιες δομές. Γνωματεύσεις από ψυχίατρο, δερματολόγο και παθολόγο και χρειάζεται και πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών. Μόνο με τα παραπάνω δικαιολογητικά μπορεί να κάνει κάποιος εγγραφή στην πλατφόρμα.

Προσπαθούμε παράλληλα να ενημερώσουμε και άτομα με αντίστοιχες ιδιότητες που απασχολούνται λ.χ. στα ΚΔΑΠ του Δήμου Αμφιλοχίας και θα μπορούσαν να απασχοληθούν στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», αλλά και να ενημερώσουμε και κόσμο που είναι στο πλαίσιο των σπουδών του το πρόγραμμα αυτό και διαμένουν στον Δήμο Αμφιλοχίας. Για να συμμετάσχει κάποιος δεν αποτελεί κόλλημα λ.χ. να απασχολείται με μερική απασχόληση στα ΚΔΑΠ της περιοχής, οπότε η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι επιπλέον εισόδημα για τους επιμελητές.

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο από την πλευρά των γονέων κυρίως, θα έλεγα ιδιαίτερα μεγάλο. Προς το παρόν όμως στο gov.gr υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής μόνο των επιμελητών, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και 31/12 και σε δεύτερη φάση θα γίνει η εγγραφή των ενδιαφερόμενων γονέων.

Πολλοί συμπολίτες μας, κυρίως γονείς, τηλεφωνούν για να μάθουν για το πρόγραμμα αν πληρούν τα κριτήρια, τι ακριβώς είναι και πώς μπορούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία, καθώς η οικογένεια θα μειώσει σημαντικά τα έξοδά της και παράλληλα τη φύλαξη και τη φροντίδα των παιδιών τους θα την αναλάβουν εξειδικευμένοι επαγγελματίες μέσα από μια ασφαλής διαδικασία».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Δείτε Live: Το Μεσολόγγι τιμά τους “Ελεύθερους Πολιορκημένους” – Η πομπή προς τον Κήπο των Ηρώων

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr