ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΝοσοκομείο Αγρινίου – Κρούσμα κορονοϊού Δεν ενημέρωσαν τον ΥΠΕάρχη

Νοσοκομείο Αγρινίου – Κρούσμα κορονοϊού Δεν ενημέρωσαν τον ΥΠΕάρχη

Νοσοκομείο Αγρινίου – Κρούσμα κορονοϊού  Δεν ενημέρωσαν τον ΥΠΕάρχη
  • Ο Γ. Καρβέλης επιβεβαιώνει στη «Σ» ότι δεν ενημερώθηκε θεσμικά από κανένα
  • Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Γ. Καρβέλη
  • Εξελίξεις στο Νοσοκομείο Αγρινίου φέρνει η επιβεβαίωση από το ΕΟΔΥ κρούσματος κορονοϊού σε ιατρό του Νοσοκομείου.
  • Αρνητικά όλα τα τεστ των πρώτων δειγμάτων που πάρθηκαν
  • Τι απαντά ο ΥΠΕάρχης για το ορισμό του Νοσοκομείου Αγρινίου ως Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορονοϊό στο Νοσοκομείο Αγρινίου

Χθες, Παρασκευή, νωρίς το πρωί ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Αγρινίου, για να εξετάσει επί τόπου την κατάσταση και να δώσει οδηγίες, καθώς η επιβεβαίωση ενός κρούσματος μέσα σε μια μεγάλη υγειονομική μονάδα είναι από τις δυνητικά πιο επικίνδυνες καταστάσεις, που μπορεί να υπάρξει κατά την εξέλιξη μια πανδημίας.

Εκείνο που εντυπωσιάζει και προκαλεί εύλογες απορίες είναι ότι ο Γιάννης Καρβέλης προβληματισμένος τόνισε στη «Σ» ότι για το επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Νοσοκομείο Αγρινίου ενημερώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης και μάλιστα όχι από τα θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου, άλλα από εξωθεσμικούς παράγοντες.

Εντωμεταξύ ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που συνέλεξε από ασφαλείς πληροφορίες η «Σ» είναι ότι ο διοικητής της 6η ΥΠΕ, όταν έφτασε χθες στις 8 και τέταρτο το πρωί στο Νοσοκομείο Αγρινίου δεν βρήκε κανέναν από τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων του Νοσοκομείου για να τον ενημερώσει.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστεί η πιθανότητα διασποράς του ιού μέσα στο Νοσοκομείο. Στο πλαίσιο αυτό οι κατευθύνσεις που δόθηκαν, προέκυψαν μετά από συστάσεις του ΕΟΔΥ και του καθηγητή λοιμωξιολογίας Χαράλαμπου Γώγου. Ήδη έγινε απολύμανση του χώρου και το τμήμα, στο οποίο βρίσκεται ο ιατρός, που βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, έκλεισε προσωρινά. Φυσικά ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία ιχνηλάτησης τόσο στο προσωπικό του νοσοκομείου, μεγάλο μέρος του οποίου θα υποβληθεί σε τεστ, όσο και στους ασθενείς, που εξέτασε ο ιατρός τις προηγούμενες ημέρες.

Γ. Καρβέλης: Θα διερευνηθεί η μη ενημέρωσή μου

Ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης από το Νοσοκομείο του Αγρινίου μιλώντας στη «Σ» ανέφερε: «χθες βράδυ (σ.σ. το βράδυ της Πέμπτης), δυστυχώς αργά, ενημερώθηκα για περιστατικό με θετικό κρούσμα κορονοϊού σε γιατρό του Νοσοκομείου Αγρινίου. Δυστυχώς η ενημέρωση που είχα δεν ήταν από θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου, αλλά από άλλους παράγοντες του Νοσοκομείου και αυτό θα διερευνηθεί…»

«Βρίσκομαι σήμερα (σ.σ. χθες) στο Νοσοκομείο, ώστε να εξετάσουμε επί τόπου την κατάσταση, να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες επαφές με την επιτροπή λοιμώξεων και τη διοίκηση του Νοσοκομείου και να δώσω τις κατάλληλες κατευθύνσεις. Όλη τη νύχτα είχα συνεχή επαφή με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Χαράλαμπο Γώγο, ώστε να δώσουμε τις κατάλληλες κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του περιστατικού και να μην υπάρξει διασπορά, τόσο στο Νοσοκομείο, όσο και στην κοινότητα. Θεωρώ με τις κατευθύνσεις που δώσαμε και τις ενέργειες που έγιναν και θα γίνουν, θα αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα στο σύνολό του και δεν θα υπάρξει περαιτέρω πρόβλημα. Έδωσα εντολές για να έχω πλήρη ενημέρωση από τους αρμοδίους για την πορεία των θεμάτων και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ να αντιμετωπίσουμε ό,τι κι αν προκύψει» ανέφερε ακόμη ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ και πρόσθεσε : «Νομίζω με τις κατάλληλες ενέργειες, αλλά και τη συνεργασία και την επικοινωνία με τους αρμοδίους, δεν θα υπάρξει περαιτέρω πρόβλημα. Έχουμε δώσει έγγραφες και σαφείς εντολές από την έναρξη της πανδημίας και σε δευτερογενές στάδιο για τον τρόπο που θα πρέπει να χειρίζονται στο Νοσοκομείο το οποιοδήποτε περιστατικό. Και το τονίζω αυτό γιατί πέραν της εφαρμογής των οδηγιών υπάρχει και η ατομική ευθύνη, που βαραίνει τον καθένα μας πάρα πολύ. Όταν μάλιστα μιλάμε για υγειονομικούς η ευθύνη είναι μεγαλύτερη. Βασικό είναι να εφαρμόζονται πιστά τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Όταν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση από τα θεσμικά όργανα του Νοσοκομείου, την οποία τονίζω δεν είχα εξ’ αρχής, η 6η ΥΠΕ είναι αρωγός στο να δημιουργήσει το δίκτυ προστασίας, ώστε το Νοσοκομείο να ανταπεξέλθει σε κάθε πρόβλημα, που μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή, αλλά θεωρώ πως και το Νοσοκομείο από μόνο του εφαρμόζοντας τις οδηγίες και τις εγκυκλίους πιστά μπορεί να ανταποκριθεί».

Πάντως είναι αξιοσημείωτη η κινητοποίηση που έγινε από την πλευρά της 6ης ΥΠΕ και του διοικητή της, Γιάννη Καρβέλη, καθώς χθες έγιναν άμεσα δειγματοληψίες από στενές επαφές του γιατρού του Νοσοκομείου Αγρινίου, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο υγειονομικών  στο χώρο του Νοσοκομείου. Μάλιστα λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της «εμπλοκής» πολλών υγειονομικών έγιναν από την 6η ΥΠΕ όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να υπάρξουν άμεσα τα αποτελέσματα των τεστ. Έτσι αργά χθες το απόγευμα εδόθησαν και οι απαντήσεις και ευτυχώς ήταν όλες αρνητικές.

«Δεν είναι δυνατόν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου να σηκώσει όλο το βάρος»

Ο κ. Καρβέλης κλήθηκε από τη «Σ» να σχολιάσει τις αντιδράσεις, που καταγράφονται από υγειονομικούς φορείς, όπως η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, για τον ορισμό του Νοσοκομείου Αγρινίου ως Νοσοκομείο Αναφοράς Covid-19.

«Αυτές τις αντιδράσεις δεν τις λαμβάνω υπόψη, γιατί όταν έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία, η οποία δεν γνωρίζουμε τι έκταση θα λάβει, πρέπει κάθε νοσηλευτική μονάδα να είναι έτοιμη. Και δεν αναφερόμαστε μόνο για το Νοσοκομείο Αγρινίου, αλλά και για άλλα μικρότερα Νοσοκομεία. Αν η πανδημία λάβει έκταση και πρέπει  να νοσηλευτεί κόσμος, όλα τα νοσοκομεία θα πρέπει να είναι έτοιμα» είπε ο Γ. Καρβέλης και πρόσθεσε : «Δεν είναι δυνατόν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου να σηκώσει όλο το βάρος της 6ης ΥΠΕ, φαντάζομαι όλοι το αντιλαμβάνονται αυτό. Τι θα γίνει ο κόσμος; Όλα τα νοσοκομεία πρέπει να είναι σε πλήρη ετοιμότητα, είναι θέμα που αφορά όλη την κοινωνία και την δημόσια υγεία και όχι τον τρόπο λειτουργίας ενός Νοσοκομείου».

  • Σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο το ρεκόρ κρουσμάτων της Πέμπτης

Ο  αριθμός των πέντε καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία μέσα σε μία ημέρα αποτελεί ρεκόρ για τα τοπικά δεδομένα από την έναρξη της πανδημίας.

Πλέον ούτε η Αιτωλοακαρνανία μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «καθαρή» από τον κορονοϊό και αυτό γιατί πλέον εντοπίζονται κρούσματα σε διάφορες περιοχές του νομού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν προχθές εντοπίζονται στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας. Στο Αγρίνιο, εκτός από την περίπτωση του ιατρού στο Νοσοκομείο Αγρινίου, καταγράφεται μια ακόμη περίπτωση που αφορά μια γυναίκα 46ετών. Δύο ακόμη κρούσματα εντοπίζονται στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Οινιάδων του Δήμου Μεσολογγίου (σε διαφορετικά χωριά) και αφορούν δύο ηλικιωμένους άνδρες, 70 και 87 ετών, ενώ το πέμπτο καταγεγραμμένο κρούσμα της Πέμπτης 3/9 προέρχεται από την περιοχή της Ναυπάκτου και αφορά μια γυναίκα 26 ετών.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα Συνείδηση

Απορρύπανση στο βυθό του Νυδριού

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ