ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΝοσοκομείο Αγρινίου: Που είναι η λίστα των χειρουργείων;

Νοσοκομείο Αγρινίου: Που είναι η λίστα των χειρουργείων;

Νοσοκομείο Αγρινίου: Που είναι η λίστα  των χειρουργείων;
  •  «Αγνοούνται» από το 2018 και το 2019 οι λίστες χειρουργείων στο Νοσοκομείο Αγρινίου
  • Θέμα διαφάνειας ανακύπτει με τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Αγρινίου από τη μη ανάρτηση της λίστας των τακτικών και των έκτακτων χειρουργείων

Μια έντονη και συνάμα ενδιαφέρουσα συζήτηση προκύπτει αναφορικά με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο Αγρινίου σε σχέση με την εκτέλεση των τακτικών χειρουργείων, υπό το πρίσμα των περιορισμών που θέτειο υγειονομικός χάρτης λόγω της πανδημίας.

Ως γνωστόν η Αιτωλοακαρνανία εντάσσεται ακόμη στο «βαθύ κόκκινο» του υγειονομικού χάρτη και βάσει σχετικής ΚΥΑ προβλέπεται περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργείων μέχρι 80%, με εξαίρεση φυσικά για τα έκτακτα χειρουργεία. Το προηγούμενο διάστημα πάρθηκε αρμοδίως η απόφαση στο Νοσοκομείο Αγρινίου να γίνει ένα βήμα παραπάνω από όσα προβλέπουν τα έκτακτα μέτρα του Υπουργείου Υγείας και ουσιαστικά να μηδενιστούν τα τακτικά χειρουργεία. Προχθές όμως αποφασίστηκε η επάνοδος στο… γράμμα του νόμου και να προχωρήσει  η εκτέλεση του 20% των προγραμματισμένων χειρουργείων.

Τόσο η αρχική απόφαση, όσο και η προχθεσινή, από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι δημιούργησε πολλές και μάλλον έντονες συζητήσεις στις τάξεις των ανθρώπων του Νοσοκομείου Αγρινίου, των θεσμικών οργάνων του Νοσοκομείου και της Επιτροπής που έχει συσταθεί από την 6η ΥΠΕ για τη διαχείριση της πανδημίας. Η έντονη πίεση που υπήρξε τις προηγούμενες εβδομάδες στο Νοσοκομείο Αγρινίου με την πληρότητα των κλινικών covidνα αγγίζει το 100% ενδεχομένως να δικαιολογεί τον περιορισμό των χειρουργείων πέραν του προβλεπόμενου. Σε κάθε περίπτωση όμως μιλάμε για κάτι που ελέγχεται, από την στιγμή που ξεπερνά τα όρια, που θέτει το Υπουργείο Υγείας και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων που συνέστησε τα έκτακτα μέτρα λειτουργίας των νοσοκομείων, λόγω της πανδημίας.

Η λίστα των επειγόντων χειρουργείων, έτσι όπως είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου Αγρινίου, σταματά το Μάιο του 2018

 

Η λίστα των τακτικών χειρουργείων στη χειρουργική κλινική, έτσι όπως είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου Αγρινίου, σταματά στις αρχές του 2019

 

Το μείζον θέμα όμως στο Νοσοκομείο Αγρινίου σε σχέση με τα χειρουργεία, θέμα που δεν άπτεται των έκτακτων συνθηκών που διαμορφώνει η πανδημία, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι λίστες χειρουργείων δεν δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου. Η λίστα των επειγόντων χειρουργείων που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Νοσοκομείου σταματά στο 2018… ενώ η λίστα των τακτικών χειρουργείων της χειρουργικής κλινικής σταματά στο 2019… Μιλάμε δηλαδή για εποχές προ πανδημίας. Και φυσικά με μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο θα δει κανείς ότι, αν όχι όλα, τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας και μεγάλα νοσοκομεία των Αθηνών, αλλά και μικρότερα νοσοκομεία στην επαρχία, δημοσιεύουν, όπως προβλέπεται τις λίστες των χειρουργείων. Στο Αγρίνιο γιατί δεν δημοσιεύονται οι σχετικές λίστες;  Η μη ανάρτηση της λίστας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το τι πραγματικά συμβαίνει με τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Ουσιαστικά στερεί το πρωταρχικό «λιθαράκι» για τη διαφάνεια της όλης διαδικασίας. Πόσο μάλλον, όταν μιλάμε για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, που «αγγίζει» διαφορετικές κυβερνήσεις, υπουργούς και γενικότερα ιθύνοντες στο χώρο της Υγείας.

Η «Σ» το προηγούμενο διάστημα έχει δεχθεί αρκετές οχλήσεις από αναγνώστες της, που περιμένουν να πάρουν ημερομηνία για να χειρουργηθούν. Η πανδημία και ο περιορισμός των τακτικών χειρουργείων είναι γνωστό ότι σε όλη την Ελλάδα μεγάλωσε πολύ τις λίστες των χειρουργείων. Μπορεί δυστυχώς καθημερινά να ασχολούμαστε με το αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών με covid στις ΜΕΘ, αλλά πρόκειται επίσης για ένα πολύ σοβαρό θέμα, που απασχολεί χιλιάδες ασθενείς σε όλη τη χώρα και συνιστά μια μεγάλη «παράπλευρη» απώλεια της πανδημίας. Γιατί, από τη στιγμή που οι λίστες αναμονής έχουν «μακρύνει» τόσο πολύ, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από το πρόβλημά τους, το οποίο μπορεί να μην είναι επείγον, ωστόσο από τη στιγμή που μιλάμε για περιορισμό των τακτικών χειρουργείων για μεγάλο χρονικό διάστημα και για πιθανές ημερομηνίες χειρουργείων μετά από αρκετούς μήνες, η ταλαιπωρία επιτείνεται. Και εδώ είναι λογικό και ανθρώπινο να ψάξει κάποιος ασθενής να βρει τρόπο να «παρακάμψει» τη λίστα αναμονής. Αυτό το «by-pass»θεωρητικά μπορεί να γίνει με νόμιμο τρόπο δηλαδή με το να θεωρηθεί το χειρουργείο έκτακτο και όχι τακτικό, κάτι που μπορεί θεωρητικά πράγματι να συμβεί, αν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ασθενής επιδεινωθεί σε βαθμό που να μην παίρνει αναβολή, είτε με αδιαφανή τρόπο και το χειρουργείο τα «βαφτιστεί» έκτακτο.

Θα μπορούσε κάτι τέτοιο από όλα αυτά να συμβαίνει στο Νοσοκομείο Αγρινίου; Από τη στιγμή που δεν δημοσιεύονται οι λίστες αναμονής των χειρουργείων, ο καθένας μπορεί να υποθέσει ό,τι κρίνει.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Διαβάστε επίσης: Πρόεδρος A’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας: Πρόθεση να εμβολιαστεί το 45% των εκπαιδευτικών

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr