ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΝοσοκομείο Αγρινίου: Σε λειτουργία μόνο 2 από τα 6 χειρουργεία – Λίστες αναμονής με 400 ασθενείς  

Νοσοκομείο Αγρινίου: Σε λειτουργία μόνο 2 από τα 6 χειρουργεία – Λίστες αναμονής με 400 ασθενείς  

Νοσοκομείο Αγρινίου: Σε λειτουργία μόνο 2 από τα 6 χειρουργεία – Λίστες αναμονής με 400 ασθενείς  

Λίστες αναμονής με 400 ασθενείς υπάρχουν σύμφωνα με την εφημερίδα ‘Συνείδηση” στο Νοσοκομείο Αγρινίου, η οποία αναφέρει πως ασθενείς φεύγουν για άλλα νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές, τονίζοντας παράλληλα πως προσωπικό για να λειτουργήσει επιπλέον αίθουσα ή επιπλέον αίθουσες χειρουργείου, ζητούν οι υγειονομικοί. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

«Γολγοθά ανεβαίνουν» αναρίθμητοι ασθενείς που είναι στην λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Η λίστα χειρουργείου σε κάθε ειδικότητα είναι τεράστια και εκτός από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αντίστοιχου βεληνεκούς πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι χειρουργοί γιατροί του Νοσοκομείου Αγρινίου!

Οι λόγοι ωστόσο είναι διαφορετικοί για τους μεν και του δε, αλλά το μέγεθος του προβλήματος συχνά είναι το ίδιο! Οι μεν ασθενείς εκτός ότι κάνουν εισαγωγή πολύ καιρό πριν χειρουργηθούν, πιθανότατα να έχουν να αντιμετωπίσουν και επιπλέον ζητήματα που ανακύπτουν από το μεγάλο διάστημα της εισαγωγής τους μέχρι και το χειρουργείο τους λ.χ. εργασίας (υπάρχουν ασθενείς που έχει προγραμματιστεί να εισαχθούν στο Νοσοκομείο στα μέσα Δεκεμβρίου για να κάνουν χειρουργείο σχεδόν στα μέσα του Ιανουάριου).

Στον αντίποδα, οι δε γιατροί είναι πιεσμένοι, διότι, ενώ στο Νοσοκομείο Αγρινίου υπάρχουν έξι χειρουργεία (όπως επίσης και ειδικά χειρουργεία το σηπτικό χειρουργείο και η  χειρουργική μαιευτική αίθουσα) και από τα έξι αυτά χειρουργεία λειτουργούν μόνο τα δύο!

Αυτό δεν βοηθά ούτε φυσικά τους ασθενείς, καθώς αυτός είναι ο κύριος λόγος που αναμένουν μεγάλο χρονικό διάστημα να χειρουργηθούν, είτε έχουν κάνει την εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο, είτε είναι ακόμη στη λίστα αναμονής, ούτε φυσικά τους γιατρούς που χειρουργούν, διότι δεν έχουν το περιθώριο πέρα από τα προγραμματισμένα χειρουργεία να εντάξουν ακόμη κάποια χειρουργεία που μπορούν να εντάξουν στο πρόγραμμά τους ή πρέπει απαραιτήτως να τα εντάξουν.

Επιπροσθέτως, ανακύπτει σοβαρό ζήτημα αν τα δύο αυτά χειρουργεία είναι κατειλημμένα και ταυτόχρονα εκείνη τη στιγμή προκύψει και έκτακτο περιστατικό (δεν χρειάζεται να προκύψει λ.χ. τροχαίο, αλλά μια καισαρική λ.χ. που μάλιστα συμβαίνει να προκύπτει πολύ συχνότερα απ’ ότι ένα τροχαίο).

Φεύγουν για άλλα νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές ή από τη ζωή

Ενδεικτικά αξίζει να τονίσουμε πως βάσει διασταυρωμένων πληροφοριών της «Σ» η λίστα αναμονής στις περισσότερες ειδικότητες που χειρουργούν ξεπερνά τα 400 άτομα. Ο αριθμός αυτός όμως μεταβάλλεται συχνά (χωρίς όμως να παρουσιάζει και ιδιαίτερα μεγάλη απόκλιση) διότι μέσα στη λίστα υπάρχουν άτομα που τελικά εξασφαλίζουν χρήματα και καταφεύγουν σε άλλα νοσοκομεία για να χειρουργηθούν ή στον ιδιωτικό τομέα ή υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών, που είναι στη λίστα αναμονής που «φεύγουν» από τη ζωή!

Σύμφωνα με τους υγειονομικούς το πρόβλημα εντοπίζεται στη λειτουργία και την ανάγκη για επιπλέον στελέχωση των χειρουργείων, σύμφωνα με πληροφορίες και όχι στις λίστες αυτές καθαυτές. Αυτό προκύπτει, όπως προαναφέραμε, διότι αυτή τη στιγμή στο χειρουργείο λειτουργούν μόνο δύο αίθουσες από τις έξι που διαθέτει και αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχει προσωπικό να στελεχώσει τη λειτουργία και επιπλέον αίθουσας ή επιπλέον αιθουσών. Μάλιστα, η μία εκ των δύο αιθουσών που βρίσκεται σε λειτουργία είναι για τα επείγοντα περιστατικά και αναγκαστικά τη μετατρέπουν για να εξυπηρετήσουν και τακτικά περιστατικά.

Θ. Πλεύρης: Το νομοσχέδιο έρχεται να πατάξει τα «βαλιτσάκια»

Ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι προσπερνώνται οι σειρές στα χειρουργεία με… «βαλιτσάκια» και υποσχέθηκε λίστα ηλεκτρονικών χειρουργείων και απογευματινά χειρουργεία

Επειδή το πρόβλημα αφορά το σύνολο του ΕΣΥ και όχι μόνο το Νοσοκομείο Αγρινίου, το Υπουργείο Υγείας εδώ και αρκετό καιρό έχει βάλει στην ατζέντα τα απογευματινά χειρουργεία με την εμπλοκή και ιδιωτών ιατρών. Το νομοσχέδιο που ξεκίνησε να συζητείται χθες στη βουλή προβλέπει μεταξύ άλλων και αυτό το μέτρο.

Για ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που πηγαίνει τη χώρα στην επόμενη δεκαετία, την ώρα που μέρος της αντιπολίτευσης ζει ακόμα στο 1983, μίλησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο τοποθέτησής του, επί του νομοσχεδίου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναφερόμενος στην κριτική για τη δυνατότητα πρόσληψης γιατρών στο ΕΣΥ με μερική απασχόληση, και τη δυνατότητα διεξαγωγής ιδιωτικού έργου σε γιατρούς του ΕΣΥ, είπε ότι οι ασθενείς δεν θα πληρώνουν στο νοσοκομείο, άσχετα αν ο γιατρός τους είναι ιδιώτης, μερικής ή πλήρους απασχόλησης.

Όσο για το επιχείρημα ότι μπορεί να υπάρχει μεταφορά ύλης, και ότι μπορεί το νομοσχέδιο να στρέφει τον πολίτη προς τον ιδιωτικό τομέα, είπε ότι “υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες”. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν πρέπει να εθελοτυφλούμε για την παρούσα κατάσταση.

Πλεύρης: Οι ομάδες που δεν ελέγχουν αν οι φίλαθλοι στο γήπεδο είναι εμβολιασμένοι, θα υποστούν συνέπειες
Ο Θάνος Πλεύρης

«Τώρα μήπως δεν προσπερνώνται οι σειρές τα χειρουργεία; […] Δεν υπάρχουν έκτακτα περιστατικά που οποιαδήποτε διοίκηση δεν μπορεί εύκολα να ελέγξει αν είναι ή δεν είναι έκτακτα; Τα “βαλιτσάκια”, δεν έχετε ακούσει, που πηγαίνει ο άλλος και ξέρει ότι θα χειρουργηθεί;”, αναρωτήθηκε ο υπουργός. Αυτή την κατάσταση, είπε ο κ. Πλεύρης, το νομοσχέδιο δεν έρχεται να τη νομιμοποιήσει. Έρχεται να την πατάξει. Διότι με τη λίστα των ηλεκτρονικών χειρουργείων, με την πλήρη παρακολούθηση στο ΕΣΥ, με συγκεκριμένους στόχους, που θα έχει ο γιατρός ώστε να μπορεί να κάνει ιδιωτικό έργο κ.λπ., “θα ωφελείται αυτός που δεν έχει δυνατότητα να πάει να πληρώσει, είτε στο απογευματινό ιατρείο είτε στο απογευματινό χειρουργείο, είτε στην ιδιωτική κλινική απευθείας είτε στον ιδιώτη γιατρό απέξω. Διότι θα υπάρχει ομαλή λειτουργία όλου του συστήματος” είπε ο κ. Πλεύρης.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αιτωλοακαρνανία: Μηδέν εις το πηλίκον και στα εμπορικά hub!

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ