ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΝοσοκομείο Μεσολογγίου: «Εντέλλεσθαι» για τη μεταφορά ασθενών με covid

Νοσοκομείο Μεσολογγίου: «Εντέλλεσθαι» για τη μεταφορά ασθενών με covid

Νοσοκομείο Μεσολογγίου: «Εντέλλεσθαι» για τη μεταφορά ασθενών με covid

Νοσοκομειακοί Γιατροί Αιτωλοακαρνανίας: Κάνουμε ξανά την υπέρβαση, το ίδιο όμως ζητάμε και από την πολιτεία

Το σχέδιο για λειτουργία κλινικής κορονοϊού στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, αν και αρχικά φάνηκε να προσκρούουν στις αντιδράσεις των γιατρών του Νοσοκομείου, που εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν ακόμη στο Νοσοκομείο οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να νοσηλευτούν ασθενείς με covid, τελικά θα προχωρήσει.

Χθες Τρίτη 3/11 δόθηκε σχετικό “εντέλλεσθαι” από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, κάτι που εξάλλου είχαν ζητήσει και οι γιατροί στην επιστολή τους, σημειώνοντας ότι αν η διοίκηση επιμείνει σε αυτή την επιλογή που κατά τους ίδιους αντίκειται στην ορθή ιατρική πρακτική από άποψη προϋποθέσεων, τότε να το κάνει γραπτώς. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για μεταφορά ασθενών στην Αιτωλοακαρνανία από άλλα σημεία της χώρας (Γιάννενα, Βόρεια Ελλάδα κτλ), όπου η πανδημία καλπάζει και τα εκεί νοσοκομεία έχουν «φρακάρει». Σημειωτέον ότι κάτι αντίστοιχο πρόκειται να συμβεί και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου, όπου οι πληροφορίες λένε ότι και εκεί επίκειται μεταφορά ασθενών από άλλες περιοχές.

Πάντως η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας με ανακοίνωσή της παρενέβη στο ζήτημα της ενίσχυσης των νοσοκομείων του Αγρινίου και Μεσολογγίου, απευθύνοντας έκκληση για ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό από την Πολιτεία. «Ως γιατροί θα κάνουμε για άλλη μια φορά την υπέρβαση για να κρατήσουμε όρθιο το σύστημα υγείας. Το ίδιο όμως ζητάμε και από την πολιτεία» επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών ζητώντας την ενίσχυση των νοσοκομείων προκειμένου να μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς με Covid.

  • Αναλυτικά η ανακοίνωση των Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας :    

Με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 η πίεση του συστήματος υγείας, που αναμέναμε, είναι πλέον πραγματικότητα.

Οι ελλείψεις, που είχαμε επισημάνει τον Σεπτέμβριο, γίνονται πλέον εμφανείς όσο ποτέ .

Γνωρίζοντας την κρισιμότητα των καταστάσεων, μεγαλύτερη από ότι δείχνει αυτή τη στιγμή, είναι δεδομένο ότι ως γιατροί θα κάνουμε για άλλη μια φορά  την υπέρβαση για να κρατήσουμε όρθιο το σύστημα υγείας.

Το ίδιο όμως ζητάμε και από την πολιτεία.

Να αντιληφθεί επιτέλους, ότι δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από την απόλυτα απαραίτητη ενίσχυση του Νοσοκομείου, σε ιατρικό προσωπικό κυρίως, αλλά και σε τεχνολογικό εξοπλισμό, προκειμένου να αντέξει και να ανταποκριθεί με ασφάλεια και επιστημονική επάρκεια στο ρόλο του στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Θυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι έχει γίνει σαφές από την αρχή της πανδημίας και τεκμηριώθηκε στη συνέχεια με πάρα πολλές αξιόπιστες μελέτες, πόσο σημαντικό ρόλο έχει η επαρκής περίθαλψη στη δραστική μείωση της θνητότητας  από covid-19 .

Στην  επίσκεψη του χθες στο Νοσοκομείο ο Καθηγητή Παθολογίας , λοιμωξιολόγος κος Μαραγκός, μαζί με κάποιες χωροταξικές αλλαγές που πρότεινε , επιβεβαίωσε αυτές τις ελλείψεις και την ανάγκη να δοθούν   άμεσα λύσεις.

Στην ίδια γραμμή βρίσκονται και οι θέσεις των συναδέλφων της Παθολογικής Κλινικής της Ν.Μ. Μεσολογγίου μετά την εντολή για νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

  • Η επιστολή των παθολόγων του Νοσοκομείο Μεσολογγίου

«Απαιτούμε όμως το ελάχιστο των προϋποθέσεων για κάθε έργο που αναλαμβάνουμε και στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν υπάρχει»

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την προσπάθεια μεταφοράς θετικών Covid -19 περιστατικών από τα Γιάννενα στην Μεσολογγίου με προφορική εντολή από την Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ.

Είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε ότι η Ν.Μ.Μεσολογγίου δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς, δε διαθέτει καν καθημερινή κάλυψη αναισθησιολόγου (2 αναισθησιολόγοι που δεν καλύπτουν όλο τον μήνα),δεν διαθέτει δυνατότητα αξονικής τομογραφίας (υπάρχει αξονικός που περιμένουμε πιστοποίηση αλλά δεν υπάρχει ακτινολόγος που να γνωματεύει αξονικές), δε διαθέτει ΜΕΘ, δε διαθέτει πνευμονολόγο, δε διαθέτει λοιμωξιολόγο.

Με βάση όλα τα παραπάνω αντίκειται στην κοινή λογική και στην ορθή ιατρική πρακτική η νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ν.Μ. Μεσολογγίου.

Ενέχει κινδύνους για τους ασθενείς και καθιστά τους θεράποντες  ιατρούς ακάλυπτους σε ενδεχόμενη αναζήτηση νομικών ευθυνών.

Δεν ανήκουμε ούτε στην κατηγορία των φυγόπονων, ούτε στην κατηγορία αυτών που αρνούνται την ευθύνη. Και αυτό αποδεικνύεται από το έργο της κλινικής μας  όλη την προηγούμενη περίοδο, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Απαιτούμε όμως το ελάχιστο των προϋποθέσεων για κάθε έργο που αναλαμβάνουμε και στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν υπάρχει.

Σε περίπτωση επιμονής σε αυτή την επιλογή ζητάμε :

1)Έγγραφη και όχι προφορική εντολή για την νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

2) Γραπτή εντολή (εντέλλεσθε) από την διοίκηση της Ν.Μ. Μεσολογγίου για την νοσηλεία επιβεβαιωμένων περιστατικών.

Με τιμή

 Καρατζογιάννης Δημήτρης, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής

  Βογιατζή Κατερίνα, Διευθύντρια ΕΣΥ

 Παπαποστόλου Αποστόλης, Επιμελητής Α

  Παπαζαχαρίας Ευάγγελος, Επιμελητής Β

Γκάτσης Ηλίας, Επικ. Επιμελητής Β

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

Η «πένα» του Βαρεμένου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ