ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΣτο Νοσοκομείο Αγρινίου Ν.Φαρμάκης και Γ.Καρβέλης για την ενεργειακή-πρωτοποριακή αναβάθμισή του (pics & video)

Στο Νοσοκομείο Αγρινίου Ν.Φαρμάκης και Γ.Καρβέλης για την ενεργειακή-πρωτοποριακή αναβάθμισή του (pics & video)

Στο Νοσοκομείο Αγρινίου Ν.Φαρμάκης και Γ.Καρβέλης για την ενεργειακή-πρωτοποριακή  αναβάθμισή του (pics & video)

Τι ανέφερε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ για την παρουσία τους στο Νοσοκομείο Αγρινίου και το μεγαλεπήβολο έργο που σύντομα θα ξεκινήσει

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης υλοποίησης του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Αγρινίου, το οποίο με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ, Γιώργου Ζερβού, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με συνολικό προϋπολογισμό, 3.999.369,29 ευρώ, νωρίτερα το μεσημέρι επισκέφτηκαν το Νοσοκομείο Αγρινίου ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης συνοδευόμενος από τους Αντιπεριφερειάρχες Λάμπρο Δημητρογιάννη, Μαρία Σαλμά και Θανάση Μαυρομμάτη και τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος νωρίτερα πραγματοποίησε αυτοψία στο Νοσοκομείο και το σημείο εμβολιασμού του Νοσοκομείου.

Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν να εξετάσουν τις λεπτομέρειες του έργου, το οποίο αποτελεί πανευρωπαϊκή πρωτοπορία!

Το έργο αφορά την δραστική ενεργειακή αναβάθμιση του κεντρικού κτιρίου του Νοσοκομείου το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποέργα:

• Παροχή υπηρεσιών ενεργειακού συμβούλου δια την προετοιμασία του φακέλου υποβολής – Ενεργειακή αναβάθμιση συστημάτων θερμάνσεως,ψύξεως,αερισμού και παραγωγής ζεστού νερού χρήσεως – Αντλίες θερμότητας συνολικής θερμικής,ψυκτικής ισχύος 2850 kW για ψύξη/θέρμανση και παραγωγή Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ) καθώς και νέου δικτύου στοιχείων ανεμιστήρα (FCU) στα κτίρια αυτά – ηλιοθερμικά συστήματα συνολικού εμβαδού συλλεκτών 300 m2 και 4x5000m3 δεξαμενών θερμού νερού – Αντικατάσταση λαμπτήρων φθορισμού με LED – Εισαγωγή συστήματος διαχείρισης ενέργειας των ανωτέρω κτιρίων (BMS) 250 σημάτων εισόδου/εξόδου – Αντικατάσταση κουφωμάτων του κεντρικού κτιρίου με νέα κουφώματα ενεργειακής τεχνολογίας

• Αντικατάσταση ακτινολογικών ιατρικών μηχανήματων με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης

• Τεχνική μελέτη και σύνταξη τευχών δημοπράτησης για το υποέργο 2

• Παροχή υπηρεσιών ενεργειακού συμβούλου δια την:  α) Ανάπτυξη συστήματος ενεργειακής διαχείρισης και εκπαίδευσης του προσωπικού, β) Διεξαγωγή του τελικού ενεργειακού ελέγχου για τα ιατρικά μηχανήματα

• Ενεργειακής επιθεωρήσεως για τον έλεγχο της τελικής ενεργειακής πιστοποίησης του κεντρικού κτιρίου (τελικό ΠΕΑ) του Νοσοκομείου σε κλάση Β+.

Υπενθυμίζουμε πως με το συγκεκριμένο έργο θα επιτευχθεί εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας πετρελαίου κατά 70,8% και ηλεκτρικής ενέργειας περί το 6,55 % και μία σημαντική εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας περί το 20%. Επίσης αναβαθμίζεται ριζικά η ποιότητα και η αξιοπιστία των συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και κλιματισμού, ενώ οι εκπομπές CO2 μειώνονται κατά 693 τόνους ήτοι 17,2%.

Σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση του έργου, το Νοσοκομείο Αγρινίου θα κατατάσσεται πλέον μεταξύ των κτιρίων σχεδόν μηδενικής καταναλώσεως ενέργειας (ΚΣΜΚΕ) και ίσως είναι το πρώτο πανελληνίως και από τα πρώτα στην Ευρώπη που επιτυγχάνει αυτήν την κατάταξη!

Ο Γιάννης Καρβέλης δήλωσε: «με τον περιφερειάρχη ξεκινήσαμε χρονικά από την ίδια αφετηρία και το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το κτίριο της 6ης ΥΠΕ στην Πάτρα σχεδόν εφάπτονται. Έτσι ακριβώς εφάπτονται και οι αρμοδιότητές μας ιδίως πάνω σε θέματα δημόσιας υγείας. Το project είναι σημαντικό και θα αποτελέσει πρότυπο, εργαλείο δουλειάς για άλλα νοσοκομεία και κτιριακά συγκροτήματα. Ήταν κάτι που θέσαμε εξ αρχής σε πλήρη εφαρμογή όταν είχαμε την ιδία αναβάθμισης των νοσοκομείων και των δημόσιων κτιρίων αντίστοιχα. Δεν μιλάμε για μια απλή ενεργειακή αναβάθμιση, αλλά για μια έξυπνη κίνηση σχετικά με την ενεργειακή κίνηση του νοσοκομείου και την θερμική του υποστήριξη και σε ότι αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την στεγανοποίησή του. Μιλάμε επί της ουσίας για ένα καινούργιο νοσοκομείο που θα μπορεί να έχει ενεργειακή αυτονομία και γι αυτό μιλάμε για καινοτόμο δράση που θα αποτελέσει οδηγό και για άλλα πράγματα. Σε λίγους μήνες φτάνουμε στο στάδιο της δημοπράτησης. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Φαρμάκη και τους συνεργάτες του και δηλώνω για ακόμη μια φορά ότι έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε μαζί πράγματα που θα αφορούν όλη την Δυτική Ελλάδα».

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε: «είμαστε χαρούμενοι σήμερα γιατί οι προσπάθειες συνεργασίας των υπηρεσιών της Δυτικής Ελλάδας, του νοσοκομείου Αγρινίου και της 6ης ΥΠΕ ευωδίασαν. Υπεγράφη η ένταξη του έργου από το αρμόδιο υπουργείο, η οποία αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ και θα οδηγήσει στην αυτονόμηση ενεργειακά του νοσοκομείου και όχι απλά την αναβάθμισή του. Οι εξοικονομήσεις θα φτάνουν πάνω του 70% λ.χ στο πετρέλαιο, πάνω από 20% στο ηλεκτρικό ρεύμα κλπ, όπως επίσης θα περιλαμβάνει και αντικαταστάσεις και αναβαθμίσεις υποδομών του κτιρίου, το οποίο θα το καταστήσουν σε κτίριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης που το αναγάγει σε έργο πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως πράσινη υγειονομική μονάδα. Αυτό έχει μεγάλη αξία γιατί συμβαίνει πρώτη φορά, συμβαίνει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο Νοσοκομείο Αγρινίου τώρα και αύριο στα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα.  Έτσι μιλάμε με πράξεις και οι πράξεις αυτές το 2023, στα μέσα, θα είναι πραγματικότητα και θα αποτελεί πιλότο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι επιτυχία για όλους όσους δούλεψαν για να είμαστε σήμερα εδώ και φυσικά για το υπουργείο που υπέγραψε και έδωσε την έγκρισή του. Η ενέργεια αυτή αποτελεί πράξη που αναβαθμίζει τον υγειονομικό χάρτη, θα είμαστε όλοι σε συνεργασία. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  έβαλε πλάτη σε όλο αυτό τον αγώνα που γίνεται ενάντια στην πανδημία, όπως με τα 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών για την μισθοδοσία των υγειονομικών, τα 3 εκατ. ευρώ της έξτρα επιχορήγησης των νοσηλευτικών μονάδων, μεταξύ των οποίων και το νοσοκομείο Αγρινίου,  όπως επίσης σε όλες τις προσπάθειες που αποτελούν τους κρίκους της αλυσίδας ενίσχυσης του υγειονομικού χάρτη. Η υγεία ήταν είναι και θα είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα και γι αυτό η αυτοδιοίκηση βάζει σοβαρά πλάτη».

Ο Λάμπρος Δημητρογιάννης ανέφερε: «η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Αγρινίου είναι αποτέλεσμα μιας εντατικής προσπάθειας που έγινε τους τελευταίους 12 μήνες που κατά κύριο λόγο αφορούσε το κτίριο του Νοσοκομείου Αγρινίου που το 2013 παραδόθηκε και λειτούργησε να αναβαθμιστεί και επί της ουσίας να μετατραπεί σε πράσινο κτίριο και να αυτονομηθεί ενεργειακά. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη που εξ αρχής πίστεψε το Project αυτό, όπως επίσης και όλους τους εμπλεκόμενους συντελεστές που με την συνεργασία μας επετεύχθη το αποτέλεσμα αυτό. Είναι σημαντικό διότι σε περίοδο πανδημίας εντάχτηκε για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο. Η χρονιά που φεύγει κλείνει με ένα όμορφο τρόπο για το Νοσοκομείο του Αγρινίου και την περιοχή. Το έργο για το οποίο βρισκόμαστε εδώ και έχει εξαγγελθεί είναι καινοτόμο ενεργειακά και περιβαλλοντικά, εξοικονομεί σε υψηλό πολύ ποσοστό θερμική και ηλεκτρική ενέργεια, όπως επίσης πόρους για την διοχέτευσή τους σε άλλες πηγές. Είναι ένα έργο που μειώνει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και εφαρμόζει πλήρως την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Τους επόμενους μήνες προχωράμε στο δεύτερο σκέλος του έργου όπου με συλλογική προσπάθεια θα υλοποιηθεί».

Ο κ. Φαρμάκης και ο κ. Καρβέλης μίλησαν και για το εμβολιασμό. Συγκεκριμένα ο κ. Φαρμάκης είπε: «είναι μια εθνική προσπάθεια και όχι κυβερνητική. Αφορά το μέλλον της χώρας. Η πανδημία μας βρήκε σχεδόν απροετοίμαστους όπως όλον τον πλανήτη. Έχουμε την ευκαιρία με το εμβόλιο να γνωρίζουμε πως στη μάχη έχουμε ένα δώρο από την επιστήμη, η οποία είχε, έχει και θα έχει τον πρώτο λόγο. Είναι δώρο ζωής και μπορούμε να το κάνουμε όπλο και σαν περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είμαστε εδώ να βοηθήσουμε στην εμπέδωση της ανάγκης εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Αυτό θα γίνει με την σειρά που πρέπει και αποφασίζει η πολιτεία. Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ έδωσε το παράδειγμα και έκανε ήδη το εμβόλιο και ο καθένας μας θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα αυτό προσπαθώντας να βάλουμε στην άκρη κάθε φωνή που αντιβαίνει στην εθνική αυτή προσπάθεια», ενώ ο κ. Καρβέλης τόνισε: «είναι μια μεγάλη εθνική και πατριωτική προσπάθεια. Αποτελεί το όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ελληνική πολιτεία πολύ γρήγορα εξασφάλισε μεγάλο αριθμό εμβολίων. Θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί από όλους εκείνους που πρέπει να τιμήσουμε και έχουμε ευχαριστήσει κατά το παρελθόν για την προσφορά τους, μιλάω για τους υγειονομικούς όλων των νοσηλευτικών μονάδων.  Η προσπάθεια στην Δυτική Ελλάδα ήδη ξεκίνησε και θα συνεχιστεί με γρήγορους ρυθμούς. Η πρώτη φάση εκτιμούμε πως θα ολοκληρωθεί ως και τις 20 Ιανουαρίου. Από κει και πέρα στοχεμένα θα μπούμε στην διαδικασία του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα τους πιο υπέργηρους που είναι πιο ευάλωτοι. Σκοπός μας είναι να θωρακίσουμε την κοινότητα για να αναχαιτίσουμε το κύμα της πανδημίας που μας άλλαξε την ζωή».

 

 

Κωνσταντίνος Χονδρός-Εφημερίδα Συνείδηση

Αγρίνιο: Rapid Test την Πέμπτη στην είσοδο του Δημαρχείου

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr