ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιΝοσοκομείο Μεσολογγίου: «Ιατρική απόβαση» φοιτητών

Νοσοκομείο Μεσολογγίου: «Ιατρική απόβαση» φοιτητών

Νοσοκομείο Μεσολογγίου: «Ιατρική απόβαση» φοιτητών

Νοσοκομείο Μεσολογγίου : «Ιατρική απόβαση» φοιτητών

Για να αποφορτίσουν το προσωπικό φοιτητές ιατρικής αναμένονται από 15/7 στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία

Τι δηλώνει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου Π.Παπαδόπουλος

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας με την 6η ΥΠΕ και την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας ενεργοποίησαν το πρόγραμμα «Ιατρική απόβαση 2021» στο Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία!

Το πρόγραμμα έχει διττό σκοπό, αυτό της προσφοράς και του εθελοντισμού και αυτό του εκπαιδευτικού χαρακτήρα, καθώς οι φοιτητές που θα προσέλθουν θα συνδράμουν και θα αποσυμφορήσουν τα Κέντρα Υγείας και τα δύο νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς μετά την πρωτοβουλία του Διοικητή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου Πάνου Παπαδόπουλου για την ενίσχυση του νοσοκομείου Μεσολογγίου με φοιτητές ιατρικής, το αντίστοιχο έγγραφο από την 6η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια), σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, έφτασε και στο Νοσοκομείο του Αγρινίου!

Ο λόγος που οδήγησε τον κ. Παπαδόπουλο να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις και να φτάσει στην εύρεση της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας ήταν η κόπωση του προσωπικού παντός τύπου (νοσηλευτικό, ιατρικό, διοικητικό κλπ) στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, κάτι φυσικά που ισχύει και για το προσωπικό του Νοσοκομείου Αγρινίου.

Όσο και αν οι ιδιώτες γιατροί έβαλαν πλάτη, αποφάσισαν δηλαδή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς στα εμβολιαστικά κέντρα των Νοσοκομείων, η κατάσταση παρέμενε δύσκολη, ενώ να τονίσουμε πως για μήνες πριν δεν «υπήρχε» θέμα αδειών και ρεπό!

Μέχρι να φτάσουν οι φοιτητές γιατροί στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, δεν θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως ο ρόλος τους, καθώς προς το παρών δεν είναι γνωστός ο αριθμός των φοιτητών που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, ωστόσο εκτιμάται πως θα συνεισφέρουν τόσο στο κομμάτι των εμβολιασμών, όσο και σ’ αυτό των κλινικών, κατόπιν συνεννόησης και έγκρισης από τους Διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών!  

papadopoulos panos
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου Πάνος Παπαδόπουλος

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου Πάνος Παπαδόπουλος μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

«είναι μια πρόταση την οποία είχα κάνει και είχε συζητηθεί, ώστε κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, που δεν υπάρχουν μαθήματα στις Ιατρικές σχολές και ενόψει της επιστροφής πολλών φοιτητών στο γενέθλιο τόπο τους και λόγω της πανδημίας να ενεργοποιηθεί η διαδικασία αυτή.

Η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, η σε συνεννόηση με το Υπουργείο, συμφώνησε, αφού νωρίτερα ενημερώθηκε με την διαδικασία που έπρεπε για το αίτημά μας. Αμέσως ενημερώθηκε η υγειονομική περιφέρεια η οποία συμφώνησε να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, το οποίο ονομάστηκε «Ιατρική Απόβαση 2021» και θα εφαρμοστεί  από 15/7 μέχρι και 10/9.

Το επόμενο χρονικό διάστημα η υγειονομική περιφέρεια θα μας ζητήσει κάποια στοιχεία, έτσι ώστε οι φοιτητές που θα έρθουν να γνωρίζουν. Ακόμη δεν γνωρίζουμε πόσοι φοιτητές ιατρικής θα έρθουν, θα εξαρτηθεί από την διαθεσιμότητα που θα μπορέσει να εξασφαλίσει η επιστημονική εταιρεία, αλλά για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου ο ιδανικός αριθμός θα ήταν κάπου μεταξύ 5 και 10 φοιτητών, όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα.

Θα υποβάλουμε μια νέα διευκρινιστική εμείς ως Νοσοκομείο, η οποία θα αναλύει πως θα λειτουργεί το σύστημα και πως επιθυμούμε να συνεισφέρουν οι φοιτητές ιατρικής, οπότε αντίστοιχα θα εξασφαλιστεί και ο αριθμός των φοιτητών, ο οποίος όμως θα εξαρτηθεί άμεσα από την διαθεσιμότητα των φοιτητών και θεωρώ και την εντοπιότητα. Ακόμη και λίγοι να είναι οι φοιτητές που θα είναι από την περιοχή και θα δηλώσουν διαθεσιμότητα για τα δύο νοσοκομεία του νομού καλό θα είναι.

Σκεφτόμαστε να προσπαθήσουμε να τους εξασφαλίσουμε, αν αυτό είναι εφικτό μια μορφή πρακτικής, που θα τους βοηθήσει και αυτούς. Θα αφορά και τα δύο νοσοκομεία, τουλάχιστον το έγγραφο της ΥΠΕ έχει πάει και στο Νοσοκομείο του Αγρινίου. Παράλληλα, οι ιδιώτες γιατροί που ήρθαν να συνεισφέρουν έχουν σύμβαση μέχρι και 30/6 με δυνατότητα παράτασης, θεωρώ λοιπόν πως θα «απελευθερωθούν» όλες οι ειδικότητες που συμμετέχουν καθώς οι φοιτητές  θα εμπλακούν στο πρόγραμμα εμβολιασμών.

Πρέπει να δούμε και θεσμικά πως θα λειτουργήσει, γιατί όλο το προσωπικό έχει καταρρεύσει, μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι φοιτητές στην υποβοήθηση ώστε να υπάρξουν κάποιες άδειες, θα εξεταστεί ο ακριβής ρόλος των φοιτητών γιατρών από τους Διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών, αφού πρώτα προσέλθουν οι φοιτητές, αλλά εκτιμώ πως ο ρόλος τους θα είναι υποβοηθητικός και στα δύο σκέλη και σ’ αυτό των εμβολιασμών και σ’ αυτό των κλινικών».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Κορονοϊός: 33 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία – 1.505 σε όλη την χώρα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr