ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & ΥγειαΝωρίτερα φέτος και στο Αγρίνιο η έξαρση – «Σαρώνουν» οι ιώσεις

Νωρίτερα φέτος και στο Αγρίνιο η έξαρση – «Σαρώνουν» οι ιώσεις

Νωρίτερα φέτος και στο Αγρίνιο η έξαρση – «Σαρώνουν» οι ιώσεις

Το τελευταίο δεκαήμερο καταγράφεται έξαρση των ιώσεων στην περιοχή του Αγρινίου κυρίως στα παιδιά, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Μάσκα και συμβουλές από το γιατρό συστήνει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές έκαναν την εμφάνισή τους φέτος οι αναπνευστικές λοιμώξεις του χειμώνα. Ενώ πέρυσι υπήρχε πτώση ακόμη και της τάξεως του 90% στο Αγρίνιο, την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και πανελλαδικά, στη νόσηση από τη γρίπη, λόγω της τήρησης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του covid-19, φέτος τα πράγματα φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετικά!

Το τελευταίο περίπου 10ημερο στην περιοχή του Αγρινίου και όχι μόνο καταγράφεται έξαρση των ιώσεων, τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και στα παιδιά!

Η γρίπη, η «κυκλοφορία» της οποίας συνήθως ξεκινάει προς τα τέλη Δεκεμβρίου, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και αδενοϊοί είναι ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου σε έξαρση σε παιδιά κυρίως μικρότερων ηλικιών, και κατ’ επέκταση σε όλη την οικογένεια. Η αιτία γι’ αυτήν την πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της περιόδου αύξηση των ιώσεων δεν έχει διευκρινιστεί, με τους ειδικούς να πιθανολογούν ότι τα περιοριστικά μέτρα των δύο προηγούμενων ετών της πανδημίας δεν έδωσαν χώρο στις ιώσεις να κυκλοφορήσουν, με αποτέλεσμα φέτος που οι ρυθμοί της ζωής έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, ο πληθυσμός να μην έχει ανοσία και η μετάδοση να είναι ευκολότερη.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης τονίζει πως το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν ιδιαίτερα θα περιστατικά νόσησης από ιώσεις της εποχής και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στα παιδιά στα σχολεία και γι αυτό ο κ. Αγραφιώτης υπογραμμίζει πως η χρήση μάσκας είναι ισχυρό εργαλείο υπέρ της υγείας μας ,ειδικά όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο, είτε αυτός μπορεί να είναι μια σχολική αίθουσα, είτε ο χώρος εργασίας.

Συγκεκριμένα ο κ. Αγραφιώτης αποτυπώνοντας την γενική εικόνα των ιώσεων στην περιοχή τονίζει:

Ο Γιώργος Αγραφιώτης

«υπάρχουν πολλά παιδιά που έχουν ίωση αυτό το διάστημα και οι γονείς πρέπει να τα κρατάνε στο σπίτι. Πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό για το τι και πως θα πρέπει να ενεργήσουν. Αναφερόμαστε στη νόσηση από οποιαδήποτε ίωση και όχι από covid-19. Αυτή την περίοδο παρουσιάζεται η έξαρση και σταδιακά αυξάνονται συνεχώς οι περιπτώσεις νόσησης από ιώσεις, που μπορεί να είναι ένας απλός ιός της γρίπης, μέχρι και γαστρεντερίτιδα. Ο συνεχώς αυξανόμενος ρυθμός των περιστατικών ιώσεων δεν αφορά όμως μόνο τα μικρά παιδιά που είναι στο σχολείο, αλλά και τον υπόλοιπο πληθυσμό, τους ενήλικες. Το ζήτημα αφορά όλη την τοπική κοινωνία, καθώς καταγράφονται πολλά περιστατικά, ενώ τις επόμενες ημέρες θα είναι πολύ περισσότερα σε ενήλικες και ανήλικα παιδιά.

Σχετικά με τα παιδιά η μετάδοση είναι ευκολότερη. Οι κανόνες υγιεινής και προστασίας πρέπει να τηρούνται στα σχολεία, επειδή τα παιδιά ευκολότερα μπορούν να μεταδώσουν μια ίωση, αλλά οι κανόνες αυτοί είναι χρήσιμο να τηρούνται και στους χώρους εργασίας των ενηλίκων, καθώς τα παράθυρα πλέον είναι κλειστά και τα περιστατικά ιώσεων αυξάνονται συνεχώς.

Είναι πολύ βασικό να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας. Τα συνήθη συμπτώματα μιας ίωσης είναι η ρινική καταρροή, ο πονοκέφαλος, ο πυρετός και ο βήχας, όπου μπορεί να παρουσιαστούν ξαφνικά. Υπάρχουν όμως και άλλα όπως δύσπνοια, αλλά επειδή η γρίπη μπορεί να εξελιχθεί σε βρογχίτιδα, γι’ αυτό δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τίποτε και να προφυλάξουμε την υγεία μας και την υγεία των ατόμων που συναναστρεφόμαστε. Αυτό για να επιτευχθεί θα πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας. Είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας πιστεύω, ενώ όταν έχουμε συμπτώματα γρίπης πρέπει να τη χρησιμοποιούμε για να μην μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό.

Το σωστό είναι κανένα φάρμακο και κανένα εμβόλιο χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς ο γιατρός μπορεί να αξιολογήσει την υγεία του κάθε ασθενούς και γι’ αυτό το να αποταθούμε στο γιατρό μας είναι απαραίτητο σε συνδυασμό με την έξαρση, που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας. Ειδικά σε κλειστούς χώρους η χρήση μάσκας έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: “Βομβαρδισμένο τοπίο” η Εθνική – Φωτιές σε κάδους από ομάδα Ρομά (εικόνες)

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ