ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & ΥγειαΝοσοκομείο Αγρινίου: Με μεγάλη συμμετοχή η δράση δωρεάς μυελού των οστών – Μιλά στη “Σ” ο διοικητής Μ. Σερασκέρης

Νοσοκομείο Αγρινίου: Με μεγάλη συμμετοχή η δράση δωρεάς μυελού των οστών – Μιλά στη “Σ” ο διοικητής Μ. Σερασκέρης

Νοσοκομείο Αγρινίου: Με μεγάλη συμμετοχή η δράση δωρεάς μυελού των οστών – Μιλά στη “Σ” ο διοικητής Μ. Σερασκέρης

Το Νοσοκομείο Αγρινίου συμμετείχε στη δεύτερη πανελλήνια εθελοντική δράση δωρεάς μυελού οστών που διοργανώνει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας σε συνεργασία με το Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας».

Με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, χθες Τετάρτη (14.9.23) από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου, επαγγελματίες υγείας, νοσηλευτές και πολίτες από 18 ετών μέχρι και 50 ετών είχαν τη δυνατότητα να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη ακόμη και από επισκέπτες του Νοσοκομείου, ενώ ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου Μιχαήλ Σερασκέρης μιλώντας στην εφημερίδα «Συνείδηση» ανέφερε:

Ο κ. Μιχαήλ Σερασκέρης

«Συμμετέχει το Νοσοκομείο Αγρινίου στην καμπάνια για τη συγκέντρωση αιμοποιητικών κυττάρων που μπορούν να οδηγήσουν στο μέλλον σε δωρεές μυελού των οστών αποτελώντας ένα κρίκο μιας παγκόσμιας πράξης που σώζει ζωές. Θέλουμε να παροτρύνουμε όλους τους συμπολίτες μας μέχρι και 50 ετών, με μια πολύ απλή διαδικασία, με τη λήψη σάλιου, να συμμετάσχουν σε τέτοιες δράσεις, γιατί μπορεί να σώσουν ζωές.

Δεν είναι υποχρεωτικό ότι όλοι θα γίνουν δότες μυελού των οστών, μπορούν όμως μέσα από τη διαδικασία αυτή, όσοι έχουν τη δυνατότητα τελικά να είναι δότες, να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Οι νόσοι που βασίζονται στα αιμοποιητικά κύτταρα είναι εκφυλιστικές, απειλητικές για τη ζωή, αλλά για τους δότες είναι μια εντελώς ακίνδυνη η διαδικασία.

Συγκεκριμένο στόχο δεν έχουμε, γιατί οι καμπάνιες αυτές σκοπό και στόχο έχουν να αφυπνίσουν το αίσθημα αλληλεγγύης που διακρίνει τους Έλληνες. Οι πολίτες δε του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής, έχουν σημειώσει πολλά ρεκόρ στην κοινωνική προσφορά. Υπάρχει ευαισθησία και γι’ αυτό το λόγο είμαστε σίγουροι ότι όποιους στόχους και αν θέσουμε θα τους υπερκεράσουμε.

Το Τμήμα Αιμοδοσίας έχει αρκετή δουλειά στο Νοσοκομείο, υπάρχει μεγάλη πίεση λόγω τροχαίων και άλλων σοβαρών περιστατικών, αλλά είμαστε πάντα «εθελοντές» και εμείς στην προσπάθεια αυτή, συνεπώς, δεν θα αρνηθούμε ποτέ και σε κανέναν αν έρθει στο Νοσοκομείο για να γίνει δότης μυελού των οστών, να του πάρουμε δείγμα. Κατά τη διάρκεια του χρόνου όμως γίνονται αρκετές αντίστοιχες δράσεις, που επιτρέπουν σε πολλούς πολίτες να προσεγγίσουν το Νοσοκομείο για να γίνουν δότες μυελού των οστών ή να βρεθούν σε άλλα σημεία που λαμβάνονται δείγματα».

Γιατί όμως υπάρχει ανάγκη να γίνει κάποιος εθελοντής δότης αιμοποιητικών κυττάρων, μυελού των οστών;

Γιατί μπορεί να είναι ο μοναδικός που έχει τη δυνατότητα να σώσει έναν άνθρωπο που πάσχει από λευχαιμία ή άλλο σοβαρό αιματολογικό νόσημα. Όταν κάποιος ασθενής με αιματολογική κακοήθεια ή άλλο σοβαρό αιματολογικό νόσημα χρειαστεί μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων/ μυελού των οστών, αναζητείται συμβατός δότης, αρχικά από το οικογενειακό περιβάλλον. Με δεδομένο ότι μόνο 3 από τους 10 ασθενείς θα βρουν συμβατό συγγενή δότη, για το 70% των ασθενών η αναζήτηση επεκτείνεται στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί συμβατός, μη συγγενής, εθελοντής δότης.

Μια διαδικασία πολύ δύσκολη, γιατί παρά τα εκατομμύρια εγγεγραμμένων εθελοντών δοτών, είναι τέτοια η πολυπλοκότητα των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας και τόσο υψηλής απαίτησης η συμβατότητα, ώστε το 10% των ασθενών να μην μπορεί να βρει κατάλληλο δότη από την Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών.

Για το λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια να εμπλουτιστεί το Αρχείο Εθελοντών Δοτών, για να αυξηθούν οι πιθανότητες να βρίσκεται συμβατός δότης για κάθε ασθενή.

Εφημερίδα “Συνείδηση” – Κωνσταντίνος Χονδρός

Πάτρα: Εξαφάνιση άντρα που πήγε στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» για αξονική

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ