ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΝοσοκομείου Λευκάδας: Σε οριακή κατάσταση η λειτουργία της Παθολογικής & των επειγόντων από την έλλειψη ειδικευμένων γιατρών

Νοσοκομείου Λευκάδας: Σε οριακή κατάσταση η λειτουργία της Παθολογικής & των επειγόντων από την έλλειψη ειδικευμένων γιατρών

Νοσοκομείου Λευκάδας: Σε οριακή κατάσταση η λειτουργία της Παθολογικής & των επειγόντων από την έλλειψη ειδικευμένων γιατρών

Το 2015 αναστάλθηκε η λειτουργία της παθολογικής κλινικής για ένα  μήνα. Οι συνέπειες  και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την μη λειτουργία της ήταν τεράστια για τους κατοίκους του νησιού μας και των γύρω περιοχών. Παρά την ενίσχυση με τους αγροτικούς γιατρούς και την μετακίνηση του γενικού γιατρού από το Κέντρο Υγείας Βασιλικής, αποδυναμώνοντας σε μεγάλο βαθμό την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του νομού μας  το πρόβλημα δεν λύθηκε,  απλά μπαλώθηκε . Από τότε μέχρι τώρα καμιά κυβέρνηση δεν έλυσε το πρόβλημα και δεν ενίσχυσε την κλινική με τους αναγκαίους γιατρούς.

Το ίδιο περίπου συμβαίνει και  στις άλλες  κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου όπου   λειτουργούσαν και λειτουργούν  οριακά, χάρη στην υπερπροσπάθεια και το φιλότιμο των υγειονομικών.

Η παθολογική κλινική είναι μία από τις πιο βασικές κλινικές του νοσοκομείου, όπου νοσηλεύει όχι μόνο παθολογικά περιστατικά, αλλά και πνευμονολογικά, νευρολογικά, αιματολογικά, γαστρεντερολογικά, λόγω ανυπαρξίας  αντίστοιχων  κλινικών. Στην κλινική εργάζονται δύο μόνιμοι γιατροί και μία επικουρική, όταν ο ελάχιστος αριθμός για την ασφαλή λειτουργία της σύμφωνα με το οργανόγραμμα θα έπρεπε να είναι πέντε και έξι ειδικευόμενοι. Εδώ και δυόμιση μήνες  η κλινική έχει μείνει  μόνο με δύο γιατρούς παθολόγους από τους τρεις λόγω ασθένειας του τρίτου.

Το πρόβλημα οξύνθηκε ακόμη περισσότερο, όταν ο Διευθυντής γιατρός της κλινικής  από την προηγούμενη εβδομάδα πήρε κανονική  άδεια για να ξεκουραστεί (μετά από πολλά χρόνια, γιατί και η άδεια έχει καταντήσει πολυτέλεια) με αποτέλεσμα η κλινική να μείνει με μία  μόνο γιατρό.

Ο παθολόγος γιατρός δεν καλύπτει μόνο  την κλινική. Έχει υπό την ευθύνη του ,τα επείγοντα ,το τακτικό  παθολογικό ιατρείο, την κλινική covid, την  διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων που προσέρχονται στο νοσοκομείο και την διεκπεραίωση  των  σοβαρών περιστατικών που χρήζουν διακομιδή και   νοσηλεία σε άλλα τριτοβάθμια νοσοκομεία. Για όλα αυτά εφημερεύει μόνος του, με ένα αγροτικό ανειδίκευτο γιατρό καθώς δεν εφημερεύει κάθε μέρα πνευμονολόγος, νευρολόγος, γαστρεντερολόγοςμιας και οι απαραίτητες  αυτές ειδικότητες για ένα νοσοκομείο είναι  μονήρης. Στα δε επείγοντα για 8 ημέρες το μήνα εφημερεύει μαζί  με ένα γενικό γιατρό που ανήκει στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής και τον έχουν κάνει  «μπαλάκι» μεταξύ νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας.

Η μοναδική παθολόγος γιατρός, όπως και άλλοι συνάδελφοί της, έχει φτάσειστα όρια της ψυχικής και σωματικής της  κατάρρευσης,  μιας και δουλεύει  ανελλιπώς χωρίς ξεκούραση. Της οφείλουν μέρος της άδειας του 2019 και όλη την άδεια του 2020 .

Βρήκε μάλιστα το κουράγιο και με αίσθημα ευθύνης  να στείλει εξώδικη διαμαρτυρία σε όλους τους πολιτικά υπεύθυνους, Διοικητή νοσοκομείου, Διοικητή 6ης  Υγειονομικής Περιφέρειας και  Υπουργό Υγείας,κοινοποιώντας την ταυτόχρονα   στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λευκάδας και στο σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου. Η διαμαρτυρία- καταγγελία εκφράζει όλους τους εργαζόμενους που τους έχουν συνθλίψει, από την υπερενταντικοποίηση, την απλήρωτη δουλειά, τη φθορά της υγείας τους  και την απουσία εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου.

Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο νοσοκομείο, είναι η αναφορά της για το σκοπό της εξώδικης διαμαρτυρίας όπου επισημαίνει : «Εμείς οι γιατροί δεν είμαστε υπεράνθρωποι, δουλεύουμε 100 ώρες την εβδομάδα και με την  παρόν εξώδικη διαμαρτυρία, επιδιώκουμε  να αφυπνιστούν επιτέλους, οι συνειδήσεις, ώστε να μην υποστεί ο οποιοσδήποτε ασθενής βλάβη στην υγεία του…..»

Η λύση  «μπάλωμα», που επιλέχτηκε   για μια ακόμη φορά από τη Διοίκηση του νοσοκομείου και την 6η ΥΠΕ, είναι να μετακινηθεί ο μοναδικός παθολόγος του ΠΕΔΥ πρώην ΙΚΑ Λευκάδας στο νοσοκομείο για  να καλύψει 4  εφημερίες.

Σήμερα, Σάββατο 18 Ιούλη στην παθολογική κλινική δεν εφημερεύει ειδικευμένος παθολόγος και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νοσηλευόμενους ασθενείς της , η μοναδική παθολόγος μιας και έχε οριστεί επιστημονικά υπεύθυνη για την κλινική, μετά από την εφημερία της Παρασκευής θα συνεχίζει να καλύπτει την κλινική για δεύτερη συνεχόμενη μέρα.

Πρόβλημα υπάρχει όμως  και στην κάλυψη του τμήματος  επειγόντων του νοσοκομείου από ειδικευμένο παθολόγο Ηλύση που επιλέχτηκε από τη Διοίκηση του νοσοκομείουείναι να καλύψει ο γενικός γιατρός,(μετά από αφόρητη πίεση), χωρίς την δυνατότητα εισαγωγών σε  περιστατικά  που χρήζουν νοσηλείας στην παθολογική κλινική.

Ο γενικός γιατρός θα εφημερεύσει για τέσσερις  συνεχόμενες μέρες, δύο στο νοσοκομείο  και δύο στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής. Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα πόσο ασφαλές είναι αυτό για τους ασθενείς και τους γιατρούς μιας και ένας εξαντλημένος γιατρός δεν έχει  αντικειμενικά την απαραίτητη διαύγεια για την σωστή εκτέλεση των καθηκόντων του.

Την ίδια  ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, Διοίκηση, 6η  Υγειονομική Περιφέρεια ,Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Βουλευτής, Κυβέρνηση,έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ δηλώσεων «ωραιοποίησης» της άθλιας κατάστασης, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα μπροστά και στην «επανεκκίνηση» του τουρισμού. Όταν τα κρούσματα  του κορονοϊούαυξάνονται,ο ιος αναζωπυρώνεται  και οδεύουμε με γοργούς ρυθμούς  σε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, καλλιεργούν την ψευδαίσθηση    ότι όλα βαίνουν καλώς και το νοσοκομείο είναι «θωρακισμένο»  όπως και γενικότερα ότι το σύστημα υγείας είναι έτοιμο και έχει ενισχυθεί.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΩΡΑ.

ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΡΟΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΟΤΙ ΣΥΜΒΕΙ !!

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΣΤΡΑΦΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr