ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΝοσοκομείο Αγρινίου: Σήμερα η απόφαση για το μοριακό αναλυτή

Νοσοκομείο Αγρινίου: Σήμερα η απόφαση για το μοριακό αναλυτή

Νοσοκομείο Αγρινίου: Σήμερα η απόφαση για το μοριακό αναλυτή

Με εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διαχείριση της πανδημίας

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται, λέει το αρχαίο ρητό και η σοφία του επιβεβαιώνεται στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, όπως πληροφορείται η «Σ» είναι και η προμήθεια μοριακού αναλυτή, προκειμένου να γίνονται οι αναλύσεις των τεστ κορονοϊού στο Νοσοκομείο Αγρινίου.

Τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα με τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ από τα εργαστήρια της Πάτρας, αλλά και η διασπορά του ιού στο προσωπικό του Νοσοκομείου -σημειωτέον ότι μιλάμε για σχεδόν 20 κρούσματα το τελευταίο διάστημα- κατέστησαν πλέον επιτακτική –γιατί ήταν σαφής προ πολλού- την ανάγκη το Νοσοκομείο Αγρινίου ως Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορονοϊό να διαθέτει μοριακό αναλυτή και να έχει άμεση εικόνα για το πώς θα διαχειριστεί όσους προσέρχονται ως ύποπτα κρούσματα κορονοϊού.

Σήμερα λοιπόν το Νοσοκομείο Αγρινίου θα αποφασίσει για τις τεχνικές προδιαγραφές του μοριακού αναλυτή και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την προμήθειά του, η οποία όπως πληροφορείται η «Σ» θα ξεπεράσει τις 150.000 ευρώ.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι το θέμα έρχεται σήμερα στο ΔΣ του Νοσοκομείου ως εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διαχείριση της πανδημίας στο Νοσοκομείο, η οποία συστάθηκε με απόφαση – παρέμβαση του διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, αμέσως μετά τον εντοπισμό της διασποράς του κορονοϊού στο προσωπικό του Νοσοκομείου την προηγούμενη εβδομάδα. Το προηγούμενο διάστημα για λόγους που δεν έχουν διευκρινιστεί απολύτως οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου Αγρινίου δεν είχαν προχωρήσει σε ανάλογη εισήγηση, που να τεθεί ενώπιον του ΔΣ του Νοσοκομείου.

Εντωμεταξύ, αν υπάρχει κάποια υπόνοια ότι εμπόδιο για την προμήθεια μοριακού αναλυτή ήταν το οικονομικό σκέλος, αξίζει να παρατηρήσουμε ότι σήμερα τουλάχιστον που το θέμα έρχεται στο ΔΣ δεν έχει υπάρξει κάποια έκτακτη επιχορήγηση του Νοσοκομείου αποκλειστικά για αυτή την προμήθεια.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί το θέμα δεν προχώρησε όλο το προηγούμενο διάστημα. Γιατί έπρεπε να υπάρξει πρώτα διασπορά του ιού στο προσωπικό του Νοσοκομείου και μετά να παρθούν αποφάσεις για τον μοριακό αναλυτή;

Κάλλιο αργά παρά ποτέ βέβαια. Τη δεδομένη χρονική στιγμή αυτό που προέχει είναι να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε η κατάσταση να ελεγχθεί και να προστατευτεί η υγεία των ασθενών αλλά και των υγειονομικών, που τώρα στην πανδημική κρίση είναι υπερπολύτιμη.

Παρέμβαση Καρβέλη για την ενίσχυση σε γιατρούς

Μετακινήσεις προσωπικού από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και ένας μόνιμος παθολόγος

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Νοσοκομείου Αγρινίου σε προσωπικό η 6η ΥΠΕ προβαίνει σε ακόμη κίνηση με την μετακίνηση πέντε συνολικά ιατρών από διάφορες δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς το Νοσοκομείο Αγρινίου. Ενώ επίκειται μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ την προηγούμενη εβδομάδα και η πρόσληψη ενός μόνιμου παθολόγου για την παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου, που ουσιαστικά έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας.

Μια «ανάγνωση» πίσω από τα κρούσματα στο Νοσοκομείο

Ο εντοπισμός κρουσμάτων στο Νοσοκομείο Αγρινίου είναι οπωσδήποτε κάτι δυσάρεστο, όμως αν παρατηρήσει κανείς το ποιες ειδικότητες στο προσωπικό του Νοσοκομείου έχει «χτυπήσει» ο ιός, ενδεχομένως με σχετική ασφάλεια μπορεί να βγάλει κάποια συμπεράσματα, που αναδεικνύουν τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και τον επαγγελματισμό, με το οποίο η πλειονότητα του προσωπικού και ιδίως αυτό της κλινική covidαντιμετωπίζει τις δυσκολίες, που δημιουργεί η πανδημία.

Είναι αξιοσημείωτο λοιπόν ότι τα περισσότερα κρούσματα στο προσωπικό του Νοσοκομείου Αγρινίου δεν εντοπίζονται στο προσωπικό της κλινικής covid, αλλά στο προσωπικό άλλων κλινικών και τμημάτων του Νοσοκομείου. Υπάρχουν βέβαια κρούσματα μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού σε ανθρώπους του Νοσοκομείου που έρχονται σε επαφή με τους νοσούντες από κορονοϊό.

Όμως τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε ειδικότητες όπως οι τραυματιοφορείς, οι καθαρίστριες, οι βοηθοί θαλάμου, το προσωπικό ασφαλείας, αλλά και οι νοσηλεύτριες του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Ως επί το πλείστον, δηλαδή, μιλάμε για ανθρώπους που από τη φύση της ειδικότητάς τους μετακινούνται σε πολλούς και διαφορετικούς χώρους.

Ενώ η περίπτωση κρουσμάτων στα επείγοντα δείχνει, αν μη τι άλλο, πόσο κρίσιμη είναι διαχείριση των περιστατικών που προσέρχονται στο Νοσοκομείο ως ύποπτα περιστατικά κορονοϊού, καθώς και πόσο σημαντική είναι η γρήγορη εργαστηριακή επιβεβαίωση ή όχι του κάθε περιστατικού, ώστε να γίνει και η ανάλογη διαχείριση στη συνέχεια. Για αυτό λοιπόν είναι και σημαντική η προμήθεια του μοριακού αναλυτή.

Δημήτρης Παπαδάκης-Εφημερίδα Συνείδηση

Αγρίνιο: Αρνητικά τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου των 34 αστυνομικών

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr